Hlavní obsah

Prezident Joe Biden není jen popleta, který si nepamatuje jména. Jeho životní příběh vás chytne u srdce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

O americkém prezidentovi Joeu Bidenovi se nyní hovoří hlavně v souvislosti s odstoupením z kandidatury na druhé volební období a s popletenými jmény – ukrajinského prezidenta Zelenského představil jako Putina a o své viceprezidentce Kamale Harris hovořil jako o Kamale Trump. Ať už je dnes v jakékoli formě, jedno se mu upřít nedá – osud si s ním občas krutě zahrával a on vše ustál se ctí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už od dětství neměl nejstarší ze čtyř dětí Joseph Robinette Biden Jr. na růžích ustláno. Koktal a jen málokdo by mu předvídal zářnou budoucnost. Koktavosti se zbavil nekonečným procvičováním a docházením k logopedovi. Už tehdy se ukázal jako obrovský bojovník. A rozhodně ne naposledy.

Vždy toužil po vzdělání, ale musel si na něj vydělat, protože otec se živil jako prodejce automobilů a rodina tak neměla peněz nazbyt. Po střední církevní škole získal bakalářský titul na University of Delaware z oboru historie a politické vědy. Následně se přihlásil na studia práv.

Touha po spravedlnosti

Biden si přivydělával jako plavčík na veřejném koupališti. Tam se poprvé setkal s rasovou nerovností a rozhodl se, že právě tudy povede jeho profesní cesta. Po absolvování Právnické fakulty Syracuse University sbíral zkušenosti v korporátní právnické firmě hájící velké podniky. Nebyla to ale práce pro něj. Stal se raději (za mnohem menší honorář) veřejným obhájcem a jeho klienty byli výhradně Afroameričané.

První velká láska

Se svou první chotí Neilií Hunter se Joe seznámil v roce 1964 na Bahamách, kdy oba byli ještě bezstarostní studenti. Dva roky po prvním setkání si slíbili lásku na celý život. Právě Neilia mu dodávala sebevědomí a přiměla jej, aby se vrhl na politickou kariéru. V roce 1972 se stal jedním z nejmladších senátorů v historii USA. Profesní i rodinné (měli spolu tři děti) štěstí se však ještě téhož roku rozpadlo.

Několik dní před Vánoci jela Neilia s jejich třemi dětmi autem a měla nehodu. Na místě byla mrtvá nejen ona, ale i nejmladší dcerka Naomi, které byl pouhý rok. Synové Beau a Hunter byli těžce zraněni. Joe zůstal na chlapce sám. Přísahu do amerického Senátu složil u nemocničního lůžka svých synů a začal dojíždět do Washingtonu každý den vlakem.

Záchrana v podobě druhé manželky

V roce 1975 ho jeho bratr seznámil s téměř o devět let mladší Jill Jacobs. Joe byl třiatřicetiletý americký senátor, vdovec a dvojnásobný otec a Jill ještě studovala. Přesto ji pozval na rande. „Chodila jsem ven v džínách, dřevácích a tričku, on přišel ke dveřím, měl sportovní kabát a mokasíny a já si pomyslela: ‚Bože, tohle nikdy nebude fungovat,“ řekla Jill magazínu Vogue. Joe ale dokázal, že se mýlí. „Mami, konečně jsem potkala gentlemana,“ tlumočila první větu, kterou po návratu z kina řekla mamince. I když si ji chtěl Joe vzít za ženu, odmítala ho. „Do jeho kluků jsem se zamilovala a cítila, že tohle manželství musí fungovat. Ztratili mámu a já nemohla dopustit, aby přišli o další. Potřebovala jsem jistotu,“ sdělila Jill v rozhovoru. Pár se vzal o dva roky později, s požehnáním obou chlapců. V roce 1981 se jim narodila dcera Ashley.

Přišel i o syna. Budoucnost druhého je nejistá

Po nehodě, kterou Beau s Hunterem přežili, se mezi bratry utvořilo velmi silné pouto. Hunter po bratrovi dokonce pojmenoval syna. O to těžší pro všechny bylo, když Beau v roce 2015 zemřel na rakovinu. Joe byl v té době viceprezident Baracka Obamy. Největší oporou mu byla právě Jill, ale Hunter právě procházel rozvodovým řízením a na smutek byl sám. Prožil krátký románek s vdovou po Beauovi a našel zalíbení v drogách, s nimiž experimentoval celý život.

I proto letos stanul před soudem. V roce 2018 si totiž koupil zbraň a nepřiznal drogovou závislost, což je v Americe trestné. Hrozí mu až 25 let vězení, což znamená, že by Joe de facto přišel i o posledního syna. Do soudního procesu ze své pozice ale nezasahoval. Jen řekl: „Budu akceptovat jakékoli rozhodnutí soudu. Jsem prezident, ale jsem také táta. Jill a já našeho syna milujeme a jsme pyšní na to, jaký je z něj dnes muž.“ Jeho žena byla u každého přelíčení a i po vynesení rozsudku, proti kterému se Hunter s největší pravděpodobností odvolá, držela vyvdaného syna za ruku.

Z politiky odchází velký muž

Poté, co se Joe Biden rozhodl, že už nebude v listopadových volbách znovu o svůj prezidentský mandát usilovat (46. prezidentem Spojených států se stal 20. ledna 2021 a ve věku 78 let byl nejstarším prezidentem v historii), se na něj snesla vlna chvály.

Za 50 let, během nichž se pohybuje v politice, přišel před zraky Američanů o ženu, dceru a následně i syna. Poté mohla veřejnost sledovat, jak se postavil ke kauze svého tehdy už jediného syna Huntera a jeho boji se závislostí. Není proto divu, že pro USA má význam nejen jako prezident, který dokázal překonat své ego a včas odejít, ale i jako muž, který se nikdy v životě nevzdal.

Načítám