Hlavní obsah

Cvičení a veganství – jde to vůbec dohromady? Ano, i když nejíte maso, můžete sportovat naplno!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Je dokázáno, že správně naplánovaná veganská nebo vegetariánská strava může splňovat potřeby profesionálních sportovců. Že se dá při veganské stravě nejen zhubnout a nabrat svaly, ale také soutěžit, dokazují někteří vrcholoví sportovci, kteří se rozhodli živočišné složky z jídelníčku zcela vyřadit. Každý pro to měl svůj specifický důvod, spojuje je však to, že je změna nepřipravila o profesionální kariéru ani o zisk medailí.

Článek

Příkladem může být třeba britská běžkyně Fiona Oakes, která se vegansky stravuje už od puberty. Přitom se jí v roce 2014 podařilo dosáhnout na Guinnessův rekord, když nejrychleji uběhla maraton na všech kontinentech a na severním pólu.

Americký maratonský běžec Scott Jurek, který je veganem od roku 1999, zase vyhrál několik maratonů a o zdravém životním stylu a sportu napsal knihu Jez a běhej. Bývalé krasobruslařce Meagan Duhamel veganství nezabránilo vyhrát zlaté medaile na dvou mistrovstvích světa i olympiádách.

Vegansky se stravoval i známý atlet Carl Lewis a na vrcholu kariéry vynechával živočišné produkty také boxer Mike Tyson.

Mylná představa o slabých veganech

Představa, že vegani jsou slabí, podvyživení, nemají energii a cvičení je pro ně náročné, není pravdivá. Naopak mohou při sportu dosáhnout stejných výsledků jako lidé, jejichž jídelníček obsahuje maso, vejce a mléčné výrobky. Při tomto životním stylu je možné věnovat se silovému i vytrvalostnímu cvičení, zbavit se nadbytečných kil, zformovat postavu nebo se jen cítit lépe a zdravěji.

Myslete na B12 a další vitaminy

Důležité je dostatečně suplementovat potřebné vitaminy a minerály, z nichž je klíčový zejména vitamin B12, který se nejvíce vyskytuje v mase a mléčných výrobcích. Dospělý člověk ve věku 25–51 let by ho měl denně přijmout 3 mikrogramy. Uvažovat byste měli také o doplnění vitaminu D, železu, zinku nebo vápníku.

Vitamin B

Doporučená denní dávka: Doporučený denní příjem kyseliny listové (vitamin B9) je 300 mikrogramů. Během těhotenství je potřeba 550 mikrogramů, při kojení 450 mikrogramů. Další informace o dávkování jednotlivých vitaminů skupiny B najdete zde.

Vitamin B v potravinách: Sýry, maso, mléčné výrobky, kvasnice, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy a luštěniny.

Nedostatek vitaminu B: Projeví se chudokrevností, úzkostí, nespavostí, nesoustředěností, depresí, únavou a podrážděností, rovněž kožními problémy v oblasti obličeje a záněty v ústech.

Doplňte bílkoviny

Pro budování svalové hmoty jsou potřebné bílkoviny, které se zdaleka nenacházejí jen v mase. V tomto článku zjistíte, jak efektivně doplnit bílkoviny při veganské stravě.

Předtím, než se pustíte do sportu, je dobré načíst si něco o tom, jak si vytvořit vyvážený veganský jídelníček. Pokud si nejste jistí, zda jíte efektivně, můžete také navštívit výživovou poradkyni.

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Vitamín B12 se přirozeně vyskytuje v živočišných produktech, proto je třeba ho doplňovatFoto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Pozor na přemíru sacharidů

Veganská strava často obsahuje poměrně vysoké množství sacharidů, které se vyskytují v ovoci nebo obilovinách. Při hubnutí je tak dobré ohlídat si vyvážený příjem bílkovin a sacharidů.

Některé potraviny jsou sice zdravé a při veganské stravě oblíbené, ale při redukční dietě je třeba dát si pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Jde třeba o sušené ovoce, které navíc často bývá slazené, nebo o sirupy, jež nahrazují med. Ve velkém množství by se neměly pít ani ovocné džusy.

Jak může vypadat jídelníček sportujícího vegana

  • Snídaně

Den je potřeba začít dostatečným množstvím vody a vydatnou snídaní. Hodí se třeba ovesná nebo rýžová kaše se semínky, ořechy, ovocem a rostlinným mlékem, která je plná vlákniny a vitaminů. Skvělé je také míchané tofu s celozrnným pečivem.

  • Dopolední svačina

K doplnění vitaminů a energie poslouží smoothie s proteinem.

  • Oběd

Kolem poledne je čas na zeleninu, luštěniny a obiloviny, ideálně zkombinované v jednom jídle. Dopřát si můžete také lehčí variantu některé z oblíbených omáček, třeba dietní koprovku.

  • Odpolední svačina

Zelenina s cizrnovou pomazánkou, celozrnné pečivo s arašídovým máslem nebo zeleninové smoothie jsou ideální volbou před nebo po cvičení.

  • Večeře

Ani při posledním jídle dne nesmíme zapomenout na bílkoviny. Hodí se lehčí jídla, jako je salát nebo třeba batáty se zeleninou, ale doplnit by je opět měly luštěniny nebo sójové výrobky, jako je tempeh.

Načítám