Článek
Vařit podle kuchařek do poloviny 19. století byl pěkný oříšek, protože v receptech chyběl seznam surovin. To se uchytilo až v 50. letech, přehlednou formu do receptů vnesla Anuše Kejřová. Začněme ale ještě o něco dříve legendární Magdalenou Dobromilou Rettigovou.
Magdalena Dobromila Rettigová (1785–1845)
Málokdo ví, že M. D. Rettigová byla v podstatě zakladatelka červené knihovny u nás. Psala milostné povídky (dokonce si troufla i na divadelní hru) a dospívající slečny její sladkobolné romance hltaly stejně jako jejich matky její recepty. Jak příběhy, tak kuchařky, které postupně vydala, byly prošpikovány radami typu: „Zahálka je polštářem ďáblovým a všech hříchů počátkem.“ Zavedla kurzy pro dívky, aby z nich vychovala budoucí hospodyňky. A jako správná manželka a vlastenka přivedla na svět 11 dětí. Naživu ale zůstaly jen tři.
Domácí kuchařka
Slavnou Domácí kuchařku s 1150 recepty sepsala Magdalena Dobromila Rettigová pro své svěřenkyně v češtině v roce 1826. Byla jednoduchá a obsahovala nezapomenutelné povely typu: „Vraz do toho kopu vajec a dvě libry másla.“ Slavná hospodyňka byla zastánkyní vaření bez odpadu. Dokázala zužitkovat všechno včetně bramborové natě. Podle její kuchařky se vařilo dalších sto let.
Anuše Kejřová (1847–1926)
Také ona byla velmi podnikavá a činorodá, a proto se kromě psaní kuchařek věnovala i jiným věcem. V roce 1910 například založila školu, kde vedla dívky nejen k vaření, ale i úsporám v domácnosti. Proto se věnovaly konzervování a zavařování ovoce, přípravě ovocných šťáv, rosolů či likérů, ale také sestavování rozpočtu domácnosti, vytváření menu, stolování a udržování pořádku.
Úsporná kuchařka
Svou první knihu s názvem Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti vydala Anuše Kejřová v roce 1905. Bohužel ji provázela rodinná tragédie: Ve stejný den, kdy jí doručili první výtisk, zemřela její jediná dcera na záškrt. Z honoráře tak zaplatila dcerčin pohřeb. Podobně jako Rettigová, také ona své kurzy a knihy vybavila praktickými radami i po finanční stránce. Byla autorkou více než patnácti kuchařek a v roce 1933 dokonce vydala první vegetariánskou kuchařku u nás.
Marie Janků-Sandtnerová (1885–1946)
Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů byla určena všem hospodyním k „bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů“. Sandtnerová ji napsala v roce 1924. Byla tak oblíbená, že po sto letech vytlačila z trůnu kuchařku M. D. Rettigové. Inspiraci v této knize našly i kuchařky v jídelnách, což vedlo ke zlepšení hromadné závodní gastronomie. Během první světové války působila jako vedoucí vývařovny pro chudé, strádající a nemocné.
Recepty podle Sandtnerky
Jako milovnice francouzské kuchyně vyrazila Marie Sandtnerová ve 20. letech 20. století do Francie, kde působila v několika pařížských hotelech. Nejvíce zkušeností získala ve francouzské kuchařské škole Le Cordon Bleu, jejíž prestiž je dodnes uznávána po celém světě. Přestože se o životě Sandtnerky, jak ji čtenářky nazývají, neví zdaleka tolik jako o její předchůdkyni Magdaleně Dobromile Rettigové, kulinářský přístup z ní udělal naprostou hvězdu prvorepublikové kuchyně.
Marie Úlehlová-Tilschová (1896–1978)
Rodačka z Prahy byla dlouholetou šéfredaktorkou časopisu Výživa lidu a autorkou řady populárně-naučných publikací, kuchařek, učebnic i příruček z oblasti zdravé výživy. První kuchařku Nejlepší praktická a úsporná kuchařka vydala společně s Marií Tippmannovou v roce 1927, jejím samostatným počinem pak byla Moderní kuchařka s podtitulem Systém rationálního vaření z roku 1930.
Vyvážená, zdravá strava
Úlehlová-Tilschová propagovala vyváženou stravu bohatou na vitaminy a minerály, založenou na lokálních a sezonních potravinách. V jejích knihách byly četné tabulky a jídelníčky sestavené podle ročních období a typu strávníků. Mezi její nejznámější publikace patří Výživa ve světle věků, mapující stravovací návyky nejrůznějších etnik, Česká strava lidová, věnovaná návykům našich předků, a Rok v naší kuchyni s recepty staré české kuchyně.