Hlavní obsah

Leoš Mareš zdolal Kilimandžáro a z vrcholu poslal dojemný vzkaz současné i bývalé manželce

Foto: Instagram Leoše Mareše

Foto: Instagram Leoše Mareše

Oblíbený moderátor je známý překonáváním různých výzev, se kterými se rád svěřuje na sociálních sítích. Tentokrát se rozhodl se synem Jakubem pokořit vrchol nejvyšší hory Afriky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výstup na Kilimandžáro do nadmořské výšky 5895 metrů není zrovna poklidnou odpolední vycházkou, o čemž Leoš velmi barvitě přesvědčil všechny své fanoušky na instagramu. Celou týdenní cestu zmapoval do nejmenších detailů, včetně svého totálního vyčerpání, bolestí hlavy, promrzlých rukou i chvil, kdy by se nejraději otočil a upaloval rychle domů.

Výstup na Kilimandžáro

Výstup na nejvyšší horu Afriky si v podstatě může objednat každý, specializované cestovní kanceláře jej nabízejí už zhruba od 50 000 korun na osobu, cena se odvíjí od délky pobytu i počtu lidí ve skupině. Leoš Mareš jej podnikl se svým starším synem Jakubem, kterého má s první manželkou Monikou. Jak sám uvádí v příběhu na sociální síti, věnoval mu ho ještě před synovým odchodem na prestižní americkou univerzitu, kde se má věnovat nejen studiu byznysu, ale i vodnímu lyžování.

Náhoda tomu chtěla, že vyráželi zrovna ve chvíli, kdy vrcholil hokejový šampionát, a tak se oba obávali, že během cesty bez signálu nebudou znát výsledky důležitých zápasů, nakonec ale bylo vše jinak.

Trnitá cesta na vrchol

Soudě podle působivých videí, která Leoš Mareš sdílel, byl výlet pečlivě naplánovaný s veškerým možným dostupným komfortem, včetně kompletního servisu jídla, pohodlného spaní, či dokonce možnosti osprchování ve výšce kolem 4000 m n. m. Cestu jim nakonec i zpříjemňovaly chvíle, kdy se jim povedlo chytit wifi signál, a mohli se tak radovat z výher a postupu českých hokejistů na šampionátu.

Přesto není výstup do takové výšky žádný med, jak moderátor velmi upřímně sděloval. Zejména poslední část cesty byla opravdu náročná, čekal je totiž velmi namáhavý mnohahodinový výstup, při kterém museli čelit nejen obrovské zimě, ale i silnému větru, mlze a fyzickému vyčerpání. Působivý je například okamžik, kdy úplně promrzlí nedokážou ani ukousnout zmrzlou čokoládovou tyčinku nebo když se místo vody Leoš napije ledové tříště. V jednu chvíli se pak dokonce svěřuje, že už toho má opravdu plné zuby a nejraději by se obrátil a šel hned zpátky.

Naštěstí to neudělal, a tak se dočkal chvíle, kdy se mlha roztrhla, začalo vycházet slunce a celá skupina společně vystoupala až na samotný vrchol.

Dojemný vzkaz

„Myslíte, že se dá to, že někdo vyleze na nějakej kopec, někomu věnovat?“ ptá se zjevně dojatý Leoš ve výšce téměř 6000 m n. m. „Jestli jo, tak já bych tohle Kilimandžáro věnoval svojí manželce, protože mě vždycky podporovala, podporuje a věřím, že bude podporovat. A dala mi nádhernou dceru,“ poslal jasný vzkaz. „Ale ještě chci věnovat jednomu člověku tenhle výstup, a to svojí první manželce, protože mi dala skvělý dva kluky, jeden z nich je tady a druhej je sice doma, ale miluju ho úplně stejně, takže Matěji, myslím na tebe!“ A pak ještě téměř se slzami v očích dodal: „Kdo může říct, že byl na Kilimandžáru v den, kdy Česko vyhrálo mistrovství světa v hokeji?!“

Načítám