Hlavní obsah

Pokus o sebevraždu, alkohol, bouřlivé vztahy: Herečka Elizabeth Taylor vypráví svůj příběh

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

O jejím životě i milostných eskapádách byly popsány stohy papíru. Do nitra Elizabeth Taylor vás ale může zavést jen jediná osoba. A tou je ona sama. V otevřeném dokumentu HBO s názvem The Lost Tapes k vám promluví samotná herečka a zavede vás do 60. let, kdy byla na vrcholu slávy.

Článek

Unikátní dokument, režírovaný Nanette Burstein, má premiéru na HBO Max v sobotu 3. srpna. A nejde jen o další film mapující život téhle legendy. Elizabeth Taylor v něm totiž k divákům promlouvá sama, a to s naprostou otevřeností.

Dokument o Elizabeth Taylor

Archivní nahrávky byly pořízeny novinářem Richardem Merymanem, který na jejich základě sepsal v roce 1964 hereččinu autobiografii. Mimochodem, stejný novinář stojí za posledním rozhovorem s Marilyn Monroe, který byl publikován pouhé dva dny před její smrtí. Meryman zemřel v roce 2015 a poklad v podobě nahrávek byl nalezen na jeho půdě. Ačkoli je sám neplánoval uveřejnit, režisérce dokumentu se zdálo škoda nenechat Elizabeth Taylor ještě jednou promluvit.

Díky novým technologiím byl navíc její hlas vyčištěn a dnes zní tak, jako by byl nahrán v profesionálním zvukovém studiu. A doprovází ho další rozhovory a záběry ze soukromí dokreslující vrcholy i pády herečky, která se prý jako sexsymbol nikdy nevnímala. „Lidé si o mně udělali nějakou představu a chtějí jí věřit. A když zkusíte vysvětlit, jak je to ve skutečnosti, po cestě ztratíte sami sebe,“ říká Elizabeth Taylor v dokumentu.

Nahrávky vznikaly v době její největší slávy

Nahrávky přitom nevznikly během pár dnů – Elizabeth Taylor se Merymanovi zpovídala celkem 40 hodin, a to v letech 1964 až 1965, tedy v době, kdy byla v hledáčku paparazzi spolu se svým manželem (pátým ze sedmi) Richardem Burtonem, do kterého se vášnivě zamilovala během natáčení filmu Kleopatra. Oba byli v té době zadaní a o jejich skandálním románku, který prý začal v Mexiku, se mluvilo všude – dokonce i ve Vatikánu, ten herečku veřejně odsoudil jako prostopášnici (pochybujeme, že stejná slova putovala na adresu ženatého herce).

S Burtonem nedokázala přestat pít

Elizabeth Taylor si Richarda Burtona vzala dokonce dvakrát. „Bylo to její nejdelší manželství. Opravdu se snažili, aby to fungovalo. Proto ten druhý pokus. Ale nemyslím si, že byli pro sebe vhodní. I když se hluboce milovali, dokud byli spolu, nebyli schopni přestat pít,“ uvedla režisérka filmu Nanette Burstein na adresu jejich bouřlivého vztahu.

Elizabeth Taylor – pokus o sebevraždu

Právě Richard Burton byl tím, kdo ukončil hereččino manželství se zpěvákem Eddiem Fisherem, kterého si vzala tři hodiny poté, co se rozvedl s herečkou Debbie Reynolds. Sňatku ale později litovala. Fisher byl blízkým přítelem jejího manžela Mikea Todda, který byl její první velkou láskou, a sblížili se po jeho tragické smrti. „To byla nakonec jediná věc, kterou jsme měli společnou. Mike. Měla jsem ho ráda, ale nikdy jsem ho opravdu nemilovala,“ vyprávěla upřímně Elizabeth Taylor a přiznala i to, že se během jejich manželství pokusila o sebevraždu a spolykala prášky na spaní. „Byla jsem tehdy doslova otrávená životem,“ vzpomíná v dokumentu.

Oscar za Telefon Butterfield 8

Intimní rozhovor s Elizabeth Taylor ale nemapuje jen její milostné eskapády, ale i filmy, na kterých pracovala. Zavzpomínala nejen na Lassie se vrací (tehdy prý byla tak krásná holčička, že nemusela ani na kamerové zkoušky a zkrátka jí věřili, že to nějak zahraje), ale i Kočku na rozpálené plechové střeše, Kleopatru nebo film Telefon Butterfield 8, za který dostala svého prvního Oscara. Podle jejích slov nezaslouženě. Herečka ho nazvala sra*kou a spokojená nebyla ani se svým výkonem. „Vyhrála jsem, protože jsem tehdy měla tracheotomii,“ prohlásila Taylor, která tehdy prodělala těžký zápal plic, během něhož málem zemřela. Elizabeth Taylor se nakonec dožila 79 let a zemřela v roce 2011 na selhání srdce.

Načítám