Hlavní obsah

Kontroverzní Jožo Ráž slaví 70! Přežil jen zázrakem a vyznal se z lásky k manželce i k alkoholu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na kontě má desítky veleúspěšných hitů, proslul i nekonvenčními politickými názory, velmi vážnou autonehodou, kterou přežil jen zázrakem, a také přes 50 let trvající láskou k jediné ženě. Osobitý muzikant Jožo Ráž slaví 24. října sedmdesátiny!

Článek

Svůj největší hit Voda, čo ma drží nad vodou upřímně nesnáší, navzdory tomu, že se mu vždy líbily hezké ženy, se nikdy nerozvedl, před koncertem nepohrdne panákem tvrdého alkoholu a mnohým jsou trnem v oku jeho kontroverzní politické názory.

Jeden z nejtalentovanějších zpěváků a muzikantů své generace Jožo Ráž stále vyprodává haly a jeho písně zná i mnohem mladší generace. Myslet si o jeho muzice můžete, co chcete, pravdou ovšem zůstává, že hity jako právě Voda, čo ma drží nad vodou, Nie sme zlí, Zaľúbil sa chlapec, Tanečnice z Lúčnice nebo Neviem byť sám znal v osmdesátých letech snad každý a dodnes se s úspěchem hrají v rádiích. A jen při vyslovení jejich názvu se vám okamžitě vybaví jejich líbivá melodie. A to o svých písních může říct jen málokdo.

Na konci září dokonce skupina Elán, kterou Jožo Ráž založil s dnes již zesnulým Vašo Patejdlem už před 55 lety, vyprodala pražskou O2 arenu hned dvakrát za sebou. „Písničky děláme pro lidi, aby se rozveselili, aby měli naději. Svět je strašně nepříjemný a život je těžký, a tak se lidé potřebují občas uvolnit a získat trochu naděje. A to se my snažíme lidem dát,“ svěřil se Jožo Ráž.

Láska k jediné ženě

O životě muzikantů se šušká ledacos, věrnost obvykle nepatří k jejich největším ctnostem a jen málokterý si udrží vztah po celý život. Jožo Ráž je tou zářnou výjimkou. Svou ženu poznal už na základní škole. A jak napsal slovenský list Dobré noviny, Jožo Ráž prý už tenkrát věděl, že Barbora je ta pravá. S oblibou se o ní dodnes vyjadřuje pouze v superlativech. „Já mám hrozně výjimečnou ženu. Je geniální, krásná, skromná, výkonná, výborná, nejlepší duše na světě, kterou znám. Takže proto nám to vydrželo,“ svěřil se například pro deník Aha!

A pro Seznam Zprávy v roce 2018, kdy hodlal s muzikou končit, řekl: „Teď už budu jen sedět doma, zatáhnu záclony, vypnu telefony, dám si cigáro a whisky a vedle sebe chci mít jen manželku.“ Ostatně z lásky k alkoholu se vyznal také opakovaně – a nepřešla ho ani po velmi vážné autonehodě, kdy nad ním stáli snad všichni andělé strážní.

Foto: Profimedia.cz

Takhle dnes vypadá legendární skupina Elán: Ján Baláž, Štefan Bugala, Pavol Bartovic, Peter Farnbauer, Ľubo Horňák a Jožo RážFoto: Profimedia.cz

Osudná autonehoda

Dvacátého června 1999 se večer vracel na motorce z nahrávacího studia, kde nazpíval píseň Voda, čo ma drží nad vodou. Na dunajském nábřeží právě vyjížděl z parkoviště německý řidič Falk se svým automobilem, nedal mu přednost a zpěvák do něj v plné rychlosti narazil. Následky byly tragické. Jožo Ráž při nehodě utrpěl rozsáhlé zranění hlavy, které si vyžádalo náročnou operaci mozku a obličeje. Jeho stav několik dnů označovali lékaři za kritický a původně mu dávali jen desetiprocentní šanci na přežití.

Po náročné rekonvalescenci hitmaker později přiznal, že si nic nepamatuje z období tří hodin před havárií a šedesáti dní po ní. A ačkoli tvrdil, že mu nehoda přerovnala životní hodnoty a hodlá se změnit, zpomalit a žít jinak, nakonec se vrátil k oblíbeným zábavám a především k muzice – a opět velice úspěšně.

Ujel od nehody

Letos v červnu plnil Jožo Ráž titulky médií znovu – a bohužel ne zrovna v dobrém. Po střetu s cyklistou, při kterém cyklista skončil na zemi, nezastavil a odjel. „Neměl jsem důvod zastavit, protože mě všude všichni rádi fotí,“ řekl později k nehodě pro televizi Markíza. Svědek, který celý incident viděl, popsal, že se cyklistovi pravděpodobně nic vážného nestalo, protože otřesený zvedl kolo a odešel na chodník. Zároveň ale dodal, že řidiči po kolizi ani nestálo za to, aby se sraženého optal, jestli je v pořádku. „Bylo jasné, že mu nic není, protože sice spadl, ale hned vzal kolo a šel pryč,“ doplnil pro televizi Markíza sám Jožo Ráž.

„Kdybych to řešil, tak mě všichni vyfotí. Budou to rozmazávat, i takhle to rozmazávají. Ale já jsem v tom absolutně nevinně,“ uzavřel informace o nehodě. Jen tím potvrdil své prohlášení z roku 2018: „Jsem takový, jaký jsem, a komu se to nelíbí, ať se o mě nestará.“

Související témata:

Načítám