Hlavní obsah

Kdo z VIP se ufetoval a kdo vyléčil? Drogy brali Whitney Houston, Elton John i Jamie Lee Curtis

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Lidé je mají za vzor ctnosti, pravda je ovšem taková, že mnozí slavní mají za sebou opravdu pestrou minulost, která zahrnuje i braní drog a následné odvykačky. Do koho byste to ani náhodou neřekli?

Článek

Sláva mívá i svou odvrácenou tvář a hříchy mládí doprovází také mnoho celebrit. Užívání omamných látek ovlivňuje všechny aspekty života, včetně vztahů, fyzického i duševního zdraví nebo kariéru. Mnozí za to zaplatili i daň nejvyšší, další se ale z jejich tenat dokázal vymanit, a mohou tak být příkladem pro ostatní.

Jamie Lee Curtis

„Léta mě tížilo velké tajemství, a sice dlouhá závislost na drogách,“ svěřila se Jamie Lee Curtis při rozhovorech v rámci propagace filmu Na nože. Všechno prý začalo, když ji v roce 1989 po operaci očních víček předepsali k potlačení silné bolesti opiát vicodin. „Brzy jsem si na příjemný stav, který mi navozoval, zvykla a brala ho dál, i když už mě nic nebolelo,“ svěřila se herečka. Nenapadlo ji, že by to mohl být problém.

Drogy důvěrně znala z rodiny – kokain brala příležitostně nejen ona, ale i sourozenci a otec. Její závislost na lécích trvala dlouhých deset let, ale nakonec se vyléčila, což považuje za největší úspěch svého života. A jak řekla - o všem mluví hlavně proto, aby podpořila každého, kdo se chce z drog dostat.

Amber Valletta

Jedna z nejznámějších topmodelek, která ve své kariéře došla až na samý vrchol a stala se i tváří předních značek, jako je Armani, Chanel, Louis Vuitton, Prada či Gucci, si před deseti lety dala ke svým čtyřicátinám nezvyklý dárek. Přiznala světu, že v době své největší slávy byla závislá na alkoholu a kokainu. S drogami Amber prý začala jako velmi mladá, v 25 letech si ale uvědomila, jaké nebezpečí představují, vyléčila se a od té doby je nyní padesátiletá kráska čistá.

Eric Clapton

Kytarová legenda přežila rockovou éru experimentování s drogami jen o fous. Eric Clapton přiznal, že na začátku 70. let byl závislý na heroinu, z čehož se dostal, ale v užívání alkoholu a kokainu pak léta pokračoval. Nakonec se mu v roce 1987 podařilo po odvykací kúře z drog zcela dostat a v roce 1998 dokonce vybudoval na karibském ostrově Antigua centrum Crossroads zaměřené na léčbu užívání alkoholu a drog.

Elton John

O tom, že slavný zpěvák bral v 70. letech ve velkém drogy – zejména kokain - se šuškalo, vše sám popsal ve své životopisné knize Já, Elton John. Přiznal se v ní ke všemu, co se o něm říkalo: k narcismu, silné drogové závislosti, posedlostem, strachům či snobismu… „Kokain jsem začal užívat v roce 1974. Líbilo se mi, jak mi po něm bylo. Nával euforie a sebevědomí, pocit, že konečně mohu být upřímný, konečně jsem se nestyděl a mohl s lidmi mluvit,“ svěřil se v rozhovoru pro Daily Mail.

„Kdybych před 30 lety neudělal ten velký krok a nepožádal o pomoc, byl bych mrtvý. Všem, kteří mě na mé cestě inspirovali a podporovali, děkuji z celého srdce,“ napsal před čtyřmi lety na instagram, když slavil tři desetiletí své střízlivosti.

Whitney Houston

Závislost na manželovi, drogy, léky a krutá smrt ve vaně. To je hodně stručné a velmi smutné shrnutí života jedné z nejtalentovanějších zpěvaček, kterou proslavil především megahit Osobní strážce s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Byla závislá na kokainu a marihuaně, ale také uklidňujících lécích a preparátech na uvolnění svalstva. Zpěvaččina závislost na drogách se zvýšila po narození dcery Bobbi v roce 1993. Ze své závislosti se pokoušela několikrát dostat při odvykacích kúrách, bohužel neúspěšně. Zemřela ve 48 letech.

Kvíz: Hendrix, Winehouse nebo Cobain. Umělci, kteří zemřeli v 27 letech. Co víte o tajemném Klubu 27?

Načítám