Hlavní obsah

Je lék na hubnutí Ozempic podvod, nebo spása? Mnohé celebrity ho vychvalují, jiné na něj doplatily

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Foto: Profimedia.cz, Gettyimages.com

Tahle pohádka z říše snů už docela dlouho koluje médii. Stačí si jen pár týdnů či měsíců píchat injekce léku na hubnutí a nadbytečná kila zmizí jako mávnutím kouzelného proutku… No, takhle jednoduché to opravdu není. Své o tom vědí i mnohé známé tváře.

Článek

Léky známé pod názvy Ozempic, Saxenda či Wegovy slouží primárně pro léčbu cukrovky 2.typu. Mají přesně daný úkol – udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Při jejich testování ale bylo také zjištěno, že pokud se aplikují ve vyšších dávkách, fungují jako léky na hubnutí. Lidé, kterým byly podány, ztráceli chuť na sladké, celkově měli menší chuť k jídlu a díky tomu vcelku úspěšně hubnuli. Všechno se samozřejmě především na sociálních sítích rychle rozkřiklo a zájem o ně raketově rostl. Ze statistik platformy TrackDrugs například vyplývá, že jenom na TikToku se od roku 2021 objevilo o Ozempicu přes miliardu videí. Jak už ale asi tušíte, ani tenhle způsob, jak dosáhnout štíhlé linie, není bez rizika.

Objevit se mohou vedlejší účinky, jako je nevolnost, zvracení, průjem či zácpa, a zcela nevhodné jsou při onemocnění ledvin, žlučníku a u dalších závažných diagnóz, například při rakovině štítné žlázy. Odborníci především varují před jejich užitím bez vědomí lékaře, kde už může jít opravdu o život. Mezi celebritami se na tento lék názory různí, i ony si ale naštěstí už uvědomují, že každý by měl používat zdravý rozum. Zde je pár příkladů za všechny.

Lottie Moss

Nevlastní sestra slavné modelky Kate Moss, která se „proslavila“ mnoha skandály, se jen před pár dny ve svém podcastu Dream On svěřila, že i ona má za sebou neblahou zkušenost s lékem Ozempic. Šestadvacetiletá kráska nebyla spokojená se svou váhou 60 kilo, a tak si přes kamarádku na černém trhu sehnala injekce léku a bez lékařského dozoru si je sama aplikovala. A to dokonce dvojnásobnou dávku, než by pro její konstituci bylo vhodné. Přiznala, že lék brala dva týdny a že jí po něm bylo tak špatně, že skončila na pohotovosti. Zvracela a byla silně dehydratovaná. „Bylo to nejhorší rozhodnutí, které jsem kdy udělala. Toto je varování pro všechny. Prosím, pokud uvažujete o tom, že to budete brát, nedělejte to, nestojí to za to,“ varovala modelka.

Oprah Winfrey

Slavná americká moderátorka je zastánkyní léků na hubnutí, pokud jsou pod kontrolou lékaře a jsou užívány jako součást celkové změny životního stylu, tedy především pohybu a vyváženého jídelníčku. Oprah je toho názoru, že obezita je nemoc a přesně tak by se k ní mělo přistupovat, tedy léčit ji, a ne se za ni stydět. Její osobní zkušenost s dlouholetou nadváhou ji vedla k organizování mnoha veřejných odborných diskuzí, kam si zve lékaře i odborníky z farmaceutického průmyslu, aby vysvětlovali všechny okolnosti i rizika. Nikdy veřejně nesdělila, jaký lék užívá, ale jeho největší plus spatřuje v tom, že zabraňuje při hubnutí jojo efektu.

Kate Winslet

„Vlastně nevím, co je Ozempic,“ přiznala sympatická Kate Winslet v rozhovoru pro The New York Times Magazine. „Vím jen, že je to nějaká pilulka, či co, na hubnutí.“ Když si následně vyposlechla, o co vlastně jde, zhrozila se. „To zní vážně děsivě, pojďme se raději najíst,“ reagovala herečka, která se v minulosti netajila tím, že ji v začátcích kariéry šikanovali kvůli váze. Dokonce prý dostávala rady, ať se spokojí pouze s rolemi boubelek. „Naštěstí se to ale v poslední době mění a já bych si moc přála, aby tohle už nemusela žádná žena či dívka zažít,“ řekla Kate Winslet.

Macy Gray

Šestapadesátiletá americká zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Macy Gray se na začátku letošního srpna přiznala, že dost nabrala, tak se rozhodla lék vyzkoušet. Dostavily se ale vážné vedlejší účinky, především úporná zácpa. V pořadu The Surreal Life na MTV přiznala, že ji hrozně bolelo břicho a cítila se opravdu mizerně. „Chci, aby to zmizelo,“ řekla do kamer. „Tohle není dobré. Nemůžu ani chodit,“ svěřila se. Později se ke zdravotním potížím přidala i dušnost a únava a zpěvačka nakonec musela být hospitalizována v nemocnici se zánětem slinivky. Zda hodlá v braní léku i po téhle zkušenosti pokračovat, ale neuvedla.

Rebel Wilson

Australská herečka a komička, známá například z hitu Podfukářky (2019), proslula tím, že se jí podařilo zhubnout 36 kilo během čtyř let. O svém hubnutí napsala knihu, ve které se svěřila, že mívala tendence zajídat stres i špatné zkušenosti s násilnickým otcem. V roce 2020 se ale rozhodla žít zdravěji a zhubnout. „Každý si musí najít svou cestu, základem je kalorický deficit, tedy vydávat více energie, než přijímáme,“ vysvětlila. Ale také přiznala, že poté, co přebytečné kilogramy shodila, vyzkoušela i lék Ozempic. „Pomáhal mi zahánět chuť na sladké, a váhu si tak udržet,“ svěřila se pro The Sunday Times s tím, že nyní už lék nebere.

Načítám