Hlavní obsah

Jak o sebe pečuje známá modelka? Ráno se neodličuje, miluje bronzer a bojuje s knírkem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejznámějších tváří českého modelingu, Nikol Švantnerová, se s námi podělila o své oblíbené beauty triky. Víme, co jí funguje na dokonalou pleť, jak bojuje proti pigmentovým skvrnám a za který parfém dostává nejvíc komplimentů! A také jsme nemohli vynechat otázku na její fitness režim, protože se rok a půl po porodu pyšní nádhernou figurou.

Článek

S modelingem začala ve 13 letech. Pracovala hlavně v zahraničí, ale domov a studentský život jí chyběl. Toužila proto po práci v Česku a cestou pro ni byla soutěž krásy. V roce 2015 vyhrála Českou Miss a od té doby patří mezi nejznámější modelky u nás.

Nyní prožívá novou roli, už rok a půl jí dělá radost dcera Mia. Modeling ale na hřebík nepověsila - ve světě krásy a módy se pohybuje skoro dvacet let a svoje zkušenosti zúročí na podzim 28. září na Fashion Glam show v Olomouci, která bude v její režii. „Jelikož to je moje první akce a první ročník, chci, aby to bylo dokonalé. Všechen svůj volný čas i pozornost věnuji právě tomu,“ řekla nám Nikol Švantnerová v rozhovoru.

Jak se o sebe stará, bez které kosmetiky se neobejde a jak si udržuje krásnou postavu? Nic není zadarmo, ani když oplýváte modelkovskými geny.

Začala bych otázkou, jakou nejlepší radu v rámci líčení nebo péče o pleť jste dostala?

Že méně je více.

A dodržujete to?

Dodržuju, můžete vidět, že se příliš nemaluju, zvlášť v létě. Za mě je nejdůležitější, aby pleť dýchala a čím víc na ni člověk dává, tím víc ji zanáší. A potom vznikají nedokonalosti. V práci toho mám na obličeji ažaž, proto se v soukromém životě snažím pleť nezatěžovat. Vedla mě k tomu mamka odmala, make-up jsem měla zakázaný pomalu do šestnácti let. Druhou nejdůležitější radou je pleť odličovat a čistit.

Jak probíhá vaše odličování ráno a večer?

Ráno, se přiznám, jsem trochu lajdák, takže je to jen studená voda. Večer se spoléhám nejčastěji na odličovací gel, který mi vyhovuje nejvíc. Ale pokud přijdu z práce a mám na sobě výrazný make-up, sundávám ho šetrně pomocí olejového odličovadla. Potom pleti dopřeju to, co si žádá - buď masku, noční krém nebo olejíčky. I tady ale zastávám názor, že méně je více. Možná se mi to snadno říká, protože nemám problematickou pleť, ale mám vyzkoušeno, že je pokožka spokojenější, když jí toho nedávám příliš.

Bojuju s pigmentovými skvrnami, takže krém s SPF je pro mě základ každého dne. Dřív jsem dělala tu chybu, že jsem nepoužívala nic, protože jsem se chtěla opálit.

Jak se stavíte k používání SPF krémů na pleť, které jsou v současnosti velkým tématem?

Bojuju s pigmentovými skvrnami, takže krém s SPF je pro mě základ každého dne. Dřív jsem dělala přesně tu chybu, že jsem nepoužívala nic, protože jsem se chtěla opálit. Nedávno jsem si dávala na obličej dokonce devadesátku a stejně jsem zhnědla.

Foto: Profimedia.cz

Nikol Švantnerová s dcerou Miou, která oslavila v březnu rokFoto: Profimedia.cz

Osvědčilo se vám něco, díky čemu jste se pigmentových skvrn zbavila?

Zkoušela jsem různé krémy a séra na zesvětlení pleti a to pomohlo jen částečně. Měla jsem obrovský knírek, vypadalo to jako od čokolády a bojovala jsem s tím tak tři roky nazpět. Zabral mi až chemický peeling, kdy je zásah do pleti trochu větší. Od té doby mu předcházím používáním zesvětlujících sér a krémů s UV filtrem.

Jaké tři kosmetické výrobky máte nejradši?

Co se týče krémů, používám dlouhodobě značku La Roche-Posay, kterou mi kdysi doporučila dermatoložka. Jakýkoliv jsem měla problém, vždycky mě zachránila! Pak jsem si oblíbila anti-age krém od Yves Saint Laurent, který pleť nádherně rozjasní, je to zázrak. Make-up skoro nepoužívám, ale neobejdu se bez bronzeru, díky němu mám hned pocit opálené, svěží pleti.

Foto: Archiv firem

Luxusní krém proti stárnutí s marockým šafránem Or Rouge La Crème Essentielle, Yves Saint Laurent, 9 855 Kč (50 ml), prodává Marionnaud. Matný bronzer Skinfinish Sunstruck MAC, 1 050 Kč. Parfémovaná voda Maison Francis Kurkdjian Oud, 6 000 Kč (70 ml), prodává Ingredients StoreFoto: Archiv firem

Máte nějaký modelkovský trik, jak hodit pleť co nejrychleji do formy?

Jít brzo spát. Ale od té doby, co mám dcerku, i kdybych šla brzy spát, tak se s ní budím. Ráno mi pak pomůže jedině studená voda, která je pro pleť šokem. Ještě ráda používám gelové masky pod oči, které mám v ledničce. Pomáhá mi i cvičení, člověk se rozproudí a mám pocit, že je pleť hned taková svěžejší.

Neobejdu se bez bronzeru, díky němu mám hned pocit opálené, svěží pleti.

Zažila jste během vaší kariéry nějakou špatnou kosmetickou zkušenost?

Těch bylo! Několikrát jsem se osypala po make-upu. Teď si na to už dávám pozor a nosím si raději svůj. Když vidím, že make-up artistka nelíčí úplně kvalitními přípravky, tak chci aspoň svoji podkladovou bázi, na kterou jsem zvyklá. Nemůžu si dovolit mít vyrážku, když potřebuju fungovat. Několikrát mi také spálili vlasy. Po Miss Universe jsem si je musela nechat ostříhat asi o 20 cm a vzpamatovávaly se mi několik let.

Úplně nejhorší zkušenost jsem pak měla s nalepováním umělých řas. Když jsem se další den probudila, neměla jsem na jednom oku ani jednu a na druhém jen asi polovinu - vypadaly kvůli lepidlu. Nikdo mi nedokázal říct, jestli znovu narostou. Naštěstí asi po měsíci růst začaly.

Jak jste dala vlasy do kupy a jak vypadá vaše péče nyní?

Vlasů jsem se tehdy nedokázala vzdát, takže jsem si je začala prodlužovat šetrnou metodou pásků. Dělala jsem to tak asi 6 let. Klíčové je ale používat i kvalitní vlasovou kosmetiku, udělá to opravdu rozdíl. Hodně mi v kvalitě vlasů pomohlo také těhotenství. Nikdy jsem neměla tak hezké vlasy, jako mám teď, a sundala jsem díky tomu i pásky.

To je asi poprvé, co něco takového slyším!

Právě, také jsem slyšela jenom: Budeš mít na hlavě tři chlupy, počkej, až přestaneš kojit. A nic se nestalo. Mám vlasy tak dlouhé a husté jako nikdy předtím. Možná je to tím, že v těhotenství a při kojení jsem víc dbala na to, co jím, a odrazilo se to i na kvalitě vlasů.

Jaký máte oblíbený parfém?

Na každodenní nošení miluji Libre od Yves Saint Laurent. Když se ale občas navoním parfémem Oud od Francis Kurdjian, každý se mě na něj vyptává. Je extrémně silný a kořeněný, mám ho moc ráda a dostala jsem ho od přítele.

Od porodu mám vlasy tak dlouhé a husté jako nikdy předtím. Možná je to tím, že jsem v těhotenství a při kojení víc dbala na to, co jím.

Zajímá mě samozřejmě, jak si udržujete skvělou postavu.

Kdo mě zná nebo sleduje na sociálních sítích, tak ví, že opravdu makám a nemám to zadarmo. Geny jsou jedna věc, ale ani na ty se nedá spoléhat. Sama vím, že když jsem nic nedělala a hodně jsem jedla, tak to bylo vidět. Naštěstí mě sport baví, nedělám ho z důvodu, abych zhubla nebo abych si udržela postavu. Prioritně ho dělám proto, že jsem po něm pozitivně naladěná.

Cvičíte každý den?

S Miou ano, zní to možná jako klišé, ale nezastavím se. Jinak se snažím běhat 3-4× týdně a k tomu připojím dvacetiminutové posilování a protahování. Vím, co na mě funguje, a nepotřebuju trenéra. Na fitko bych také neměla čas.

Řešíte nějak jídelníček?

Zdravé jídlo mi chutná, ale zajdu si klidně i do fastfoodu a miluju sladké. Nedržím nějaký striktní jídelníček, jen vím, že mám velký výdej energie, tudíž si můžu dovolit jíst víc. Pokud ale potřebuju, aby postava nějak vypadala, nad jídlem se pak víc zamýšlím. Jinak jím spíš intuitivně, na co mám chuť. U mě hraje hlavní roli sport a myslím si, že je to na postavě vidět.

Jaké je vaše „beauty motto“, kterým se řídíte?

Asi pořád to „méně je více“ a držet se přirozenosti. Nikdy jsem se sebou neprováděla nějaké experimenty, ať už s vlasy nebo obličejem a estetickými zákroky. Je mi 31, i když by mi to možná pomohlo, nemám tu potřebu. Mám mezeru mezi zuby, mohla jsem si ji nechat spravit a mít dokonalý úsměv, ale chci zůstat přirozená.

Další beauty dotazník: Jak o sebe pečuje Olga Menzelová?

Načítám