Hlavní obsah

Cruise, Pfeiffer, Travolta… Co táhne slavné a bohaté k sektám? Úspěch i majetek jim zkrátka nestačí

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Zná a obdivuje je celý svět, na kontě mají miliony, přesto nejsou šťastní. A nevědí, co roupama. I tak by se dal vysvětlovat fakt, že slavní a bohatí skončí v poutech sekt. Tak jednoduché to ale není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Propadnout lákavým heslům sekt, slibujícím jednoduchý a lepší život, může vlastně kdokoli. U člověka, který třeba prochází osobní krizí, přišel o peníze nebo o drahého blízkého, je to možná i pochopitelné. V takové chvíli se člověk chytá stébla.

Co ale do spárů těchto spolků táhne slavné a bohaté? Zjednodušeně řečeno, jsou to lidé jako my a v životě jim nic důležitého nemusí chybět. Jedním z hlavních faktorů je touha po pocitu sounáležitosti, smyslu a duchovním naplnění, které jim jejich úspěch a majetek samy o sobě nepřinášejí. „Sekty často nabízejí jasné odpovědi na složité životní otázky, poskytují pocit výjimečnosti a příslušnosti k elitní skupině a slibují rychlou cestu k osobnímu růstu a sebenaplnění,“ osvětluje psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz.

Proč jsou sekty lákavé?

„Sekty vytvářejí prostředí, kde jsou členové přijímáni bezpodmínečně, kde nemusí nic dokazovat a kde jsou chráněni před vnějším světem. Tento pocit bezpečí a přijetí může být pro lidi zvyklé na neustálou pozornost a kritiku velmi lákavý,“ vysvětluje psychoterapeut Pařízek.

Zářným příkladem je hollywoodská hvězda první velikosti Tom Cruise. Už přes třicet let patří k nejvěrnějším i nejposlušnějším stoupencům scientologické církve. Tvrdí o ní, že jde o nádherné náboženství, které ho naplňuje a dává jeho životu smysl. Přišel ale kvůli němu o dceru Suri, již má s herečkou Katie Holmes. Už více jak deset let se s ní nestýká a samozřejmě církvi odevzdává nemalou část svých příjmů.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Stát se součástí společenství, které vám slibuje ochranu a sounáležitost, je pro mnoho lidí až moc přitažlivéFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Co je scientologická církev?

Scientologii založil americký spisovatel Ron Hubbard v polovině padesátých let. Od té doby se tento náboženský systém šíří světem a slibuje svým stoupencům naplnění neomezených duchovních a fyzických schopností. Dokonce tvrdí, že ví, jak objevit a vyléčit jakýkoli psychický problém. Její představitelé ovšem odmítají psychiatrické praktiky, používání psychofarmak a bývají obviňováni z vymývání mozků.

V čem je kouzlo sekt?

Někteří stoupenci ale během let prozřeli. Jedním z nich je i slavný John Travolta. Ten býval věrným stoupencem scientologů. Poté, co ale církev nedokázala pomoct jeho autistickému synovi, který bohužel v 16 letech po jednom ze záchvatů zemřel, na ni zanevřel. Slibovali mu totiž jeho vyléčení a místo toho přišla tragédie, která herce i jeho ženu zcela zdrtila.

„Lidé, již jsou náchylnější k tomu uvěřit sektám, často prochází těžkým životním obdobím, cítí se ztracení, osamělí nebo odcizení od společnosti. Mohou to být lidé, kteří prožili trauma, ztrátu nebo zklamání a hledají útěchu a nový začátek,“ říká Pavel Pařízek. A připomíná, že stejně se to může týkat lidí s nízkou sebeúctou, tendencí k závislosti nebo s neuspokojenými emočními potřebami. Ti všichni mohou být zranitelnější a méně odolní vůči vlivu sekt. A je přitom asi úplně jedno, jestli je zná celý svět a létají soukromým tryskáčem nebo žijí skromně a v ústraní.

Pravda o sektách v Česku. Investigativní série Seznam Zpráv

  • První díl o sektě Novija Gána Sepata a jejím vůdci Auroranovi
  • Druhý díl o dánské sektě Dům otce a vůdkyni Ruth Kristiansenové
  • Třetí díl o kutnohorské sektě a guruovi Richardovi
  • Čtvrtý díl o Dvanácti kmenech a jejich chování k dětem
  • Pátý díl o Šinčchondži a praktikách vůči vlastním členům

Příklady táhnou

„Dalším faktorem může být charismatické vůdcovství, které je pro mnoho sekt typické. Vůdci těchto uskupení často působí jako moudří učitelé či duchovní guru, kteří mají odpovědi na všechny otázky a dokáží své následovníky inspirovat a motivovat. Pro lidi hledající vedení a smysl může být takový vůdce velmi přitažlivý,“ doplňuje Pařízek.

To se málem stalo osudným i herečce Michelle Pfeiffer. Ta se v minulosti dostala do spárů dvojice praktikující breatharianismus – hnutí vycházející z učení ájurvédy, které věří, že pro lidský život není nutné jíst a v některých případech ani pít. Lidé podle tohoto názoru mají schopnost přežívat pouze z prány nebo ze slunečního záření. Mnoho jeho stoupenců kvůli tomu zemřelo hlady či na dehydrataci. Michelle je štědře finančně podporovala a jak se později svěřila, úplně jí vymyli mozek. Naštěstí ji zachránil její první manžel, díky kterému se z jejich spárů osvobodila. Dodnes prý nechápe, že jejich vlivu tak snadno podlehla.

Načítám