Hlavní obsah

Co všechno jsou herci schopni udělat pro Oscara? Zhubnout, přibrat nebo se vyloženě zošklivit

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Některé role jsou pro herce tak lukrativní (ať už prestiží, nebo honorářem), že jsou kvůli tomu ochotni podstoupit radikální proměnu. A to takovou, že je kolikrát diváci na obrazovce ani nepoznají. Podívejte se, kdo kvůli filmu ztloustl nebo se jinak změnil.

Článek

Někteří filmoví kritici tvrdí, že jeden ze způsobů, jak získat Oscara, nebo alespoň nominaci na něj, je co nejvíc se před kamerou divákovi „zošklivit“. Tito herci jsou jasným důkazem, že to funguje. I když jejich výkon byl excelentní. Komu stačilo, aby se na něm vyřádili kostyméři, a kdo si kvůli vysněné roli prošel fyzickým peklem?

Charlize Theron

Charlize Theron kvůli roli přibrala, dokonce dvakrát. Poprvé 13 kilo a nosila křivé zuby, to když hrála vražedkyni ve filmu Zrůda (2003). Za svůj výkon získala Oscara. Znovu se do rychlého přibírání pustila v roce 2018 kvůli roli v komedii Tully, kdy přibrala přes dvacet kilo (v tomto případě byla nominována na Zlatý Glóbus).

Tato role ale změnila radikálně její pohled na trápení těla kvůli roli. „Vzpomínám si, že když jsem se pak snažila kila zase shodit, zavolala jsem svému lékaři a řekla mu, že mi tentokrát hubnutí moc nejde,“ řekla časopisu Allure v srpnu 2023. „A on řekl: ‚Uklidněte se, je vám přes 40, co byste chtěla? Váš metabolismus už není, co býval.‘ To slyšet nechcete.“

Matthew McConaughey

Pamatujete si na film o dvou mužích trpících AIDS s názvem Klub poslední naděje z roku 2013? Matthew McConaughey byl k nepoznání. Kvůli roli zhubl téměř 25 kilo. Našel v tom ale i výhody. „Soustředil jsem se víc než kdykoli jindy,“ prozradil časopisu Time Out. „Všechna energie a síla, kterou jsem ztratil od krku dolů, sublimovala do mého mozku. Potřeboval jsem o tři hodiny méně spánku. Neměl jsem sice fyzickou energii, ale moje duševní energie byla opravdu vysoká.“ Jeho odhodlání a vůle zhubnout tolik kilo za čtyři měsíce (na konci vážil pouhých 61 kilo), se ale vyplatila. Za roli si odnesl Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Christian Bale

Jestli je skutečně někdo mistr ve změnách vizáže, je to Christian Bale. Poprvé zhubl téměř 30 kilo v roce 2004 kvůli roli v thrilleru Mechanik. V roce 2018 se musel popasovat s opačným problémem. Kvůli roli viceprezidenta Dicka Cheneyho ve filmu Vice musel zase v roce 2018 18 kilo přibrat. Jak? Jedl spoustu koláčů. Přemíra sladkého ale přinesla své ovoce, za svůj výkon byl nominovaný na Oscara.

Nicole Kidman

Nicole Kidman dostala svého prvního Oscara za film Hodiny z roku 2002, v kterém jí maskéři nasadili ošklivý nos. I když se jedná jen o estetickou úpravu, kvůli které nemusela nic radikálního obětovat (kromě své krásy), změnilo ji to před kamerou k nepoznání. Ostatně stejně jako tmavé vlasy. Poslední dobou se herečka mění opět, ovšem ne kvůli roli, ale neuvěřitelnému množství plastik, které podstupuje.

Joaquin Phoenix

Jeden z herců, kteří nebyli na plátně k poznání, je i Joaquin Phoenix, který kvůli roli ve filmu Joker (2019) zhubl 24 kilogramů. Byl doslova jako kost a kůže a v rámci diety byly dny, kdy snědl za celý den jen jedno jablko. Ve finále vážil před kamerou pouhých padesát kilo, to už si skutečně zahrával se zdravím. I on v tom ale viděl klady. „Měl jsem pocit, že mohu hýbat tělem způsobem, který jsem si dřív ani nedokázal představit,“ řekl agentuře Associated Press. I on si odnesl cennou sošku Oscara.

Renée Zellweger

Snad nikdo nezapomene na fyzickou proměnu, kterou Renée Zellweger prošla kvůli filmům o Bridget Jones. Přibrala neuvěřitelných 30 kilo, což byl docela paradox, protože když se na film člověk kouká, vidí ženu kypřejších tvarů a rozhodně ne nikoho tlustého. I ona byla nominována na Oscara. Velice brzy se jí ale podařilo vrátit se zpět do formy. V roce 2022 prošla mnohem znatelnější změnou pro minisérii NBC The Thing About Pam, ve které nosila zubní protézu a vycpaný oblek, aby působila, že má nadváhu. Tentokrát netrpěla herečka, ale maskéři.

Brendan Fraser

Zatímco někteří jeho mužští kolegové kvůli rolím hubli, Brendan Fraser se kvůli filmu Velryba z roku 2023 vydal opačným směrem. Do té doby výhradně komediální herec musel přibrat. I když mu ale váha ručičky poskočila o několik desítek kilo, stále to bylo málo na to, aby ztvárnil téměř 300kilového muže, který zajídá samotu. Brendan tak musel každý den chodit na natáčení o čtyři hodiny dřív, během nichž mu maskérky nasazovaly výplně vážící 136 kilo. I on si odnesl za svůj výkon Oscara.

Anketa

Kdo podle vás prošel kvůli roli největší proměnou?
Charlize Theron
1,7 %
Matthew McConaughey
6,9 %
Christian Bale
13,8 %
Nicole Kidman
0 %
Joaquin Phoenix
46,6 %
Renée Zellweger
1,7 %
Brendan Fraser
29,3 %
Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Načítám