Hlavní obsah

Zemřela profesorka McGonagallová z Harryho Pottera. Herečka Maggie Smith neměla lehký život

Foto: John Phillips, Gettyimages.com

Foto: John Phillips, Gettyimages.com

Dvojnásobná držitelka Oscara Maggie Smith zemřela 27. září v nedožitých devadesáti letech. Zanechala za sebou nezapomenutelné role a díky sérii o Harrym Potterovi se dostala i do dětských srdcí.

Článek

Posledních šest dekád patřila Maggie Smith mezi největší britské hvězdy. Zářila nejen před kamerou, ale i na divadelních prknech. Její úspěchy sahají od role Desdemony ve filmu Othello (1965) přes zisk Oscarů za výkon ve filmech Nejlepší léta slečny Jean Brodiové (1969) a Apartmán v Kalifornii (1979) až po nezapomenutelné role v televizním seriálu Panství Downton a populárních filmech o Harrym Potterovi, kde ztvárnila profesorku Minervu McGonagallovou.

Začátky herectví a velký úspěch

Narodila se jako nejmladší dítě do pětičlenné rodiny, měla ještě dva starší bratry. Když byly Maggie čtyři roky, přestěhovala se její rodina do Oxfordu, kde její otec pracoval jako patolog na vyhlášené Oxfordské univerzitě. Pocházela tedy z dobře situované rodiny a měla možnost navštěvovat ty nejlepší školy. Po studiu na střední škole se stala studentkou umělecké školy Oxford Playhouse School a už během studií začala sklízet úspěch. Divadelní prkna se pro ni stala vším a zůstala jim věrná až do konce života, hrála i v National Theatre of Great Britain (Národním divadle Velké Británie). Netrvalo dlouho a všimla si jí i filmová kamera. Prvního Oscara získala v šestatřiceti letech a druhého o čtyři roky později.

První manžel a synové

Prvního manžela Roberta Stephense potkala v době, kdy byl ženatý (v té době již podruhé). Právě Maggie byla důvodem jeho druhého rozvodu, krátce nato se v roce 1967 vzali. Nedlouho poté, co si slíbili lásku na celý život, přivítali 19. června 1967 na svět syna Chrise. O dva roky později se jim narodil druhý syn Toby. Během manželství si Smith a Stephens zahráli ve dvou společných filmech: Nejlepší léta slečny Jean Brodiové a S tetou na cestách.

V roce 1970 překonali tragickou událost, kdy se Stephens údajně pokusil o sebevraždu. Právě tento incident se stal začátkem konce jejich vztahu. „Potom už to bylo beznadějné. Měli jsme dva malé chlapce, ale vůbec si to nepřipouštěl. Pak už to bylo jen horší. Nakonec měl několik afér, kterým už jsem nemohla přihlížet,“ popsala herečka důvod žádosti o rozvod pro magazín The Guardian. Ani po rozvodu na něj ale nezanevřela: „Mám dva úžasné syny, a to díky němu.“

Pravá láska až na druhý pokus

Dva roky po rozvodu si Maggie vzala dramatika Beverleyho Crosse. Pomáhal herečce nejen v kariéře (obsadil ji do několika svých filmů), ale i s péčí o dva malé syny. Tajemstvím jejich dlouholetého manželství, které trvalo až do Beverleyho smrti v roce 1998, byla hlavně tolerance a úcta. Nikdy už si nikoho nenašla. Byl pro ni vším. V rozhovoru pro magazín 60 Minutes řekla: „Zdá se mi občas zbytečné jít životem sama a nemít to s kým sdílet. Ale musím. Že bych si ale našla někoho jiného, nepřipadá v úvahu.“

Stále plná elánu

V roce 2007 diagnostikovali lékaři Maggie rakovinu prsu. Dva roky s ní bojovala a odešla jako vítěz. Na počkání rozdávala radost a úsměvy. Ještě loni si střihla roli modelky, když se stala tváří módní kampaně značky Loewe. Fotky profesorky McGonagallové v huňatém kabátku a s ikonickou kabelkou Puzzle v ruce tehdy vzbudily nadšené reakce a připomněly, že životní zkušenosti a osobnost jsou více než pouhá vnější krása.

Srdceryvné vyznání synů

„S velkým zármutkem musíme oznámit smrt Maggie Smith,“ uvedli dnes její synové Toby a Chris pro BBC. „Zemřela pokojně v nemocnici dnes brzy ráno. Byla obklopena přáteli a rodinou. Zůstali po ní dva synové a pět milujících vnoučat, kteří jsou zdrceni ztrátou své mimořádné matky a babičky,“ stálo v prohlášení.

Načítám