Hlavní obsah

Zvířecí hlad, padání vlasů, kolapsy… Podlomená psychika i zdraví. Další z celebrit opustila Survivor

Foto: TN Nova

Foto: TN Nova

Poslední oficiálně vyřazená z reality Survivor je modelka Denisa Dvořáková. „Z gauče mi to všechno připadalo jednodušší,“ řekla po prohraném duelu. Mylné představy má mnoho soutěžících - než pocítí hlad, únavu a stesk po svých nejbližších.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představte si, že si hlídáte jídelníček, pravidelně cvičíte a dbáte na zdravý životní styl. Vyvážené jídlo pětkrát denně a výborná fyzička, co chtít víc? Pak ale dostanete nápad přihlásit se do reality show Survivor. Nemáte k jídlu nic jiného než hrst rýže a kokosu na den. Když nevyhráváte soutěže o odměny v podobě jídla, jako tomu bylo v případě kmenu Titánů, jehož byla topmodelka Denisa Dvořáková členkou, tělo se přepne do úsporného režimu. Odnáší to nejen fyzická stránka, ale hlavně psychika. Ta už ostatně dohnala mnohé z vypadnutých soutěžících.

Survivor a Denisa Dvořáková

Nabízí se otázka, proč se do takové soutěže vůbec lidé hlásí. „Jestli mi něco Survivor dal, tak zjištění, že nebudu plýtvat jídlem. Tam člověk skutečně pozná, co je hlad,“ dušovala se nejdřív modelka v rozhovoru s fotbalistou Petrem Švancarou, který byl sám účastníkem v loňském ročníku a zhubl neuvěřitelných osmnáct kilo! Velmi štíhlá kráska byla na ostrově dvacet dní a vrátila se na kost vyhublá. Výživoví specialisté se shodují, že tak rapidní úbytek váhy v tak krátkém čase se může podepsat na zdraví. To ostatně dokazuje i Ornella Koktová, která opustila ostrov v Dominikánské republice dobrovolně. Začaly jí padat vlasy a z hladu a psychické únavy zkolabovala.

Foto: TV Nova

Topmodelka Denisa Dvořáková se chtěla v soutěži udržet déle. Bohužel ji zradilo soustředění při dueluFoto: TV Nova

Nejtěžší soutěž světa

Denisa Dvořáková chtěla i přes mnohé obtíže vydržet co nejdéle. „Opravdu jsem tam chtěla být a soutěžit!“ Psychicky na tom nebyla zle, díky své práci dobře ví, co je to si něco odpírat nebo být dlouho bez svých nejbližších. V duelu ji ale všechno to strádání nakonec dohnalo. „Normálně jsem v logických disciplínách dobrá, ale podepsal se na mně hlad a vyčerpání,“ přiznala. Ani mozek při nedostatku jídla nefunguje tak, jak by měl, a vytrácí se soustředění.

Survivor a Ivana Jirešová

Ostrov opustila i herečka a hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě Ivana Jirešová, ta ovšem dobrovolně. Cítila, že její síly jsou u konce. Pravidla reality show Survivor jsou však neúprosná a dobrovolný odchod jí nebyl povolen. Podle lékařů totiž nic nenasvědčovalo tomu, že by nemohla v soutěži pokračovat. Nezbývalo tak nic jiného než se nechat kmenem nominovat do duelu a ten vzdát (jako to udělala už influencerka Rachel). Sedmačtyřicetiletá herečka tam zhubla čtyři kila, což je při její konstituci hodně.

Foto: TN Nova

Už tak hodně hubená herečka Ivana Jirešová ze soutěže odešla dobrovolněFoto: TN Nova

Potíže s jídlem

Člověk, který prožije takový „hladomor“, jedná pudově a sní všechno, na co přijde, což je průšvih. Může dojít ke střevním potížímbolestem žaludku. Jen málokdo má ale takovou sebekontrolu, aby se celý vyhladovělý nevrhl na jídlo. „Když jsem se vrátila, jedla jsem pětkrát denně a ještě teď je mi špatně. Dřív jsem všem radila, ať začnou jíst pomalu, aby si tělo zvyklo. Ale sama jsem pak do sebe hned naládovala tři porce jídla a pět balíčků sušenek. Chovala jsem se jako zvíře,“ prozradila Jirešová po svém návratu pro TV Nova.

Survivor jako výzva

Účast v soutěži Survivor je hazard se zdravím. Na druhou stranu všichni, kdo se do ní hlásí, dobře vědí, do čeho jdou. Měli by tedy počítat i s tím, že hrstka rýže na den a následný fyzický výkon při soutěžích se může projevovat slábnutím, malátností, vypadáváním vlasů, stresem, ztrátou menstruace nebo i kolapsem. I po psychické stránce je soutěž určena jen skutečně zdatným jedincům, protože jedním z faktorů je obelstít ostatní a nikomu nevěřit. Pokud soutěžící toto nepřijme, mohou přicházet poruchy spánku a paranoia. Ne nadarmo se o reality show Survivor hovoří jako o nejdrsnější soutěži světa!

Načítám