Hlavní obsah

Veganské řeznictví reaguje na vysokou poptávku po bezmasých uzeninách. Světový koncept je i v Česku!

Foto: Bezmasna

Foto: Bezmasna

Ještě před deseti lety byl pojem veganské nebo rostlinné řeznictví zcela neznámý i ve světě, kde je tradice veganství zakořeněna více než u nás. To se ovšem začalo měnit kolem roku 2015, kdy začaly vznikat první podniky experimentující s nabídkou rostlinných variant masných produktů. Jejich zakladatelé objevili díru na stále rostoucím trhu s alternativami masa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maso je sice významnou součástí tradiční české kuchyně, ani Česku se však nevyhýbají rostoucí požadavky po širší nabídce podniků nabízejících veganskou stravu. Podle výzkumu agentury Ipsos se v roce 2020 vegansky stravovala 4 procenta obyvatel.

Kde vznikl nápad na rostlinné řeznictví

Průkopníky veganského řeznictví se v roce 2016 stali sourozenci Kale a Aubrey Walchovi s guamským původem, když v Minneapolis založili The Herbivorous Butcher, první podnik tohoto typu. Sami si vyrábí veganské maso a sýry a čerpají z rodinných receptů. O několik let později přidali také prodejnu veganských smažených „kuřat“.

Gastronomický trend se uchytil zejména ve Spojených státech a Velké Británii, ale cestu si našel i do dalších evropských zemí včetně Česka. Nenechte se však zmýlit, řeznictví s výhradně rostlinnou nabídkou nejsou určena jen veganům, ale nabízejí chuťový zážitek i pro masožravce, kteří chtějí vyzkoušet něco nového.

Z jakých surovin se vyrábí alternativy masa?

Nejčastěji používanými surovinami při výrobě alternativ masa jsou luštěniny, zejména sója nebo fazole. Součástí může být také pšeničná bílkovina, která je základní surovinou pro výrobu seitanu. Výrobkům dodává strukturu podobnou skutečnému masu. Další kapitolou jsou výrobky z hub, které je u nás zatím těžké sehnat. Většina produktů proto obsahuje proteiny, které mohou některým vyznavačům rostlinné stravy chybět, pokud nekonzumují dostatek potravin, v nichž se přirozeně vyskytují.

Kde doplnit bílkoviny?

  • luštěniny (čočka, fazole, cizrna, arašídy, sója - např. tofu, tempeh)
  • obiloviny (quinoa, pohanka)
  • semínka (dýňová, chia, slunečnicová)
  • ořechy (mandle, kešu, pistácie)

V supermarketech je dnes možné najít různé náhražky masa od burgerů přes nugetky, párky až po mleté nemaso. Co navíc nabízí rostlinné řeznictví? Najdete zde potraviny, které jsou kvalitnější než ty průmyslově zpracované z obchodů.

Bezmasna na Letné

Zcela první veganské řeznictví v Česku se otevřelo na počátku května na pražské Letné. Jmenuje se Bezmasna a nabízí množství lahůdek, které známe z běžného řeznictví, ovšem v čistě rostlinné podobě. Můžete si vybrat ze skutečně velkého množství slaných dobrot a také koláčů.

Zakládá si na výrobě produktů z lokálních kvalitních surovin, díky kterým zajišťuje jejich čerstvost při prodeji. Vyladěná je nejen chuť nabízených jídel, ale také jejich vzhled a struktura.

Kromě tradičních uzenin, jako jsou vinné klobásy, párky, pastrami, šunka a salám, nabízí i další bezmasé varianty jídel. Pochutnáte si třeba na bezkuřecích řízcích nebo steaku. Samozřejmostí jsou chlebíčky s bramborovým salátem nebo různými druhy pomazánek, jako je „vajíčková“ a „lososová“, a lahůdkové saláty. Na své si přijdou i milovníci sekané v housce či pastrami.

Spěcháte a chcete si vzít jídlo s sebou? Bezmasna nabízí hotová jídla, polévky nebo omáčky v zavařovacích sklenicích, které si pak doma nebo v kanceláři pouze ohřejete. Na své si přijdou i fanoušci obložených táců nebo kyticí z uzenin, které si lze objednat.

Že se skutečně jedná o řeznictví šetrné k životnímu prostředí, dokazují nejen samotné produkty. Finance získané z dýšek navíc darují zaměstnanci různým dobročinným organizacím nebo projektům týkajícím se práv zvířat.

Adresa: Milady Horákové, 600/38, 170 00 Praha 7-Holešovice

Načítám