Hlavní obsah

Jennifer Aniston neusne bez sprchy a Ronaldo spí 5× denně! Slavní mají nejen trenéry, ale i spánkové kouče

Foto: Axelle/Bauer-Griffin, Gettyimages.com

Foto: Axelle/Bauer-Griffin, Gettyimages.com

Kvalita spánku má obrovský význam na kvalitu života. A jsou si toho vědomi i slavní a úspěšní lidé, takže vedle zdravého jídla a dostatku pohybu řeší právě i nejlepší noční relax. Inspirujte se spánkovými zvyky sportovců, herců a nejvlivnějších lidí současnosti.

Článek

Hodiny ukazují deset, vy se zvednete od televize, vyčistíte si zuby a ulehnete do postele, abyste za osm hodin vstali a plni elánu zahájili den? Kéž by to bylo tak snadné! Někdo má potíže usnout, jiný se v noci neustále budí, další nedokáže dospat… A přitom víte, že pořádný noční odpočinek má vliv prakticky na vše, co se ve vašem životě odehrává. Odpočatí lidé řeší jinak konflikty doma i v práci a jejich tělo podává úplně jiné výkony. A proto je třeba o svůj spánek dbát. Jak to řeší celebrity?

Cristiano Ronaldo spí pětkrát denně

Příští rok mu bude čtyřicet, má tělo samý sval a na hřišti stále podává skvělé výkony. Nemá to ale zadarmo. Cristiano Ronaldo sice dostal talent od pánaboha, ale zároveň na sobě dře a má neskutečnou disciplínu. S odpočinkem mu pomáhá spánkový guru, který mu doporučil polyfázický spánek. V praxi to znamená, že fotbalista spí pětkrát denně po devadesáti minutách, a to ve fetální poloze, v čistém ložním prádle, navíc hodinu a půl před ulehnutím nepoužívá mobil ani počítač. Jeho spánkový kouč Nick Littlehales totiž tvrdí, že celonoční spánek není pro tělo přirozený a způsobuje odpolední pokles produktivity. A jeden z nejlepších sportovců světa potřebuje jet stále na plný plyn a jeho svaly musejí řádně regenerovat.

Jennifer Aniston se sprchuje

Její filmy jsou zárukou skvělé zábavy a ona sama představuje pro mnoho žen obrovskou inspiraci, jak žít zdravě a zpomalit proces stárnutí. Jennifer Aniston rozhodně nepodceňuje kvalitu svého spánku a v rozhovoru pro společnost Thrive Global svěřila, že v minulosti dokonce bojovala s nespavostí. Ale udělala pár změn a spánek se jí přestal vyhýbat, naopak jí dodává sílu. Do ložnice si zásadně nebere mobil, to prý na ni mělo a má velice pozitivní vliv. Před spaním krátce medituje, někdy si udělá pár jógových pozic. A protože zjistila, že na ni nefunguje večerní koupel, aby se zklidnila a připravila na spaní, raději se sprchuje a „smývá tak ze sebe den“.

Video: Nekoukejte do mobilu! Expert radí, jak zlepšit váš spánek

Gwyneth Paltrow se vyhýbá kofeinu

Jestli někdo nepodceňuje spánek, pak je to oscarová herečka Gwyneth Paltrow. V posledních letech se zaměřuje především na oblast zdraví a wellness, před kamerou se téměř neobjevuje. A třebaže ne vždy je záhodno se jejími doporučeními řídit (řeč je o nefritovém vaginálním vejci či rektální ozonové terapii), v tomto případě je inspirace namístě. Spánek podle herečky ničím nenahradíte a je nezbytný pro dokonalou regeneraci a zdraví. Doporučuje chodit spát i vstávat přibližně ve stejnou dobu, vyhýbat se odpoledne a večer kofeinu, před ulehnutím netrávit čas s mobilem ani u počítače a také spát v naprosté tmě.

Oprah Winfrey děkuje za život

Jedna z nejvlivnějších žen světa je inspirací v mnoha oblastech a její spánkové zvyky nejsou výjimkou. Oprah Winfrey spí osm hodin denně – uléhá v deset a vstává v šest – a zásadně se budí bez budíku, ten si nenastavuje. Večer si dává koupel, do které přidává nejrůznější soli, oleje a pěnu, před usnutím si napíše do deníku, za co je vděčná, a po probuzení poděkuje, že je naživu. Ráno, když vstane, nikdy hned nekontroluje mobil, ale nejdřív si opláchne obličej, postará se o psy a zacvičí si.

Elon Musk zase začal spát

Jeden z nejbohatších mužů světa, inovátor a génius. Ale také workholik, který v dřívějších dobách usínal u počítače a snažil se eliminovat množství spánku, protože jej zdržoval od práce. Přesně tak dřív „spal“ Elon Musk. Nicméně si uvědomil, že to nebyla zdravá cesta, takže sice stále pracuje hodně, někdy i do jedné, do dvou ráno, ale spánek už nepovažuje za zbytečnost. Snaží se spát šest hodin denně, což je doba, kterou potřebuje, aby jeho mozek dobře fungoval a aby byl produktivní a nebyl nevrlý, jak svěřil v podcastu The Joe Rogan Experience.

Načítám