Hlavní obsah

Zářivě bílé prádlo beze skvrn? Zapojte do hry ocet nebo kypřicí prášek

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Naše babičky říkávaly, že vizitkou dobré hospodyňky je krásně bílé prádlo. Dnes už se to tak vážně nebere, ale když už perete, jistě chcete, aby byl výsledek co nejlepší. Jak prát bílé prádlo tak, aby nezešedlo a nebyly na něm skvrny?

Článek

Občas se stane něco, co z bílého prádla udělá spíš našedlé či jinak zabarvené, nebo se ani po vyprání nepodaří odstranit některé skvrny. Jde s tím pak ještě něco udělat? Máme pro vás pár tipů, které můžete vyzkoušet.

Jak prát, aby bílé zůstalo bílé?

  • Pračka musí být čistá, ideálně pravidelně zbavovaná vodního kamene, který může být důvodem, proč prádlo při praní zašedne.
  • Do pračky je třeba vkládat jen bílé prádlo, pokud je na něčem i barevná aplikace nebo část, pak si musíte být jisti, že barva během praní nepustí. Lepší je v takovém případě přidat do prádla papírek či ubrousek zachycující případně vymyté barvy.
  • Pokud jsou na prádle skvrny, pokuste se je předem odstranit, zvlášť jsou-li barevné. Postup volte podle toho, o jakou skvrnu jde, tedy od čeho je (jak se zbavit skvrn od trávy, borůvek...).
  • Bílé prádlo byste měli prát nikoli na 40, ale lépe na 60 °C, pokud to tedy není várka, ve které jsou i citlivé syntetické a jemné materiály, tato teplota platí hlavně pro ty přírodní. Ty syntetické mohou naopak při teplotách nad 40 °C šednout nebo žloutnout.
  • Na praní bílého prádla používejte přípravky, které jsou k tomu speciálně určené, protože ty ho jsou schopné i rozjasnit.
  • Pokud to snese materiál, můžete přidat i bělidla, jakým je například peroxid vodíku, nebo ta, jež se prodávají v práškové či tekuté podobě. Pak vždy dodržujte postup, který doporučuje výrobce, včetně teploty.
  • Prádlo už zašedlé nebo se skvrnami můžete nechat předem odmočit ve vodě s bělidlem nebo odstraňovačem skvrn a potom teprve vyprat v pračce. Bělidla se vyplatí použít hlavně u skvrn odolnějších, jako jsou ty od krve, trávy, kávy a potu.
  • Pozor na bělidla, která pracují na bázi chloru, protože při schnutí pak může prádlo žloutnout.
  • Na bílé prádlo raději nepoužívejte aviváž, nebo alespoň minimálně, protože i ta může ve výsledku způsobit žloutnutí nebo našedlý odstín prádla (na co všechno můžete doma použít aviváž).
Foto: mpohodzhay, Shutterstock.com

Aviváž se s bílým prádlem moc nesneseFoto: mpohodzhay, Shutterstock.com

Babské rady na bělení prádla

Zářivě bílé prádlo vám pomohou udržet i babské rady. Počítají s využitím běžně dostupných ingrediencí, jež můžete k prádlu přidat a které ho pomohou vybělit.

  • Takovou surovinou je například obyčejný nebo vinný ocet, platí třeba na skvrny od potu. Použijte ho jako lázeň, do které prádlo před vložením do pračky na pár hodin namočíte, ale klidně i přes noc. Na kbelík vody stačí přidat sklenku octa.
  • Tmavší místa kolem krku nebo na koncích rukávů lze vyprat i žlučovým mýdlem. Prádlo namočte, namydlete a nechejte působit.
  • Zašedlé bílé záclony lze namočit předem do slané vody, pak propláchnout a teprve potom vyprat v pračce.
  • Aby prádlo přímo zářilo, zkuste do pračky přidat kypřicí prášek (do pracího prášku přidejte asi dva sáčky na jednu pračku) nebo citronovou šťávu, tu můžete nalít rovnou do bubnu na prádlo. Obojí můžete použít i při ručním praní a lze je nechat působit klidně i přes noc.
  • Dobrou volbou je také jedlá soda (20 tipů, jak ji využít), kterou rovněž přisypete do bubnu pračky. Změkčí vodu a prací prostředky pak mohou lépe účinkovat. Nemusíte se ji bát použít, neměla by jakkoli poničit těsnění pračky.

Načítám