Hlavní obsah

Jak zhubl Martin Zounar třicet kilo? Dal vale dietám. Jenže zase přibral a musí začít od začátku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Ručička váhy byla z Martina Zounara řadu let pořádně zmatená. Přeskakovala z extrému do extrému. Nezbývalo než vyhledat odbornou pomoc. Přineslo to ale své ovoce. Bohužel mu odhodlání dlouho nevydrželo a začíná od začátku.

Článek

K povolání herce patří i fakt, že se musí udržovat v kondici. Nejen proto, aby byl na obrazovce nebo divadelních prknech k pohledání, ale hlavně kvůli fyzičce. Vždyť jedno představení je kolikrát i dvě hodiny dlouhé a herec se téměř nezastaví. Martin Zounar, který se proslavil koncem 80. let rolí v seriálu Chlapci a chlapi, o tom ví své. Dá se o něm s nadsázkou říct, že byl celoživotní dietář. Na prahu padesátky to vzal ale za opačný konec a vyplatilo se. Fanoušci byli u vytržení, bohužel mu ale odhodlání dlouho nevydrželo. Už je však opět na startovní dráze.

Žádný pohyb a obrovské chutě

Vzhledem k tomu, že je od svých dvaceti let Martin Zounar téměř stále pod drobnohledem veřejnosti, nemohli si diváci nevšimnout jeho výkyvů váhy. V jeden moment se ručička váhy vyhoupla až na 128 kilo, což už bylo při jeho výšce 177 cm skutečně alarmující.

Dokonce se spekulovalo o tom, jestli nemá zdravotní problémy. Nepravidelný režim, strava i spánkový deficit si postupně začaly vybírat svou daň. Největší přibírání pocítil v 90. letech, kdy trávil většinu pracovního času v dabingovém studiu. Pak už bylo těžké z tohoto kolotoče seskočit.

Martin Zounar a jeho diety

Lidé, kteří chtějí zhubnout, touží po výsledcích co nejdřív. Nejsnadnější je naordinovat si nějakou zázračnou dietu, která slibuje hubnutí v extrémním čase. Ani Martin nebyl výjimka a není snad žádná dietní metoda, kterou by nevyzkoušel. Prošel si kachno-kuřecí dietou (jak už název napovídá, jedl výhradně drůbež), od které si mnoho sliboval.

Výsledek byl ale opačný, než čekal – naopak přibral. Uchýlil se proto ke keto dietě, kdy si nakoupíte sáčky s připraveným jídlem. Není to ale dlouhodobě udržitelná forma diety, a navíc při ní může člověk pociťovat často hlad. Stalo se tak to, co asi všichni předpokládali – dostavil se jojo efekt. Herec byl zoufalý a vyhledal odbornou pomoc.

Konečně viditelné výsledky

Došlo to tak daleko, že se začal vyhýbat společenským akcím, protože mu nebyl žádný oblek. Necítil se ve vlastním těle dobře. V roce 2020 se svěřil do rukou odborníků a nechal si vypracovat jídelníček na míru (bez větších omezení, jen s ohledem na zdravý životní styl) a k tomu pravidelně cvičit.

Začalo to přinášet své ovoce. O svých neuvěřitelných výsledcích, kdy se ručička váhy vrátila ze skoro sto třiceti kil na stovku napsal v roce 2022 i knihu Jíst, či nejíst. To je, oč tu běží. Naučil se nevyužívat tolik rautů před natáčením, ale připravovat si snídaně z domova, pravidelně svačit a dodržovat další doporučení. Když k tomu přidal i cvičení, výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat – bez omezování a hlavně pocitu hladu.

A znovu na začátku cesty

Jak už to tak ale u lidí, kteří jsou zvyklí celý život hodně jíst a najednou za sebou vidí výsledky, bývá, popustil časem uzdu. Začal zase nabírat. Ztěžoval mu to ještě úraz nohy, kvůli kterému nemohl cvičit. Najednou měl jedenáct kilo navrch.

Stouplo ale i jeho odhodlání. Jeho instagram nyní zase plní vtipná videa z posilovny, na kterých se dušuje, že bere posilování skutečně vážně. Zatím to ale spíš vypadá, že své sledující spíš baví, než že by ukazoval nějaké cvičební sestavy.

Sám Martin Zounar se k tomu vyjádřil: „Aktuálně se opět pouštím na očistu těla sportem a zdravým životním stylem. Jelikož jsem si tím už jednou prošel, vím, že mě nečeká nic příjemného a jednoduchého, ale důležité je uvědomit si jedno: Zdraví máme pouze jedno!“

Načítám