Hlavní obsah

Šikana, elektronické znásilnění i nahé scény v dětství. Co odhalily dokumenty o slavných ženách

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Existují dokumenty poučné, inspirující i dojemné. Ty o slavných osobnostech bývají skandální, odhalující a velmi upřímné. Ukazují i odvrácenou stranu slávy, pády na dno a to, co se v magazínech s lesklou obálkou většinou nedočtete. Odvahu v (auto)biografických dokumentech prokázalo hned několik slavných žen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Filmové dokumenty o slavných osobnostech představují fascinující možnost nahlédnout do soukromí  – a jejich cílem rozhodně není celebrity oslavovat. Často právě naopak. Tvůrci jdou do hloubky a slavní se většinou nesnaží příliš stylizovat, jsou upřímní a otevření. A také velmi inspirativní… Protože uspět v showbyznysu je jedna věc, ale udržet se na vrcholu roky, to vyžaduje tvrdou práci a odříkání. A je jedno, jestli jste se vypracovali z ničeho, nebo jste se narodili do jedné z nejbohatších rodin světa.

Pamela Anderson

O tom, jaké to je být vnímána jen skrz dokonalý vzhled, ví své herečka Pamela Anderson. O ni jako o člověka se média a veřejnost zajímaly jen pramálo. Proto se rozhodla vyprávět o svém skutečném životě ve filmu Pamela, příběh lásky. Vzpomíná v něm na začátky v modelingu, hvězdný úspěch v Pobřežní hlídce i Playboyi a také na šílené období, kdy měl prakticky celý svět přístup k erotické nahrávce, na které je se svým tehdejším manželem Tommym Leem.

Diváci dostanou syrový příběh vyprávěný vyzrálou dámou, která se nebojí říct ani to, že jí kdysi Sylvester Stallone nabídl, aby byla jeho dívkou číslo 1. Měla mu odpovědět, že to tedy asi znamená, že existuje i dívka číslo 2. Ale drsný Rocky to celé popřel… A nejsilnější momenty? Pameliny rozhovory se synem Brandonem, které ukazují její pravou tvář. Je to milující máma.

Selena Gomez

Začínala jako dětská hvězda na Disney kanálu, ovšem dokument My Mind & Me ukazuje populární herečku a zpěvačku jako vyspělou ženu, která má za sebou mnohé propady, až pády na dno, ale právě i díky ní se víc mluví o duševním zdraví.

Selenu Gomez jen na instagramu sleduje 426 milionů lidí a ve filmu promluvila o tom, jak se jí daří zvládat nejen boj s bipolární poruchou a lupusem (kvůli této nemoci musela podstoupit transplantaci ledviny), ale také s tlakem na dokonalost. A jak překonala zlomené srdce po rozchodu s Justinem Bieberem. Na závěr říká, že se rozhodla veřejně ukázat svou zranitelnost i proto, aby se už nikdy nikdo necítil sám.

Brooke Shields

Jaké to je, postavit se před kameru jako malá dívka, natáčet v 11 letech odhalené scény a první polibek dostat od 29letého kolegy? Nejen o tom je dvoudílný dokument Pretty Baby. Tak se jmenoval i jeden z prvních snímků, kde Brooke Shields jako mladinká zazářila.

Herečka se ale rozhodla promluvit také o stinné stránce uměleckého světa – o zneužívaní a objektifikaci. Její kamarádka z dětství, herečka Laura Linney, se pak svěřila, že si jako malé holky hrávaly a Brooke ji učila svoje techniky, jak se vyhnout matce, která chodila domů pod vlivem… V dokumentu se dozvíte i více o přátelství Brooke s Michaelem Jacksonem, který s ní chtěl adoptovat dítě.

Paris Hilton

Narodila se do jedné z nejbohatších rodin světa a její život se zvenčí zdál jako pohádka o rozmazlené princezně, která měla všechno. V dokumentu This Is Paris poznáte i temnou stránku tohoto „luxusního“ světa. Paris Hilton se rozhodla promluvit o zneužívání a týrání v internátních školách, o tom, jak média vytvářela její pokřivený obraz i jak vybudovala své vlastní impérium.

Jednou z nejsmutnějších scén je vyprávění, jak to bylo s erotickou nahrávkou, kterou ji jako osmnáctiletou přiměl natočit tehdejší přítel Rick Salomon. Cítila se prý elektronicky znásilněna. Toužila tehdy zoufale po lásce, jen si k tomu podle svých slov vybrala nejhoršího možného muže…

Billie Eilish

Pozlacené gramofonky pro vítěze Grammy už snad nemá doma ani kam dávat a je živým důkazem, že nemusíte jít s davem, abyste uspěli. Je jiná, syrová a temná. Nebojí se toho a nebála se to ukázat ani v dokumentu The World's A Little Blurry, který mapuje její cestu.

Cestu mladé ženy, ne hvězdy, a to od prvních náznaků slávy. Mezi tématy se objeví její zhroucení a tlak, jež na sobě cítila, problémy s muži i důvěrné hovory s rodiči nebo pevné pouto s nejbližším člověkem – starším bratrem Finneasem. Ve snímku uvidíte i to, jak pracovali na úvodní písni k bondovce Není čas zemřít. Billie Eilish také popsala své pocity, když během legendárního debutu na festivalu Coachella zapomněla text jedné písně.

Načítám