Hlavní obsah

Krásnější pleť, nižší cholesterol, lepší trávení. Objevte benefity veganské stravy

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Veganství nejen jako způsob stravy, ale také jako životní styl přináší mnoho benefitů, ať už jde o prevenci některých civilizačních chorob, ochranu životního prostředí nebo vliv na hubnutí. Z těchto i dalších důvodů se k němu uchyluje stále více lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Veganská strava má bezpochyby mnoho benefitů, ale je také nutné dávat pozor, aby při ní člověku nescházely důležité živiny. Měl by ji doprovázet příjem vitaminu B12 v potravinových doplňcích, dostatečný přísun železa, zinku nebo jódu.

A jaké, nejen zdravotní, benefity může veganství mít?

1. Nižší cholesterol i tlak

Vzhledem k tomu, že mnoho živočišných produktů obsahuje velké množství cholesterolu, při přechodu na veganství dochází často k jeho snížení. Rostlinná strava také prokazatelně snižuje vysoký krevní tlak a bojuje proti obezitě, jak ukazuje studie z roku 2023 publikovaná ve vědeckém magazínu Current Hypertension Reports. Může snižovat i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo omezovat jejich projevy, jak dokazuje článek zveřejněný v odborném časopise PLOS One. Některé výzkumy, například ten v mezinárodním Časopise geriatrické onkologie, naznačují, že veganská strava může přispívat k udržení normální hladiny krevního cukru, takže je vhodná pro diabetiky, zejména ty, kteří trpí cukrovkou 2. typu.

Zdravý veganský jídelníček by měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, ovesných vloček, luštěnin, semínek, ořechů, sójových produktů (např. tofu) a rostlinných tuků, například z avokáda.

Nejen při veganském, ale také vegetariánském způsobu stravování je dobré pravidelně chodit na krevní testy, které ukáží, zda vám nechybí některá z potřebných živin.

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Je důležité si hlídat, zda přijímáte všechny potřebné živiny, pokud chcete z rostlinné stravy dostat maximumFoto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

2. Krásnější pleť

Složení veganského jídelníčku má obvykle nižší obsah nasycených tuků a vysoký obsah antioxidantů. Vitaminy a minerály nebo antioxidanty, které jsou obsaženy v zelenině, ovoci, semínkách a dalších rostlinných potravinách, příznivě působí na zdraví organismu. Mají také blahodárný vliv na pokožku a potenciál udržovat ji čistou, hydratovanou, zářivou a zdravou. Přirozeně protizánětlivé vlastnosti zeleniny a některých druhů ovoce mohou vést dokonce ke snížení vzniku nebo redukci kožních onemocnění. V kosmetice s živočišnými přídavky nebo testované na zvířatech mohou být chemikálie, které dráždí citlivou pleť. Naopak veganská kosmetika bývá o něco šetrnější.

3. Zlepšení akné a ekzému

Odstranění nebo alespoň omezování živočišných produktů z jídelníčku může mít pozitivní vliv na kožní problémy. Výzkum publikovaný v roce 2023 v americkém Journal of Clinical Medicine ukazuje, že dieta s nízkým glykemických indexem snižuje projevy akné nebo ekzému a přispět může i vyřazení mléčných výrobků ze stravy. Zejména kravské mléko obsahuje vysoké procento kaseinu, tedy mléčné bílkoviny, která bývá také častým spouštěčem alergie. V mléce se také nachází růstový faktor IGF1, jenž je spojován s akné.

Pokud milujete ranní kávu s mlékem, existuje dnes naštěstí široký výběr rostlinných mlék. Ta sice nemají stejnou nutriční hodnotu, ale jsou dobrým doplňkem. Můžete si vybrat, která vám nejvíce chutnají v kávě nebo se hodí při vaření a pečení. Oblíbená jsou třeba ovesná (Je ovesné mléko zdravé? Pravda o cukru, lepku i nadýmání), mandlová, kokosová nebo rýžová mléka.

  • Je dobré upřednostňovat bílkoviny před sacharidy, protože v nich obsažený cukr může akné naopak zhoršovat.
Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Veganství může být pro některé cestou ke krásné a zdravější pletiFoto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

4. Hubnutí a lepší trávení

Přechod na rostlinnou stravu s sebou při dodržování zdravého jídelníčku většinou přináší zvýšený přísun vlákniny, ať už ze zeleniny a ovoce nebo z celozrnného pečiva. Vláknina podporuje metabolismus a tím zlehčuje trávení, což často vede ke snížení váhy.

V dnešní době ale existují také nezdravé průmyslově zpracované potraviny ve veganské variantě, od nugetek až po burgery a sladkosti. Sice neobsahují žádné živočišné složky, ale s hubnutím určitě nepomohou. A je také dobré omezit jídla z rychlého občerstvení, chipsy nebo bílé pečivo. Vsaďte více na čerstvá jídla z kvalitních surovin.

5. Ochrana životního prostředí

Zpracování potraviny rostlinného původu produkuje méně emisí než z masného a mléčného průmyslu. Protože veganská strava nevyžaduje k výrobě tolik zdrojů jako živočišná produkce, je lepší variantou pro životní prostředí. K ochraně klimatu přispívá také výběr lokálních surovin, které zanechávají menší uhlíkovou stopu.

Napadají vás další výhody veganství, na které jsme zapomněli? Dejte nám vědět v komentářích.

Načítám