Hlavní obsah

Karel Heřmánek: svůdník, frajer, bonviván, milovník se srdcem na správném místě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Karel Heřmánek, charismatický herec, krásný muž, legenda. Na plátně často bonviván, svůdník a frajer, ve skutečnosti chlap, který nikdy nepřestal věřit v lásku. Jeho život byl plný žen, ale jeho srdce patřilo přes 30 let jen jedné ženě.

Článek

Karel Heřmánek se narodil 17. října 1947 v Praze. Už od mládí věděl, že chce být hercem, a proto se rozhodl pro studium na brněnské JAMU, kde se setkal s budoucími hvězdami české herecké scény, jako byli Jiří Bartoška, Pavel Zedníček, Eliška Balzerová nebo Jana Švandová.

Už zde mu byl předpovídán osud velké hvězdy. Nejen divadelní a filmové, ale také potenciál idola žen. A tak se také stalo, nebylo těžké se zamilovat do Fešáka Huberta, kdejaká z nás by ráda měla žerty s čerty.. Karel Heřmánek se stal ikonou, idolem, ale ne lamačem ženských srdcí. Odolával nástrahám bujarého vysokoškolského života po boku takových krásek jako byla Eliška Balzerová nebo Jana Švandová. I když s nimi zažil mnoho večírků, Jana Švandová nedávno v našem podcastu Bubliny zavzpomínala: „Byli jsme jen kamarádi a jsme dodnes.“ Tenkrát se prý i setkali na jednom pokoji na koleji. Jana se svou spolubydlící Eliškou Balzerovou pro „kluky“ připravily hostinu s afrodiziakálním potenciálem, ale jak to dopadlo? „Kluci to snědli, vypili nějaká piva a usnuli. My jsme se s Eliškou vydaly do světa.“

Přestože by se Karel svým charizmatickým hlasem a vzhledem šarmantního elegána mohl stát Don Juanem své doby, na svou první lásku si počkal. Netrvalo to dlouho a herec stanul před oltářem.

Foto: Profimedia.cz

Karel Heřmánek, Jana Švandová a Jiří Bartoška zůstali přáteli od vysoké školyFoto: Profimedia.cz

Milostné drama za oponou

První manželkou se Karlu Heřmánkovi stala zubní lékařka Stanislava, ale manželství po několika letech skončilo dramatickým rozvodem. Společně měli dvě dcery, Karolínu a Kristýnu, které se věnují umělecké činnosti. Rozchod s první manželkou byl natolik bolestivý, že Heřmánek dočasně ztratil víru v lásku, i když ji na chvíli, jako stále ženatý, našel v náruči jiné ženy.

Během tohoto období totiž Heřmánek prožíval vášnivý vztah s herečkou Vilmou Cibulkovou, se kterou se sblížil během společné práce v Divadle Na zábradlí. Románek s Cibulkovou byl tak intenzivní, že prý zvažoval i rozvod. Nicméně Cibulková odešla do Národního divadla, kde se nakonec zamilovala do významného herce a režiséra Miroslava Macháčka. Heřmánek se poté s první manželkou skutečně rozvedl, ale zda byla důvodem opravdu Vilma, nikdy neprozradil.

Od bolesti ke štěstí

Zlomený herec poté procházel složitým obdobím, ale našel nové světlo ve svém životě, když potkal o patnáct let mladší televizní hlasatelku Hanu. Hana, tehdy ještě Vávrová, vnesla do Heřmánkova života nový směr a naději. Setkali se v dabingovém studiu a přestože byl Karel v té době uzavřený a zádumčivý, jeho smutné oči ji prý zaujaly tak, že souhlasila s pozváním na rande. Od té chvíle byli nerozluční. Jejich vztah se rychle rozvinul – v roce 1989 se jim narodil syn Karel, o rok později syn Josef, a v roce 2001 přivítali na svět třetího syna Františka. V roce 1992 se vzali, a jejich láska zůstala pevná i navzdory věkovému rozdílu a pracovnímu vytížení, což z nich udělalo jeden z nejstabilnějších párů českého showbyznysu.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Heřmánkovi spolu mají tři synyFoto: Profimedia.cz

Nezapomenutelné role i hlas

Heřmánek byl mužem hlubokých emocí a jedním z nejvýraznějších českých herců své generace. Proslavil se jako Lucifer ve filmu S čerty nejsou žerty , jako tatínek Leo Popper ve snímku Smrt krásných srnců, navždy zůstane Fešákem Hubertem. Jeho hlas se stal nezapomenutelným díky dabingu, kde propůjčil svůj charakteristický hlas především hercům Nicolasi Cageovi, Al Pacinovi nebo Rowanovi Atkinsonovi. Heřmánek se také vyprofiloval jako úspěšný režisér a principál Divadla Bez zábradlí, které založil a vedl spolu se svou ženou Hanou. Jeho životní dráha byla plná umění, zaujetí a vášně, které vkládal do svých rolí, své práce a milované rodiny.

Načítám