Hlavní obsah

Čím jsme se voněli za socialismu? Muži používali Pitralon, ženy Živé květy. Fáčko bylo vrchol luxusu!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dnes si můžeme vybrat z tisíců parfémů, deodorantů a toaletních vod. Jenže v minulosti tolik možností rozhodně nebylo. Kosmetických přípravků se u nás prodávalo pramálo. A antiperspirant? To bylo dlouho jen cizí slovo. Po jakých vůních jsme v Československu za minulého režimu sahali?

Článek

V padesátých letech se musely ženy spokojit většinou jen se základní hygienickou výbavou, tedy mýdlem, pastou a zubním kartáčkem. Ani o pár let později to nebylo o mnoho lepší. Deodoranty, kterých dnes najdete v obchodech stovky, u nás běžně k dostání nebyly. Místo nich se často používala mýdla – například pověstné Jaro, Šeřík či Olimon. Dávala se do prádla do skříně, aby oblečení vonělo.

Lahvička s usušenou větvičkou

V šedesátých letech se i u nás dostává na trh „voňavka“. V nabídce byla především místní produkce. Absolutním hitem se staly Živé květy. Šlo o usušenou větvičku květů konvalinky, fialky nebo karafiátu ponořenou do vonného roztoku. Živé květy si na začátku 60. let nechalo patentovat výrobní družstvo Vřídlo v Karlových Varech, které vyrábělo i další produkty, například sůl do koupele či koupelový olej Ozalur. V 80. letech pak družstvo vyrobilo pánskou kolínskou vodu Marcus Caesar, jíž mohli muži po holení nahradit do té doby používaný tradiční Pitralon. „Pamatuju si, jak se s ní voněl táta. Byl to příšerný zápach. Nevím, co bylo lepší – jestli Pitralon, nebo Marcus Ceaser,“ vzpomíná dnešní šedesátnice Vlasta z Karlových Varů.

Vůně spřátelených zemí

Na trhu byly k dostání také vůně z dalších socialistických zemí, například kolínská Duch Moskvy – její lahvička připomínala dědu Mráze, trpaslíka nebo sněhuláka. V sedmdesátých letech byl populární také polský parfém s názvem Być może, z Rumunska se dovážela jemná vůně Eva. Občas se v obchodech objevily i západní parfémy, například Fidji, Antilope nebo Nina Ricci. Co si ale budeme povídat – místo na pultech skončily pod pultem. „Maminka měla známou prodavačku, a tak vždy s nějakou – pro mě v té době krásnou – vůní přišla. A přirozeně s ní velmi šetřila. Pamatuju si, jakou z ní měla vždycky radost,“ vybavuje si Alena Vránová z Prahy.

Pro Diora do Pařížské

Až v polovině 70. let dostala značka Dior povolení k otevření prodejny v Pařížské ulici v Praze. Právě tam se daly pořídit známé parfémy – například Miss Dior i Diorella, Diorissimo nebo Eau Sauvage. A byl o ně skutečně velký zájem. Malý krámek v socialistickém Československu atakoval v prodejnosti první příčky mezi světovými městy. Ceny parfémů ovšem byly poměrně vysoké a leckdo si je nemohl dovolit. Ostatně ani dnes v Pařížské nenakupuje každý.

Foto: Miss Dior, Shutterstock.com

Legendární parfém Miss Dior spatřil světlo světa v roce 1947Foto: Miss Dior, Shutterstock.com

Vionell a fáčko

Deodoranty ve sprejích se na trhu objevily až koncem 70. let a stal se z nich velký hit. K dostání byl například sprej v růžovém obalu Vionell. „Máma mi ho koupila, když jsem chodila do šesté třídy. Připadala jsem si tehdy jako velká slečna. Byl to vlastně můj první deodorant,“ vzpomíná Dana Krausová z Karlových Varů a dodává: „O rok později jsme jeli na dovolenou do Maďarska na Balaton a tam jsem objevila sprej Fa. Druhým maďarským hitem pak byl deodorant Bac.“ Koncem 80. let se dalo sehnat „fáčko“ také v našich drogeriích. Bylo velmi populární, ale jednalo se spíš o podpultové zboží.

Jednička osmdesátek

Naprostý hit? Impulse! „Manžel v té době pracoval na dolech v severních Čechách a tam bylo k dostání lepší zboží než u nás v Karlových Varech. Vozil mi ho z Teplic,“ vybavuje si Zuzana Chládková. (Pozn. red.: Místa, kde žili horníci, byla lépe zásobována.) Populární sprej Impulse ovšem nebyl „žádná láce“. Jeho cena byla srovnatelná s tou dnešní – za kus jste tehdy zaplatili 80 Kčs.

Do roku 1948 si světové parfémy užívaly i Češky

V roce 1938 se tváří francouzského parfému Caron stala Adina Mandlová. Během války se na parfémy tak trochu pozapomnělo. Trh s vůněmi ožil až po osvobození. Už v roce 1947 spatřila světlo světa legenda – Miss Dior. Dodnes voní po mandarinkách, jasmínu a pačuli. Vyzkoušet ji mohly i Češky, ovšem jen chvíli – do převratu v roce 1948. A pak až v 70. letech…

Co to je roll-on?

V osmdesátých letech pak přišla na československý trh dosud nevídaná novinka mezi deodoranty. Žádný sprej, ale kulička. Mnoho dívek a žen tehdy nevědělo, jak a kam ji použít. Kdyby ji doplnil snadný návod, řadě zákaznic by usnadnil život. „Pamatuju si, jak jsem si ho koupila a nevěděla jsem, kam ho mám aplikovat. Tak jsem si ho nanesla na krk jako voňavku. Za chvíli jsem ho měla plný bílých fleků,“ uzavírá Zuzana Chládková.

Načítám