Hlavní obsah

Veganské restaurace: 10 pražských podniků, kde si pochutnají (nejen) fanoušci rostlinné stravy

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Veganská scéna v Praze zažívá v posledních letech rozkvět a je stále snazší najíst se podle vlastních chutí. Nabídka se pohybuje od mezinárodní kuchyně po tradiční česká jídla. Ať už jste oddaní vegani, nebo jen chcete vyzkoušet jiný způsob stravování, v hlavním městě si určitě vyberete.

Článek

Pražské veganské restaurace nabízejí skutečně rozmanitou nabídku slaných i sladkých jídel, mezi kterými si vyberou i náročnější strávníci. Trend se posouvá k používání čerstvých a lokálních surovin, stále je však možné si vybrat mezi velmi zdravými jídly i fast food pokrmy. Je jen na vás, ke které variantě se přikloníte.

Chutnej

Už nějakou dobu je Chutnej v hlavním městě vyhlášenou veganskou restaurací s jídlem vysoké kvality. Zdejší kavárna nabízí také pečivo od sesterské pekárny Krafin.

Majitelé si zakládají na čerstvých rostlinných surovinách od lokálních dodavatelů. Jídelní lístek se proto během roku částečně proměňuje. Na jaře sem můžete zavítat na velikonoční nádivku nebo mazance, v létě zase na čerstvé saláty a jídla ze sezonní zeleniny. Mnoho potravin si připravují sami, ať už jde o zavařované ovoce a zeleninu, pastu nebo domácí kombuchu.

Dřívější velký výběr pizzy nebo burgerů se z restaurace přesunul do street food bistra Hot Plants (Donská 20, Vršovice).

Adresa: Letohradská 755/50, 170 00 Holešovice

Vegan's Prague

V jedné z nejrušnějších pražských ulic se v posledních patrech jednoho z historických domů nachází oáza klidu, kam se můžete skrýt před turistickým ruchem a ještě se královsky najíst.

Vegan's Prague nabízí klasická teplá jídla, ale samozřejmostí jsou i saláty a dezerty. Pochutnat si tak můžete třeba na tradiční české svíčkové, carpacciu z červené řepy nebo lasagních. Je sice potřeba počítat s vyššími cenami, běžnými pro turistické oblasti, ale kvalita a velké porce za to určitě stojí.

Adresa: Nerudova 36, 118 00 Malá Strana

Foto: Vegan's Prague

Vegan’s Prague láká třeba na lahodnou svíčkovou s knedlíky, na které si můžete pochutnat na terase s krásným výhledemFoto: Vegan's Prague

Sandokan Vegan Bistro

Tohle příjemné bistro mění často svou nabídku, ať jsou to teplá jídla, saláty, indická nebo česká jídla. Rozhodně se ale královsky najíte, ať přijdete kdykoliv. Můžete si tu objednat nebo si sami vybrat ze samoobslužného pultu a vytvořit si na talíři vlastní kombinaci.

V teplém počasí je na chodníku před bistrem několik stolů, takže nic nebrání tomu, vychutnat si také slunce nebo příjemný vánek.

Adresa: Korunní 1172/81, Praha 3 - Vinohrady

Střecha

Pokud vyznáváte rostlinnou stravu, ale stejně se vám občas zasteskne po smažáku s hranolkami, je právě Střecha tím správným místem. Zdejší smažený veganský sýr je oblíbený mezi stálými zákazníky a skoro k nerozeznání od „pravého“. Podnik nabízí především pokrmy z české a východoevropské kuchyně, jako je svíčková, řízky z bramborovým salátem nebo guláš na pivu, ale v menu můžeme také najít třeba kebab.

Střecha funguje jako sociální podnik. Hlavním cílem není zisk, ale společensky hodnotná činnost, která přispívá také životnímu prostředí. Zaměstnává lidi, kteří strávili část života bez domova nebo byli ve vězení. Pomáhá jim tak, aby se znovu postavili na vlastní nohy.

V nabídce najdete také pivo Chříč z pivovaru, který funguje jako chráněná dílna, tedy zaměstnává osoby s mentálním nebo fyzickým handicapem.

K pivu se pak hodí ne-vajíčková pomazánka s chlebem, rostlinná tlačenka, paštika, svíčková, ne-kachna nebo řízky.

Chcete se dobře najíst a ještě udělat dobrý skutek? Střecha nabízí možnost zavěšených obědů. Což znamená, že za 75 nebo 150 korun můžete částečně předplatit oběd člověku, který si jej nemůže finančně dovolit. Zbytek ceny je na účet podniku.

Adresa: Křemencova 7, 110 00, Nové Město

Linh's Vegan Corner

V pestré nabídce této restaurace najdete autentická vietnamská jídla, smažené dobroty, tofu na několik způsobů nebo sushi, nechybí ani gyoza knedlíčky původem z Číny. Je to zkrátka průvodce světem asijských chutí.

Už při čtení jídelního lístku v podniku na Vinohradech na vás dýchá atmosféra Vietnamu. Doplňuje ji vietnamská káva nebo domácí ledové čaje na několik způsobů. Pokud chcete chuťovým pohárkům dopřát něco sladkého, máte na výběr z mnoha dezertů, od japonského mochi, přes tapiokový pudink až po italské tiramisu.

Adresa: Mánesova 7, 120 00 Vinohrady

Foto: Linh's Vegan Corner

V Linh’s Vegas Corner nezapomínají, že jídlo má upoutat nejen chutí, ale také vzhledemFoto: Linh's Vegan Corner

Herbivore

V Praze nechybí ani veganský obchod spojený s veganským bistrem, kde připravují snídaně i denní menu. Menší útulné prostory jsou příjemné čistým bílým designem a plné pokojových rostlin.

V první části bistra je výhled přímo na Vltavu z pohodlného gauče, na ulici u vchodu bývá pro hosty připraveno pár stolků a židlí. I venku si tak můžete vychutnat kávu, čaj nebo smoothies. Na výběr k jídlu je například hummus, „rybí“ pomazánka, smažený vegan sýr, kari, buddha bowl nebo tagliatelle. Na e-shopu si pro změnu můžete objednat španělské speciality - olivy, oleje, džemy nebo tapenády.

Adresa: Rašínovo nábřeží 409/34, Praha 2 - Výtoň

Loving Hut

Veganská strava není jen zdravá, v tomhle bistru ji umějí také připravit velmi chutně. Provozuje se s částečně bufetovým prodejem. Po příchodu si můžete objednat konkrétní jídlo nebo si z velké nabídky z pultu zkombinujete pokrmy podle vlastních preferencí.

Loving Hut je mezinárodní síť restaurací, první pobočka v Praze byla otevřena už v roce 2007. Modely služeb se ale liší země od země. V Česku existují bistra s částečnou obsluhou, jinde funguje jako běžné restaurace. Firma má pobočky v USA, Evropě, Jižní Americe, Africe, Asii a Austrálii, takže na všech obývaných kontinentech.

Zakládá si na přípravě jídla z kvalitních surovin, nabízí wrapy, polévky, rýži, zeleninu, tofu, rýžové nudle, karbanátky, bramborový salát, tofu omelety atd.

Ve vitrínách je každý den jiná nabídka dortů, ke kterým si můžete rovnou objednat kávu, samozřejmě pouze s rostlinným mlékem.

Pobočky:

  • OC Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5
  • OC Zličín, Řevnická 1 Praha-Zličín
  • Černá labuť, Na Poříčí 25 Praha 1
  • OC Quadrio, Spálená 22 Praha 1
  • Jugoslávská 481/12 Praha 2-Vinohrady
  • Budějovická 13, Praha 4

Palo Verde

Pokud hledáte klidné místo s možností sedět na vzduchu, na dvorku, rozhodně doporučujeme tohle veganské bistro, které si zakládá na používání čerstvých surovin. Je ideální pro víkendový brunch s kamarádkami i pro romantickou večeři ve dvou. Příjemnou atmosféru interiéru doplňují pokojové rostliny a světýlka.

Pestrý je výběr snídaní. Menu vám vyjde vstříc, ať už máte chuť na sladké vafle nebo třeba slané míchané tofu. Na zákazníky tu čekají také dorty a další domácí zákusky z veganské kavárny Share Sweet Bar. V Palo Verde nezapomínají ani na milovníky vína, pro které mají připravená španělská veganská vína. Protože se jedná o oblíbené místo, doporučujeme pro jistotu udělat rezervaci.

Adresa: Žitná 45, 110 00 Nové Město

Foto: Palo Verde

Vynikající jídlo, dezerty a osvěžující drinky lákají v centru města i turistyFoto: Palo Verde

Maitrea - vegetariánská restaurace s veganskou nabídkou

To hlavní, co v této restauraci situované poblíž Staroměstského náměstí připravují, je vegetariánská strava, ale na jídelním lístku jsou i veganské obědy nebo něco malého na zub. Takže nechybí například různě obměňované udon nudle, kari, ne-kachna s kimči, nebo avokádový salát s tofu a zeleninou.

K restauraci s buddhistickou filozofií, která je patrná i z výzdoby, patří obchůdek s kameny ve vedlejším vchodu, nakladatelství a e-shop s knihami a spirituálními doplňky, jako jsou vonné tyčinky a vykuřovadla.

Adresa: Týnská ulička 1064/6, 110 00 Staré Město

Lehká hlava - vegetariánská restaurace s veganskou nabídkou

V blízkosti Karlova mostu, který je jedním z nejvíce turisticky vytížených míst v Praze, se v klidné zastrčené uličce nachází vegetariánská restaurace Lehká hlava. Ve stálém a denním menu nechybí ani veganská jídla, například paštika z tofu, rostlinný tatarák, steak z brokolice, poke bowl. A pro zákazníky mají větší výběr veganských dezertů než Maitrea.

Pocit uvolnění v restauraci navozuje výzdoba stěn a stropu, která imituje hvězdnou noční oblohu, stejně tak květinový salonek. Ten připomíná rozkvetlou louku a naladí vás na jarní rozpoložení, ať už je jakékoliv roční období. Zkrátka je ideálním místem pro milovníky atmosféry, nejen jídla.

Adresa: Boršov 280/2, Praha 1-Staré Město

Restaurace na mapě

Chcete si připravit veganská jídla v pohodlí domova? Vyzkoušejte některý z našich receptů.

Související témata:
Vegetariánské restaurace

Načítám