Hlavní obsah

Už nechce být Harry Potter! Daniel Radcliffe se na divadle svléká donaha a ve filmech miluje bizarní role

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V deseti letech se z něj stal Harry Potter a to mu natrvalo změnilo život. Proslavil se po celém světě, vydělal jmění a zároveň se rozhodl, že si nenechá raným úspěchem zničit uměleckou budoucnost. Právě slaví 35. narozeniny a užívá si hereckou svobodu. Čím podivnější role a alternativnější snímek, tím lepší! Kritici tleskají, diváci zírají.

Článek

Když byl vybrán z tisícovky chlapců na roli Harryho Pottera, slýchal ze všech stran nejen gratulace, ale i varování, že mu to může zničit život. Pesimisté tvrdili, že půjde o roli životní, kterou už nic nepřekoná. On se rozhodl udělat vše pro to, aby se jejich předpověď nenaplnila. Ano, navždy bude Harrym Potterem a vydělal si tolik, že by už nemusel pracovat. Ale on hraní miluje – jak před kamerou, tak na jevišti – a užívá si, že si může role a projekty vybírat. A čím potrhlejší a bizarnější, tím lepší! Během své první divadelní zkušenosti neváhal být na jevišti několik minut zcela nahý, v jednom ze svých filmů hraje mrtvolu, v dalším pak muže s pistolemi místo rukou.

Weird: The Al Yankovic Story

Al Yankovic je známý americký komik a autor parodií moderních písní. A Daniela Radcliffa si vybral do svého životopisného snímku, protože ho považuje za herce, který rozumí komedii. Vznikl snímek, jenž mapuje Yankovicův raketový vzestup i jeho milostné eskapády, včetně románku s Madonnou. Až na to, že jde především o parodii na hudební autobiografické snímky. A herec byl za něj nominován na Emmy a získal cenu americké filmové kritiky.

Útěk z Pretorie

Zatím nejlépe hodnocený snímek z Radcliffovy filmografie byl natočen podle příběhu aktivisty a spisovatele Tima Jenkina. Jihoafrický bojovník zasáhl v 70. letech do bojů proti rasové segregaci a apartheidu. Za výrobu několika letáků byl odsouzen na dvanáct let, a dokonce označen za teroristu. Vhodnou příležitostí k útěku z vězení se pak ukáže být vězeňská vzpoura. Jako Harry by použil kouzlo, jako Tim si po amatérsku vyráběl dřevěné klíče…

Zabiják proti své vůli

V jednom filmu mu narostly rohy (fantasy thriller Rohy), ve snímku Zabiják proti své vůli má zase pistole připevněné k rukám. Jeho hrdina nežije velmi zábavný život, a když se mu do cesty připlete nebezpečný gang, začnou se dít věci a půjde mu o život. A také zjistí, že se s pistolemi hůř obléká, telefonuje i chodí na záchod. Daniel Radcliffe si zkrátka hraní nejrůznějších nýmandů a podivínů užívá.

Švýcarák

Tvůrci si Daniela Radcliffa vybrali pro svou komedii Švýcarák, protože umí zpívat, má podivný smysl pro humor a před kamerou neřeší dokonalý vzhled. Nabídli mu totiž roli nafouknuté mrtvoly. Tu na ostrově objeví muž jménem Hank, který zde plánoval spáchat sebevraždu. A nakonec mrtvolu, ze které ucházejí plyny a jejíž erekce funguje jako kompas, použije pro cestu přes oceán. Divné? Ano, přesně tak to má Daniel rád.

Zbav se svých miláčků

Ač byl jako Harry Potter skvělý a přirozený, cítil, že by své herectví potřeboval rozvíjet. A v tom mu pomohl další životopisný snímek, a to Zbav se svých miláčků, kde mu byla svěřena role mladičkého Allena Ginsberga, hvězdy beatnické generace. S režisérem totiž pracoval na důkladném pochopení postavy a vytvářel si přitom svou unikátní hereckou metodu. Do té doby prý tvořil spíše intuitivně.

Equus

A úspěchy slaví herec i na divadle. V sedmnácti letech byl obsazen do hlavní role v kontroverzním dramatu Equus. Představoval Alana, chlapce ze stájí, který oslepil šest koní… Proč? To odkrývá jeho psychiatr. Daniel Radcliffe měl ve scénáři předepsáno několik minut nahoty na scéně a absolutně se toho nebál. Fanoušci Harryho Pottera sice nesouhlasili, ale on byl rád, že ukázal, že je v něm nejen legendární kouzelník, ale i obrovský talent.

Merrily We Roll Along

Cenu Tony, tedy jakéhosi divadelního Oscara, si letos odnesl za svůj výkon v broadwayském muzikálu, jenž vypráví o třech přátelích, kteří se po dvaceti letech vztahu začínají vzájemně vzdalovat. Když přebíral ocenění, poděkoval všem blízkým a kolegům a zároveň zmínil, jak je pro něj důležité zkoušet si různé typy rolí a postav. Aby nebyl navždy „jen“ Harrym Potterem.

Související témata:
Allen Ginsberg

Načítám