Hlavní obsah

Zemřel Alain Delon, představitel legendárních rolí. Odešel pokojně, obklopen rodinou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bouřlivák, majitel neskutečného charismatu, lamač ženských srdcí, jeden z nejvíc sexy mužů své doby, ale především skvělý herec. To vše byl Alain Delon, který zemřel ve věku 88 let. Díky svým rolím ale bude žít navždy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O smrti Alaina Delona, který v posledních letech bojoval s nemocemi, informovali jeho potomci. „Alain Fabien, Anouchka, Anthony a také Loubo (pes) s nezměrnou bolestí oznamují odchod otce. Zemřel pokojně ve svém domě v Douchy, obklopen svými třemi dětmi a rodinou. V této nesmírně bolestné době smutku rodina žádá o respektování soukromí,“ napsali Delonovi potomci v prohlášení.

Boj s rakovinou

Poslední roky herce sužovaly velké zdravotní potíže - bojoval s rakovinou, prodělal mrtvici a měl psychické potíže – a na veřejnost se dostaly informace, že už nechtěl žít. Trápily ho sebevražedné myšlenky, a dokonce mu byl soudem přidělený zástupce, který mu měl pomoci s rozhodováním o jeho zdraví a majetku.

Zrod filmové hvězdy

Měl za sebou složitější dětství, kdy neustále pendloval mezi rodiči, kteří se rozvedli a každý si pořídil novou rodinu. V období puberty ho vyhodili z několika škol, neslavně to dopadlo i v armádě, z níž byl v roce 1956 rovněž vyhozen. V té době se protloukal životem, jak to šlo. Vyzkoušel řadu zaměstnání, až díky náhodě skončil u filmu. Jel na filmový festival do Cannes jako doprovod své tehdejší dívky, herečky Brigitte Auber, ale tamní filmaře zaujal natolik, že netrvalo dlouho a stala se z něj herecká hvězda.

Připomeňte si slavné filmy, v nichž exceloval.

Kristýna (1958)

Jednou z prvních Delonových rolí byl mladičký důstojník ve filmu Kristýna. Jde o příběh lásky, kdy pohledný muž opouští svou vdanou milenku kvůli mladičké dívce, mezitím se ale o aféře své ženy dozví manžel a vyzve pohledného holkaře na souboj. Role Franze pro něj ale nebyla tak zlomová jako osudové setkání s herečkou Romy Schneider († 43), která hrála právě tu mladou milenku. Během filmování se do sebe zamilovali, a i když před ním rakouskou herečku všichni varovali (měl pověst proutníka), nedala si říct a odešla za ním do Francie.

V roce 1959 se zasnoubili, o čtyři roky později to ale zrušili. Delon měl totiž milenku – zpěvačku a herečku Nico († 49), které se v roce 1962 narodil jejich společný syn Christian. Schneider to velice těžce nesla, dokonce se pokusila o sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

V tomhle filmu potkal Alan Romy a byla z toho divoká láskaFoto: Profimedia.cz

V plném slunci (1960)

Role Toma, mladého gaunera a podvodníka ve filmu V plném slunci, vystřelila začínajícího herce o dva roky později rovnou do hvězdného nebe. Tom přijíždí do Itálie, aby dostal zbohatlického synka jednoho magnáta zpátky do Ameriky, kde měl převzít otcův byznys. Nakonec napadne Toma ještě lepší plán, jak si užívat života v luxusu. Že vám to něco připomíná? Samozřejmě, jde o původní verzi remaku Talentovaný pan Ripley z roku 1999, kde si Toma zahrál Matt Damon.

Foto: Profimedia.cz

Tom Ripley v podání Alaina DelonaFoto: Profimedia.cz

Rocco a jeho bratři (1960)

Ve snímku Rocco a jeho bratři Delon dokázal, že neoplývá pouze pěknou tváří, ale je také dobrý herec, který dokáže ztvárnit i náročnější psychologické role. Film je o pěti chudých italských sourozencích, kteří se musí přestěhovat z venkova do města kvůli obživě. Každého z bratrů město ovlivní jinak. Rocco, kterého ztvárnil Alain Delon, je nejumírněnější ze všech a pro svoji rodinu by se obětoval. Tento neorealistický film patří k nejlepším počinům italské kinematografie.

Foto: Profimedia.cz

Za tento film kritika Delona velmi chválilaFoto: Profimedia.cz

Jeff (1969)

V roce 1968 si Delon založil produkční společnost Adel Productions a první film, který vznikl pod jeho křídly a kde sám hrál, byla gangsterka Jeff. Tento film ovlivnil Delona i po osobní stránce. V roce 1968 se totiž rozváděl s modelkou Nathalií († 79), kterou si vzal v roce 1964 a se kterou má syna Anthonyho, a při natáčení filmu se seznámil s herečkou Mireille Darc († 79). Vztah jim vydržel 15 let a Delon o ní mluvil jako o ženě svého života. Po ní měl ještě jeden dlouhodobý vztah, s modelkou Rosalií van Breemen, se kterou má syna a dceru.

Foto: Profimedia.cz

Alain Delon s Mireille Darc, svou osudovou ženou, ve filmu JeffFoto: Profimedia.cz

Zorro (1975)

Jedna z nejznámějších rolí Alaina Delona je bezesporu Zorro. Maskovaný ochránce všech, které postihlo bezpráví, odvážný mstitel, ale také svůdník žen. Alain Delon tuto legendární postavu ztvárnil jako první a po něm si nasadili masku přes oči další charismatičtí herci – Anthony Hopkins (Zorro: Tajemná tvář, 1988) a Antonio Banderas (Legenda o Zorrovi, 2005).

Foto: Profimedia.cz

Alain Delon jako sexy ochránce slabýchFoto: Profimedia.cz

Náš příběh (1984)

V tomhle méně známém filmu hraje Delon alkoholika, který není schopen rozlišit realitu a snění. Ve vlaku prožije románek na jednu noc, ovšem nemyslí si, že by to tím mělo skončit, a neznámou spolucestující se rozhodne vyhledat. Tento film představoval pro Delona určitý přerod v jeho rolích – postavy gangsterů vystřídala náročná psychologická povaha alkoholika, kterého ztvárnil opravdu věrohodně. Za roli také získal francouzskou filmovou cenu Caesar.

Foto: Profimedia.cz

V téhle roli opět ukázal, že si poradí i s psychologicky náročnější postavouFoto: Profimedia.cz

Načítám