Hlavní obsah

Drogy, alkohol, smrt… Osud slavnému herci naložil. Čerstvý šedesátník je pokorný a pomáhá lidem v nouzi

Foto: Steve Jennings, Gettyimages.com

Foto: Steve Jennings, Gettyimages.com

Těžko uvěřit, že je tomuto charismatickému herci už šedesát let. Milují ho miliony lidí po celém světě a obdivují nejen jeho nadání a pokoru, ale také sílu, kterou v sobě našel ve chvílích, kdy musel čelit ranám osudu. A třebaže je Keanu Reeves velká filmová star, zůstává skromný a váží si lidí okolo sebe.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Osud nakládá hvězdě filmové série Matrix od raného dětství, vše přitom zpočátku vypadalo na idylku. Jeho otec měl havajské kořeny a synovi dal jméno, které v překladu znamená „chladný vánek nad horami“. O dva roky později do rodiny přibyla dcera Kim. V tu samou dobu se ale rodiče rozvedli, protože otec byl alkoholik, který později skončil ve vězení za prodej drog. Aby uživila děti, pracovala matka jako striptérka v nočním klubu. Posléze se ještě dvakrát vdala a rodina se často stěhovala. To na klidu malému chlapci nepřidávalo. Navíc mu nešlo dobře učení, protože je dyslektik, a jeho velký sen stát se hokejistou zhatilo zranění. V té době se vrhl na herectví.

Jedna tragédie střídala druhou

Jako by traumatizující dětství nestačilo, i v dospělosti musel čelit mnoha nepříznivým ranám osudu. Jeho sestře Kim byla v roce 1991 diagnostikována leukémie, a přestože první bitvu vyhrála, po čase se nemoc vrátila. Trvalo deset let, než se vyléčila, a starší bratr jí byl po celou dobu obrovskou oporou. Sám měl přitom starostí nad hlavu. Při natáčení filmu Mé soukromé Idaho se seznámil s Riverem Phoenixem, mladším bratrem slavného Joaquina, a stali se z nich nejlepší přátelé. Jenže River propadl drogám, v roce 1993 se předávkoval a zemřel. A Keanu Reevesovi kamarád samozřejmě chyběl, navíc ho dlouho trápily výčitky svědomí. Věřil, že mu mohl pomoct…

Přišel o dítě i životní lásku

Tím však tragické události nekončily. V prosinci 1999 Reevesova partnerka, herečka Jennifer Syme, porodila těsně před Vánoci mrtvou holčičku Avu. Po smrti dcery začala trpět depresemi, brala silné léky a útěchu hledala i v drogách a alkoholu, což ji o rok a půl později stálo život. Měla autonehodu, při níž zemřela. A Keanu Reeves ji musel identifikovat. Poté se uzavřel do sebe a věnoval se jen práci. A jak ho prožitá neštěstí poznamenala? Nezhroutil se, zato si srovnal životní priority a přestal se zaobírat malichernostmi.

Pomáhá a jezdí metrem

Keanu Reeves nikdy nevynechá příležitost pomoci lidem v nouzi. V roce 1997 ho paparazzi přistihli, jak se prochází ve společnosti bezdomovce v Los Angeles, mluví s ním, poslouchá ho a několik hodin sdílí jeho život. Když natáčel romantické drama Dům u jezera, zaslechl rozhovor dvou asistentek. Jedna plakala, protože jí hrozilo, že přijde o dům, když nezaplatí 20 000 dolarů. Ještě ten den vložil herec potřebnou částku na její účet.

Výčet dobrých skutků ale zdaleka nekončí. Poté co herec vydělal astronomickou částku za trilogii Matrix, věnoval více než 50 milionů dolarů personálu, který se staral o kostýmy a speciální efekty – skutečným hrdinům série, jak je nazýval. Kaskadérům také daroval motocykly Harley-Davidson. A ačkoli o tom nemluví, posílá miliony na různá charitativní sdružení. K dobru mu lze přidat i fakt, že místo aby se vozil v anonymitě autem s tmavými skly, často využívá k přepravě metro.

Fotogalerie: Keanu Reeves a jeho život

Narozeniny tráví jen sám se sebou

Od roku 2019 je šťastný po boku malířky Alexandry Grant. Přesto prý každé narozeniny slaví sám. Dělá to tak každoročně a nic nenasvědčuje, že by to letos mělo být jinak. Například v den svých 39. narozenin povečeřel sám v restauraci v Los Angeles. „Dal jsem si salát, steak a víno. Chtěl jsem jen sedět a přemýšlet,“ prozradil v talkshow Jaye Lena.

V roce 2010 pro změnu zašel do pekárny a koupil si briošku s jedinou svíčkou. Snědl ji před pekárnou a nabídl kávu lidem, kteří se zastavili, aby si s ním popovídali. Nejinak tomu bylo i na padesátiny. V jednom rozhovoru na toto téma prozradil, že nejsmysluplnějším aspektem tohoto životního milníku byl čokoládový dort, který pro něj s láskou upekla jeho sestra… Keanu Reeves by si mohl koupit všechno, a místo toho každý den vstává a vybírá si jednu věc, která se koupit nedá: Být dobrým člověkem.

Načítám