Hlavní obsah

Písně, za kterými se skrývá smrt. Nejslavnější songy o opravdové bolesti

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

To opravdové bývá to nejlepší. A platí to i pro muziku. Proto písně, za nimiž se skrývá skutečný příběh, něco, co si daný umělec opravdu prožil, patří k nejlepším. Dobývají hitparády, i když fanoušci ani netuší, jaká bolest či zkušenost se za těmi songy skrývá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Smrt, velká ztráta, rozchod, zlomené srdce, zrada. Bolestivé životní zkušenosti se samozřejmě nevyhýbají ani slavným, kteří se právě prostřednictvím umění s chmury vyrovnávají. A co jiného by měli muzikanti dělat než se ze svého trápení vyzpívat? Tyhle songy určitě znáte, ale možná nevíte, jaký skutečný příběh se za nimi skrývá.

LP – Lost On You

Americká zpěvačka s italskými kořeny muziku nejdřív skládala tak v ústraní, když psala songy pro jiné. Třeba pro Cher, Christinu Aguileru či Ritu Oru. Nakonec ale začala psát sama pro sebe a také o sobě, protože jinak to prý někdy nejde.

Na svém kontě má nespočet úžasných písní, ale fakt je ten, že tím největším hitem je asi song Lost On You z roku 2016. Napsala ho v době, když cítila, že se jí její tehdejší přítelkyně vzdaluje a ona ji ztrácí. „Cítila jsem, jako by moje přítelkyně pomalu odcházela pryč a já s tím nemohla nic dělat,“ řekla v minulosti LP.

Samotný rozchod přišel až o rok později, píseň byla vlastně jakýmsi voláním, které mělo její partnerku upozornit, že vztah pomalu umírá. „Pojďme pozvednout sklenici či dvě, na všechno, co jsem v tobě ztratila…,“ to je jen malý úryvek z písně, která zbořila hitparády. Vztah tak LP sice nezachránila, ale alespoň dokázala své trápení proměnit v něco krásného. Navíc je teď opět zamilovaná, randí s českou modelkou a misskou Ivetou Maurerovou.

Imagine Dragons – Wrecked

Wrecked znamená v překladu „ztroskotaný“, takže je asi jasné, že tenhle song od kapely Imagine Dragons o ničem veselém nebude. Napsal ho frontman kapely Dan Reynolds, a to krátce po tom, co jeho švagrová podlehla rakovině. „Byla maják radosti a síly pro každého, koho potkala. Její náhlý odchod mnou otřásl způsobem, který stále nedokážu vyjádřit,“ řekl Dan Reynolds. Když umírala, byl u toho spolu se svým bratrem a bylo to prý poprvé, kdy se tak blízko setkal se smrtí. „Sledoval jsem svého bratra, jak čelí něčemu, co by nikdo neměl. Ale také jsem viděl, že jeho víra mu přináší naději v budoucnost s ní. Mohu jen doufat v totéž. Tato píseň byla mým způsobem, jak se s tím vším vyrovnat, protože hudba byla vždy mým útočištěm,“ doplnil zpěvák s tím, že může jen doufat v to, že ho jeho švagrová slyší z místa, kde už ji nic nebolí.

Green Day – Wake Me Up When September Ends

Vzbuď mě, až skončí září. To v září roku 1982 řekl tehdy desetiletý Billy Joe Armstrong, když se dozvěděl, že jeho otec prohrál boj s rakovinou. A o mnoho, mnoho let později, v roce 2004, když už byl Billy dospělý a stál v čele kapely Green Day, vznikla z toho píseň. Fanoušci si ji zamilovali, i když málokdo asi ví, že se v textu schovává obrovská bolest a ztráta malého desetiletého kluka. A i když je tenhle kluk už velký chlap, září je pro něj pořád smutné a bolavé.

Led Zeppelin – All My Love

Nejspíš znáte pozadí písně Erica Claptona Tears In Heaven (Slzy v nebi), v níž se vyzpívává ze smrti svého tehdy čtyřletého synka. Podobně tragický příběh se ale skrývá i za songem kapely Led Zeppelin All My Love (Všechna má láska) z roku 1979. Napsal jej Robert Plant, který byl frontmanem kapely přes deset let. Napsal ho jako reakci na nečekanou smrt svého tehdy pětiletého syna, kterého v roce 1977 zabila žaludeční infekce. O smrti dítěte se dozvěděl během turné, kapela okamžitě všechny plánované koncerty zrušila a dva roky nikde nehráli.

No Doubt – Don´t Speak

Kapelu No Doubt a hlavně zpěvačku Gwen Stefani určitě znáte. A nejspíš (pokud jste vyrůstali v devadesátkách) vám ani neunikl jeden z jejich nejslavnějších hitů Don’t Speak z roku 1996. Píseň je o rozchodu, což je zřejmé hned z první sloky, kde Stefani zpívá o tom, že každý den byli zvyklí být spolu, že teď se cítí, jako když ztrácí nejlepšího přítele, a nemůže uvěřit, že je konec.

Don’t Speak (v překladu Nemluv) ale není o žádném imaginárním rozchodu, ale o tom skutečném, kterým si prošla zpěvačka poté, co jí nevyšel vztah s baskytaristou Tonym Kanalem.

Tohle samozřejmě nejsou jediné songy založené na skutečném prožitku. Nejslavnější písně s příběhem. Víte, jak vznikaly?

Související témata:
LP (zpěvačka)
Green Day
Led Zeppelin

Načítám