Hlavní obsah

Brigitte Bardot je 90! Sláva, stovky milenců i milenek, pokusy o sebevraždu a láska v pozdním věku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Ve své době byla ztělesněním krásy, sexsymbol, hvězda první třídy. Byla to ale také žena, co se trápila, trpěla depresemi, a i když po ní toužil kdekdo, v lásce se jí dlouho nedařilo. Údajně měla víc než sto milenců a milenek, dítě, které nechtěla, několikrát se pokusila o sebevraždu. I to je život Brigitte Bardot. Francouzské krásky, jež dnes slaví 90. narozeniny.

Článek

Když byla malá, asi těžko byste hádali, že z ní vyroste ikonická kráska a sexsymbol 50. a 60. let. Byla úplně obyčejná, nosila brýle a zoubky také neměla výstavní. Jenže vyrostla do krásy a to neuniklo pozornosti filmařů.

Že se z ní stala hvězda mnoha filmů, samozřejmě víte. Jméno Brigitte Bardot je stále pojem, i když dnes slaví 90. narozeniny. Její život ale nebyl jen úžasný svět filmu, slávy a obdivu, byl také plný trápení, milostných eskapád, marného hledání lásky a pokusů o sebevraždu.

Muž, který stvořil B. B.

Poprvé se Bardot zamilovala v šestnácti, když potkala Rogera Vadima, o šest let staršího režiséra a producenta. On ji objevil pro film, ona se bláznivě zaláskovala. A s touhle láskou je spojený i její první pokus o sebevraždu.

Otec a matka mladé Brigitte byli totiž zásadně proti tomuto vztahu a chtěli ji poslat studovat do Anglie. Šestnáctiletá dívka se ale na protest pokusila otrávit v plynové troubě. Zachránili ji rodiče, kteří se včas vrátili. A nakonec bylo po jejím.

Bardot zůstala ve Francii a s Vadimem tvořila pár jak milostný, tak i pracovní. Když jí bylo osmnáct, vzali se. Další čtyři roky fungovali jako dvojice celkem dobře, až přišel rok 1956 a ikonický film A Bůh stvořil ženu. Ten udělal z Bardotky, jak jsme ji nazývali u nás, opravdovou hvězdu a i jejího muže dostal na režisérské výsluní. Jejich manželství ale zničil. Během natáčení se totiž zakoukala do svého hereckého kolegy a nasadila manželovi nepřehlédnutelné parohy. Rok po uvedení filmu se rozvedli.

Víc než sto milenců a milenek

Po rozvodu následovaly dva poměrně divoké roky, kdy prošlo její náručí mnoho mužů, ale také žen. Šuškalo se, že rok udržovala poměr s tehdy podobně ikonickou kráskou, smyslnou Marilyn Monroe. Koneckonců B. B. proslavil výrok: Svět je tak malý, že se stejně jednou všichni sejdeme v jedné posteli. Sama se přiznala, že měla přes sto milenců a milenek, ale později tohle číslo výrazně zmírnila. Těžko říct, kde je pravda, každopádně mezi jejími údajnými milenci figurují tak slavná jména, jako je například nedávno zesnulý Alain Delon, Sean Connery, Jimi Hendrix, Jean-Paul Belmondo a další a další.

Druhý manžel a druhý pokus o sebevraždu

Podruhé se Bardot zamilovala během práce na filmu Babeta jde do války, a to do hereckého kolegy Jacquese Charriera. Neplánovaně s ním otěhotněla a byla rozhodnutá jít na potrat. Jenže Charrier ji požádal o ruku a přiměl ji si dítě nechat. A tak se v roce 1959 podruhé vdávala a v roce 1960 přivedla na svět syna Nicolase.

Ale těhotenství ani mateřství nebylo nic pro ni. Ve svých memoárech popisovala těhotenství jako živoucí peklo. I mateřství doslova nesnášela a devět měsíců po porodu se pokusila opět o sebevraždu. Spolykala prášky na spaní a podřezala si žíly. V nemocnici jí ale život zachránili a to byl v podstatě začátek konce jejího manželství a mateřství. V roce 1963 se s Charrierem rozvedla a syna nechala zcela v jeho péči.

Osamělá kráska

Následujících asi sedm let byl její život plný práce, ale také milostných románků, depresí a dalších neúspěšných pokusů o sebevraždu. Byla obdivovaná, ale ve skutečnosti byla sama. V roce 1966 řekla ano Gunteru Sachsovi, pohlednému milionáři a dědici zakladatele značky Opel. V mnohém si byli podobní – po ní toužily tisíce mužů, po něm zase tisíce žen, ale vlastně byli osamělí.

Zpočátku byla jejich láska velmi vášnivá a Sachs byl expert na romantická gesta. Jak ale rychle vzplála, tak rychle uvadla a po třech letech přišel rozvod. Rozešli se však v dobrém, Sachs Brigitte k desátému výročí jejich rozvodu dokonce daroval velký diamant. Později ho prodala a peníze věnovala na boj za práva zvířat. Když se Sachs v roce 2011 zastřelil, protože měl hrůzu z Alzheimerovy choroby, herečka se zhroutila. Tak silný byl jejich vztah i roky poté, co se rozešli.

Bardotka - konečně šťastná

Brigitte Bardot samu sebe pokládá za oběť slávy a filmového průmyslu. Proto není divu, že klid v duši našla až poté, co v 39 letech skončila s herectvím a začala se naplno věnovat boji za práva zvířat. Sama to komentovala tak, že své mládí a krásu věnovala mužům, svou moudrost a zkušenosti ale hodlá věnovat zvířatům. Přesto vstoupil do jejího života další muž, o sedm let mladší politik Bernard d'Ormale. A zdá se, že jde konečně o pravou lásku. Vzali se v roce 1992 a jsou spolu dodnes.

Související témata:
Francouzští herci
Dvacáté století

Načítám