Hlavní obsah

Kyberšikana slavných? Smetana se zastala Kuchařové: „Dehonestace Taťány zašla příliš daleko!“

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Denně číhají na sociálních sítích na novinky z jejich života stovky tisíc sledujících a fanoušků. Známé osobnosti a influenceři sdílí, co dělají a s kým, na čem pracují a proč, jak se udržují fit nebo kde tráví dovolenou. A nesledují je jen ti, co je mají rádi. Naopak bývají často terčem hejtů, kritiky a nenávisti. Kteří slavní zažili kyberšikanu a jak ji řešili?

Článek

Urážlivé komentáře něčího chování, práce nebo vzhledu, konstantní a systematické vyhrožování, neustálá snaha vyvolat spor… S tím se v online prostoru potkáváme často, ať už na sociálních sítích, nebo třeba online fórech. A když jste slavná a výrazná osobnost, kterou sledují statisíce lidí, je velmi pravděpodobné, že někomu v žaludku ležet budete. Můžete si říct, že nejste dort, aby vás měl každý rád.

Ale co když už přesáhne negace směrem k vaší osobě únosnou mez a jde o vlnu nenávisti, která se virálně šiří online prostorem? Pak mluvíme o kyberšikaně, často bývá anonymní. Kteří slavní si to zažili a kdo se jich zastal?

Simona Krainová a Nikol Leitgeb

Modelka Simona Krainová není na sociálních sítích žádný nováček a s hejtry se umí rychle vypořádat. Jak řekla v podcastu Bubliny, zve své sledující do svého vlastního virtuálního obýváku a má plné právo je z něj vykázat, když uzná za vhodné.

Většina followerů oceňuje, jak na sobě Krainová maká, inspiruje je životním stylem i módním vkusem. Najdou se ale i kritici. Nedávno se například strhla mela, když jí sledující napsala, že vypadá hůř než její o pět let starší sestra (Simona vzápětí prozradila, jaké úpravy kdy Yvonna Maléřová podstoupila, což vztahu sester určitě nepomohlo). Takové kauzy se u modelky na profilu objevují často.

Simona Krainová se zdatně brání sama, nedávno ji ale podpořila i Nikol Leitgeb. „Chvíli mi to trvalo, než mi došlo, ale ti lidé to často vůbec nepíšou nám, píšou to sobě. Je to nějaké trauma, na které si nás vypůjčí a pak zas vrátí. A jedou dál. Ty nad tím pak chvíli přemýšlíš, štve tě to, mrzí, ale dotyčný člověk už je dávno jinde a půjčuje si někoho dalšího. Buď taky jinde. Jiné řešení není,“ sdílela podle serveru Super.cz Nikol.

Foto: Profimedia.cz

Ženy s vlivem mají osobní zkušenosti s hejty a kyberšikanou a neváhají se zastat jedna druhé. Nikol Leitgeb podpořila Simonu KrainovouFoto: Profimedia.cz

Taťána Kuchařová a Emma Smetana

Kolem bývalé královny krásy Taťány Kuchařové to vře už několik let, od té doby, co veřejně řeší svůj rozvod s Ondřejem Brzobohatým. Dlouho měla řadu lidí na své straně, nakonec byla ale během soudu zveřejněna jejich komunikace i to, co si psala s bulvárním novinářem. V komentářích pak dostala pěknou sodu, lidé ji nazývali českou Amber Heard a vyčítají jí, že klesla na morální dno. Zároveň se na webu CNN Prima News objevila informace, že se Taťána Kuchařová nazývá českou ambasadorkou OSN, aniž by jí někdo tento titul udělil.

V tu chvíli se ozvala Emma Smetana, která má sama s vlnou hejtů své zkušenosti. „Mně se zdá, aniž bych v tom byla jakkoli osobně zainteresovaná, že dehonestace Taťány zašla příliš daleko,“ napsala podle Super.cz na svůj instagramový profil. A dodala, že chybují všichni, jen slavní jsou viditelnější a každá provalená chyba vám může nadosmrti zničit pověst. „I u nás platí, že zlomená srdce a rozchody bývají častěji fuj než mňam. Bulvár pak ‚jen‘ dělá svou práci, když se v tom hrabe,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Emma Smetana ví, jaké to je, když se proti ní zvedne vlna nenávisti. A zastala se Taťány KuchařovéFoto: Profimedia.cz

Další slavné dámy, které zažily kyberšikanu

Iva Pazderková si prošla peklem hejtů po svém vystoupení v pořadu Tvoje tvář má známý hlas, kde se tehdy proměnila v Pink.

Markéta Konvičková se před vystoupením na Českých slavících před pár lety ukázala v bílém saténovém župánku s peřím (následně se převlékla do černé róby) a její sledující to nadzvedlo. Psali jí, že je tlustá a tak podobně.

Vlastina Svátková zažila kyberšikanu, když věnovala čas a energii své sledující a pomáhala jí, protože se jí svěřila se sebevražednými myšlenkami. Fanynka pak překročila mnohonásobně hranice a začala Vlastinu sledovat, kontaktovala její přátele a podobně. Nakonec došlo na soud.

Načítám