Hlavní obsah

Z čeho se vyrábí veganská kůže a jak se liší od té pravé? Při výběru je dobré zahrnout více faktorů

Foto: alexgo.photography, Shutterstock.com

Foto: alexgo.photography, Shutterstock.com

Být veganem většinou neznamená jen jíst rostlinnou stravu. Lidé, kteří se k tomuto životnímu stylu dostali díky etickým důvodům, používají kosmetiku, jež není testována na zvířatech, a hlídají si, z čeho a odkud pochází jejich oblečení a doplňky. Proto ze svého života vyřazují výrobky z pravé kůže. Náhradních materiálů, z nichž se alternativní kůže vyrábí, existuje více a ne všechny jsou tak ekologické a udržitelné, jak by se mohlo zdát. Umělá kůže se tak nerovná veganská kůže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší etickou výhodou, která je nakonec pro vegany rozhodující, je fakt, že výroba náhražek kůže nezahrnuje smrt a utrpení zvířat. Pro někoho je ale přijatelnou variantou i nakupování kožených výrobků v second handech, protože tím nepodporují jejich další výrobu. A z jakých náhražek pravé kůže lze vybírat?

Koženka

Oděvy nebo kabelky z koženky lidé už dříve kupovali především kvůli jejich nižší ceně. Oproti koženým výrobkům bývá ale jejich trvanlivost krátká. Zatímco boty z pravé kůže mohou vydržet dlouhé roky, u těch z koženky hrozí rychlejší opotřebení materiálu.

Koženka vzniká z tkaninového základu, na kterém je vrstva z polyvinylchloridu (PVC). Tento plast se prakticky nedá recyklovat a při jeho likvidaci může docházet k vypouštění nebezpečných toxinů do ovzduší, takže je zátěží pro životní prostředí. Z hlediska udržitelnosti tedy není tou nejlepší volbou.

Foto: gorwol, Shutterstock.com

Přestože je koženka cenově výhodná, z hlediska udržitelnosti existují lepší variantyFoto: gorwol, Shutterstock.com

Veganská kůže

Veganská kůže se pozná podle certifikátů, která uděluje například PETA. Při nákupu bot, bund nebo třeba kabelek, které mají označení vegan, je lepší zkontrolovat složení, zda se skutečně jedná o ekologický výrobek a jeho hlavní složkou není PVC. Veganská kůže totiž může být vyrobena z plastů, ale také z přírodních materiálů. Definuje ji to, že v žádné fázi jejího vývoje nebyly použity živočišné materiály.

Měla by také být označena známkou V-label, která je mezinárodním ukazatelem, že se skutečně jedná o veganský produkt. Ukazuje zelenou rostlinku ve tvaru písmene V na žlutém podkladu v kolečku. Nepřítomnost škodlivin dokládá zase označení Oeko-Tex Standart 100, který také ukazuje, že při výrobě byly použity udržitelné postupy a důstojné pracovní podmínky.

Pokud produkt splňuje všechny uvedené podmínky, jedná se o nejvhodnější alternativu pravé kůže z etického i ekologického hlediska.

Přírodní materiály

Texturu kůže nemusí připomínat jen umělé materiály, ale také ty rostlinné. Než se tyto nové produkty dostanou do běžných českých obchodů, pravděpodobně si ještě nějakou dobu počkáme.

„Kůže“ z přírodních materiálů

Korek

Některé doplňky, které se běžně dělají z kůže, mohou také nahradit výrobky z korku. Většinou se jedná o peněženky, pásky, kabelky nebo další doplňky.

„Kůže“ z jablek

Zcela inovativní a environmentálně přívětivá varianta kůže se vyrábí z jablečných zbytků, které jsou odpadem z produkce ovocných šťáv. Usušené zbytky jablek se smíchají s polyuretanem. Mohou se z ní vyrábět boty, oděvy, pásky, kabelky a další doplňky, ale také třeba nábytek.

„Kůže“ z citronu

Podobným způsobem vzniká také citronová kůže, k jejímuž zpracování se opět používá ovocný odpad z citronů.

Pivní „kůže“

S podobným nápadem přišli i další podnikatelé, kteří k výrobě čistě rostlinné kůže používají nadměrný odpad, jenž vzniká při výrobě piva.

Kokosová „kůže“

Po produkci výrobků z kokosu zůstává mnoho odpadní vody, která při vypuštění do kanalizace způsobuje znečištění vody a půdy. Zbylá kokosová voda se nechá nakvasit a spojí se s přírodními materiály, gumou a pryskyřicí. Tím vznikne pružný materiál, ze kterého se dají vytvářet další výrobky.

Foto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Novinkou je kůže vyráběná z ovocného odpadu, který vzniká například při výrobě džusůFoto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Jak se starat o veganskou kůži

Čištění

Ať už je veganská kůže vyrobena z umělých nebo přírodních materiálů, je péče o ni jednodušší a méně časově náročná. Při běžné údržbě stačí použít hadřík nebo houbičku namočené ve vodě a povrch s nimi otřít. Pokud si produkty z veganské kůže více zašpiníte, můžete také použít běžné mýdlo nebo šetrný šampon. Dnes už se také prodávají čisticí přípravky, které jsou přímo určené právě k péči o veganskou kůži a zajišťují její bezproblémové udržování. Aby produkty vydržely co nejdéle, je dobré je pravidelně čistit vodou, aby se v nich neudržoval prach. A s čím nesmí přijít do kontaktu? Vyhněte se přípravkům na pravou kůži, který by ji mohly nenávratně poškodit.

Skladování

Výrobkům z veganské kůže se nejvíce daří na chladném suchém místě bez vlhkosti, kde mají prostor dýchat. Nic nezkazíte, pokud boty budete uchovávat v krabici spolu s papírovými vycpávkami, se kterými se prodávají. Právě ty jim pomohou udržet původní tvar.

Během slunečných dnů

Co veganské kůži často nemusí svědčit, je dlouhý pobyt na slunci, který může vést k rychlejšímu opotřebování materiálu. Může se projevit třeba praskáním povrchu a takto poničené boty nebo kabelka jsou pak k vyhození. Zabránit tomu můžete třeba použitím dětského olejíčku, kterým povrch před pobytem na slunci jemně potřete.

V deštivých dnech

Obávat se naopak nemusíte, pokud ve své oblíbené bundě z veganské kůže zmoknete. Zejména bundy a další oblečení jsou většinou voděodolné a snáší vystavení vodě velmi dobře. Stačí je pak nechat oschnout uvnitř při běžné pokojové teplotě, nedávejte je na topení. Samozřejmě vždy záleží na tom, jak jsou konkrétní produkty vyráběny, ale obecně se dá říci, že výrobky z veganské kůže zvládají vystavení dešti lépe než ty z kůže pravé.

Výhody a nevýhody všech typů kůže

Každý typ má své výhody a nevýhody. Zatímco pravá kůže obvykle dlouho vydrží a je prodyšná, její cena bývá vyšší a není udržitelná. Koženka bývá cenově nejdostupnější, ale obvykle dochází rychleji k jejímu opotřebení, a navíc nesplňuje ekologické požadavky. Nejetičtějšími produkty, které jsou zároveň často vyrobeny s ohledem k životnímu prostředí, jsou ty z veganské kůže. Jejich cena však může být poměrně vysoká. Při výběru je tak třeba zahrnout více faktorů a rozhodnout se, který je pro vás tím určujícím.

Načítám