Hlavní obsah

Opravdu trpí, nebo jen chtějí být zajímaví? Slavní umělci se bojí podivných věcí, a nebojí se s tím svěřit fanouškům

Foto: Jerod Harris/Cindy Ord/Stephane Cardinale - Corbis, Gettyimages.com

Foto: Jerod Harris/Cindy Ord/Stephane Cardinale - Corbis, Gettyimages.com

Každý má něco, čeho se bojí. A někdy až chorobně. Někomu vadí pavouci, jinému výtahy, dalšímu létání. A nejinak je to i ve světě celebrit. Fobie některých slavných lidí jsou vážně neobvyklé. Jaké úzkosti je provázejí životem?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celebrity často vyprávějí rozmanité kuriózní historky jen proto, aby na sebe upoutaly pozornost a byly ještě zajímavější. Ale někdo si nemusí nic vymýšlet ani zveličovat, protože jeho život je barvitý až dost. A týká se to i následujících slavných lidí. Mají skutečné fobické úzkostné poruchy, které sice působí kuriózně a mohou vyvolat úsměv na tváři, přesto ale dokážou pořádně znepříjemnit život.

Matt Damon a hadi

Hollywoodská star první velikosti a jeden z nejlépe placených herců na světě má chorobnou hrůzu z hadů – trpí totiž ofidiofobií. Během natáčení rodinného dramatu Koupili jsme zoo dostal panický záchvat, když se měl k těmto plazům přiblížit. V jednom rozhovoru se Matt Damon o svých pocitech rozpovídal: „Plakal jsem jako miminko a kolébal jsem se ze strany na stranu.“ Utěšovat ho musela jeho herecká kolegyně Scarlett Johansson. „Trochu se potil a možná se mu pot tvořil i v koutku oka,“ snažila se brát těžkou situaci s humorem. Pravda ale je, že fobie není normální strach, ale vážná, někdy až ochromující úzkost.

Rihanna a ryby

Slavná zpěvačka se nebojí vody, ale toho, co v ní žije. Trpí ichtyofobií – abnormálními obavami z ryb. „Mám velký strach z mořských tvorů. Dokonce mě děsí i malé rybky,“ svěřila Rihanna magazínu Blender. „Jednou jsem byla ve vodě – a voda na Barbadosu je tak čistá, že vidíte až na dno – a viděla jsem všechny ty drobné rybky plavat kolem mých nohou a zmocnil se mě záchvat paniky. Ztuhla jsem a z vody mě pak museli vytáhnout kamarádi.“

Rita Ora a záchody

Britská zpěvačka pro magazín Daily Star přiznala, že má velké obavy z každé návštěvy toalety. Nemá jen hrůzu z veřejných WC, ale jednoduše ze všech záchodů – a to i doma. Bojí se, že by na ni mohlo něco vytéct nebo že se v míse skrývá něco, co by na ni mohlo vyskočit. „Než toaletu použiju, nejdřív si rozsvítím a všechno pečlivě zkontroluju. Nemohla bych si jen tak dojít v noci a po tmě.“ Jak to dělá na koncertech nebo když ji potřeba náhle překvapí, už ale Rita Ora nevysvětlila.

Megan Fox a papíry

Oblíbená americká herečka a modelka má skutečně kuriózní fobii – panika se jí zmocní vždy, když má vzít do ruky papír. V talkshow Jimmy Kimmel Live! prozradila: „Někteří lidé nemají rádi zvuk škrábání nehtů po tabuli, protože jim naskakuje husí kůže. Já to tak mám se zvukem papíru. Scénáře, noviny nebo cokoli, co není zalaminované a já si kvůli tomu musím slnit prsty, mě děsí. Pokud čtu, mám u sebe hrnek vody, do kterého si můžu namočit prsty. Jsem opravdu neurotická.“ Zároveň Megan Fox přiznala, že kromě papyrofobie trpí ještě nyktofobií, tedy se chorobně bojí tmy. „Nechávám neustále rozsvíceno, a pokud je světlo zhasnuté, musím běžet přes místnost, abych se dostala k vypínači. Nemohu projít temnou místností.“ Ještěže nemusí řešit účet za elektřinu…

Justin Timberlake a pavouci

Slavný zpěvák a herec má takovou hrůzu z pavouků, že jednou musel volat o pomoc, aby někdo odklidil nežádoucí hmyz, který se objevil v jeho blízkosti. „Na dovolené jsem bydlel ve skutečně luxusním hotelu, a když jsem si odložil tašku do pokoje, spatřil jsem obrovského pavouka, jak sedí na posteli,“ řekl magazínu PopDirt v roce 2003. „Mám z pavouků hrůzu, takže jsem se stěží mohl pohnout, natož se ho zbavit. Vlastně jsem musel zavolat na recepci, aby ho někdo odstranil,“ vzpomíná Justin Timberlake, který zjevně trpí arachnofobií. Sice není nijak vzácná, přesto je velmi nepříjemná.

Oprah Winfrey a žvýkačky

Světoznámá moderátorka dokazuje, jak moc zážitky z dětství ovlivňují celý další život. Oprah Winfrey má totiž hrůzu ze žvýkaček. A je to tak vážné, že je zakázala celému svému týmu. Moderátorovi Stephenu Colbertovi v jeho show vysvětlila své důvody: „Vyrostla jsem v Mississippi a moje babička hodně žvýkala. Neměla ale na to, stále si kupovat nové žvýkačky, takže je lepila na rám postele nebo do skříně. Jako dítě jsem na ně často nechtěně sáhla. Byly tam řady a řady Juicy Fruit a Spearmint… A já jsem z nich začala mít strach.“

Hugh Jackman a panenky

Hvězdu série X-Men trápí pediofobie – slavného herce konkrétně straší vraždící panenky z hororů. „Když ve filmech ožívají panenky, děsí mě to. To prostě nemůžu vystát,“ uvedl Hugh Jackman v roce 2009 pro týdeník Star Magazine. Největší úzkost v něm vyvolává ta z legendárního hororu Dětská hra (1988). „Z Chuckyho mám zástavu srdce. Pamatuju si, když ta malá panenka v houpacím křesle promluvila! Dodnes jsem z toho ve stresu,“ vzpomíná.

Načítám