Hlavní obsah

Pět let bez Karla Gotta. O jeho odkaz je tak dobře postaráno, že to působí, jako by nikdy neodešel

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Těžko uvěřit, že je to dnes přesně pět let, co prohrál Karel Gott dlouhý boj s vážným onemocněním. I když od té doby uplynulo hodně času, stále to působí, jako by byl mezi námi. Vděčí za to především manželce Ivaně. Můžeme se těšit na koncert a snad se pomalu blíží i otevření Bertramky jako muzea.

Článek

I když zemře někdo úspěšný a slavný, postupem času se na něj stejně zapomene. Zůstane po něm možná několik hitů nebo rolí, ale ve finále se veřejnost smíří s tím, že nic nového už se kolem jeho osobnosti dít nebude. Zcela jinak je tomu ale v případě Karla Gotta, který podlehl 1. října 2019 leukémii. Zemřel v rodinném kruhu ve spánku. I když je tomu právě dnes pět let, stále se kolem jeho jména něco děje. Velkou zásluhu na tom má jeho manželka Ivana Gottová, která spravuje jeho instagram a plánuje vzpomínkové koncerty.

Konec života na Bertramce

Přesně před rokem oznámila všem mistrovým fanouškům jeho manželka dobrou zprávu: Dům na Bertramce, ve kterém strávil Gott víc než polovinu života, bude otevřen jeho příznivcům. Mělo by to být něco ve stylu muzea a vzdání holdu jeho práci. Původně měla být vila otevřena v roce 2024, ale nakonec musel být termín posunut.

Chci vám náš domov ukázat tak, jak ho měl Karel rád a jak v něm žil, včetně všech důležitých detailů a zajímavostí, o které bych vás nerada ochudila,“ odůvodnila posunutí termínu o rok Ivana Gottová. Právě ona má velkou zásluhu na zpěvákově neutuchající popularitě. S fanoušky komunikuje přes sociální sítě, hlavně instagram, kde zveřejňuje novinky a fotky ze soukromého archivu umělce.

Koncerty na počest Karla Gotta

Od doby, kdy Karel Gott vydechl naposledy, se odehrálo několik koncertů a všechny byly vždy beznadějně vyprodané. I za nimi stojí jako organizátor jeho žena. Nebude tomu jinak ani letos. 5. listopadu 2024 v O2 areně proběhne vzpomínkový koncert s názvem Karel Gott – jeho písně žijí dál! u příležitosti jeho nedožitých 85. narozenin. Jeho nejslavnější hity zazpívají například Monika Absolonová, Václav Noid Bárta nebo Ilona Csáková. Vstupenky jsou stále k dispozici.

Kristián Šebek - od Mistra k nerozeznání

Odkazu v podobě zpívání Gottových písní se skvěle zhostil teprve pětadvacetiletý brněnský hudebník Kristián Šebek. Jeho hlas je od originálu téměř k nerozeznání. Všimla si toho nejen širší veřejnost, ale i Leoš Mareš, který mu nabídl hostování ve své nové tour. Jak vidno, Karel Gott, který se proslavil už v 60. letech minulého století, stále oslovuje nové a mladé posluchače. Zkrátka kdo umí, toho sláva nikdy nepomine.

Co dělají dnes Ivana Gottová a jeho dcery

Ivana Gottová se na veřejnosti objevuje jen v případě, že hovoří o nových projektech spojených se zesnulým manželem. Nechala například jeho autobiografii Má cesta za štěstím namluvit do audiopodoby (kromě Igora Bareše ji namlouvá i sám Karel Gott, čehož se podařilo docílit pomocí umělé inteligence). Přestěhovala se z Bertramky a nechala pro sebe a své dvě dcery postavit novou vilu, jejíž hodnota se odhaduje na 70 milionů korun. Zda je ale sama nebo má nového partnera, je velkou neznámou. Stejně jako to, co dělají jejich dvě dcery – Charlotte a Nelly. Jejich matka se snaží držet je mimo mediální zájem a daří se jí to skvěle.

Načítám