Hlavní obsah

Mladí a neklidní: Celebrity, které to nedotáhly ani k maturitě

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Říká se, že škola je základ života, a mnoho z nás slyšelo větu: Uč se, nebo to nikam nedotáhneš. Zjevně to ale neplatí pro každého. Maturitu, tedy pomyslnou zkoušku z dospělosti, nesložila celá řádka slavných, a rozhodně to dotáhli daleko!

Článek

Samozřejmě neříkáme, že vzdělání není důležité, ale svět se získaným maturitním vysvědčením nestojí ani nepadá. Skvělým důkazem toho je celá řádka celebrit, které obdivujeme a někdy i téměř uctíváme. Které hvězdy filmových pláten opustily školní lavice ještě před závěrečnou zkouškou?

Jennifer Lawrence

Populární herečka z Hunger Games v rozhovoru pro časopis 60 Minutes v roce 2018 odhalila, že školu nechala ležet ladem, aby se mohla plně věnovat herectví. „Odešla jsem ze střední. Technicky nemám maturitu ani jiný diplom, jsem samouk,“ přiznala se smíchem. Když se jí zeptali, jestli svého rozhodnutí lituje, odpověděla držitelka Oscara pobaveně: „Ne. Opravdu ne. Chtěla jsem si prorazit vlastní cestu. Našla jsem to, co mě baví, a nechtěla jsem, aby mi cokoli stálo v cestě.“ Je vidět, že Jennifer lépe vyhovuje toulec se šípy a běh po lese než se honit za jedničkami.

Ryan Gosling

Gosling je sice miláčkem publika a především žen, ale rozhodně nepatřil mezi oblíbence učitelů. Dobré známky se mu vyhýbaly, dokud ho nezačala doma vyučovat jeho matka. „Opravdu se tím pro mě hodně změnilo,“ prozradil herec, přičemž dodal, že jeho maminka se později stala profesionální učitelkou. „Byla skvělá, je to člověk, kterého můžete kdykoli požádat o cokoli.“ I když byla dobrým vyučujícím, Ryan v její pomyslné lavici zůstal pouhý rok, od 17 do 18 let. Pak začal natáčet seriál Mladý Herkules a tím odstartoval až polobožskou televizní kariéru.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr., hvězda Iron Mana, opustil kalifornskou střední školu Santa Monica, když mu bylo 16 let, aby se mohl plně věnovat herecké kariéře. Zjevně železný muž neměl úplně železnou píli, aby se ve škole udržel, a po většinu svého života byl spíše i v reálu záporák než superhrdina. Naštěstí je dnes herec vzorný a místo poznámek seká latinu.

Rihanna

Rihanna opustila školu v 16 letech, když získala svou první nahrávací smlouvu. Od té doby vydala mnoho úspěšných alb, hrála ve filmech a založila kosmetickou a módní značku Fenty. V roce 2021 ji Forbes prohlásil za miliardářku, což potvrzuje, že rozhodnutí opustit školu si spočítala dobře.

Drew Barrymore

Americká herečka a producentka Drew Barrymore začala svoji kariéru už jako jedenáctiměsíční miminko v televizních reklamách, ale skutečnou slávu jí přinesla až role ve sci-fi hitu E.T. – Mimozemšťan (1982), kterou jí zařídil její kmotr Steven Spielberg. Tento film se stal ikonou 80. let, což si moc dobře uvědomovala jak Drew, tak její spolužáci. Ti jí školní prostředí začali značně znepříjemňovat a mladá herečka nenašla útěchu ani doma. Její otec byl alkoholik a odešel od rodiny, zatímco matka ji místo do školy brala do newyorských klubů, kde náctiletou dívku nechala kouřit a pít. To vedlo k tomu, že už ve 13 letech skončila Drew na odvykačce. Ve čtrnácti se odhodlaná Barrymore rozhodla vzít svůj osud do vlastních rukou, obrátila se na soud pro mladistvé s žádostí o emancipaci, odstěhovala se od matky a definitivně ukončila školu.

Daniel Radcliffe

Ani postava Harryho Pottera nebyla špičkovým studentem Bradavic a jeho filmový představitel v opravdové škole prožíval to samé. „Jsem si jistý svou inteligencí a vím, že bych tak sebejistý nebyl, kdybych zůstal ve škole. Mé sebevědomí bylo víceméně zničeno několika učiteli,“ řekl Radcliffe magazínu Parade v roce 2009 o svém rozhodnutí odejít ze školy. Místo toho, aby bojoval s draky nebo porážel Vy víte koho, čelil opravdovým výzvám mimo kouzelný svět. Naštěstí při natáčení magického sedmidílného hitu měli mladí herci vlastního učitele s individuálním přístupem, který byl dětem inspirací. Vypadá to, že Bradavice byly opravdu školou, kde příběhy končí šťastně.

Načítám