Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Kuchyň je místem, kde vznikají pokrmy, které konzumuje celá rodina, návštěvy i malé děti. Kromě nápadů na zajímavé recepty byste ale měli přemýšlet také nad dalšími věcmi, jakými jsou zejména hygiena a bezpečnost. Určitě víte, že je důležité mýt si ruce nebo skladovat maso či jogurty v chladničce. Jenže existuje celá řada „malých“ pravidel, na která je dobré nezapomínat. I drobné chyby totiž mohou vést k nepříjemným následkům, a někdy dokonce velmi vážným zažívacím problémům. Jídlo by mělo být příjemným zážitkem, čeho se tedy v kuchyni při jeho skladování a přípravě vyvarovat?
1. Přeplněná kuchyňská linka
Pokud vaše kuchyňská linka vypadá, jako by na ni právě dopadla bomba, tedy je doslova přecpaná použitými hrnečky, přívěsky na klíče, kuchařkami, dózami s kořením, tužkami a podobně, měli byste v zájmu zdraví zvážit její úklid. Chaos na pracovní ploše totiž, mimo jiné, brání tomu, abyste měli dostatek prostoru pro oddělování syrových a hotových potravin, čímž se zvyšuje riziko, že se tyto dvě skupiny dostanou do vzájemného kontaktu a dojde ke kontaminaci bakteriemi. Zároveň je pak mnohem obtížnější udržovat povrch kuchyňské linky hygienicky čistý.
2. Jeden nůž nestačí
Změnit některé zaběhnuté návyky může být těžké. Tak například, když připravujete třeba steak či pečené maso a současně zeleninový salát, nikdy nepoužívejte stejný nůž pro krájení syrového masa a čerstvé zeleniny nebo dalších surovin, které k přípravě menu potřebujete. Nůž pečlivě omyjte pokaždé, když jej budete mít v plánu použít pro další druhy potravin.
3. Teplota v chladničce
Ne, strčit ruku do lednice nebo mrazáku a říct si, že je to v pořádku, není správný způsob, jak otestovat, zda chladí, jak má. Nemůžete se spoléhat jen na předpoklad, je nutné se přesvědčit. Pokud vaše chladnička či mrazák nemají zabudovaný teploměr, který ukáže přesné číslo, zvažte jeho dokoupení. Není finančně náročný a jeho benefity oceníte každý den. Pokud totiž chladicí spotřebič nefunguje správně a teplota uvnitř je vyšší, než by měla být, ve skladovaných potravinách se rychleji množí veškeré mikroorganismy, včetně těch patogenních.
4. Horké jídlo nepatří do plastových boxů
Pokud se plast zahřeje na vysokou teplotu, mohou se na jeho povrchu vytvořit malé prasklinky nebo deformace, kde se následně mohou usazovat bakterie, což může být hygienicky problematické při dalším použití. Pokud potřebujete přendat horký pokrm do úložného boxu, používejte raději nerezové a skleněné nádoby. Před uložením do plastové krabičky nechte pokrm vždy zchladnout na pokojovou teplotu a používejte jen nádoby, které jsou označeny jako vhodné pro styk s potravinami a tepelně odolné. Hledejte označení „microwave-safe“ nebo „BPA-free“.
5. Hrozba jménem neumyté prkénko
Krájecí prkénko je semeništěm bakterií, které se na jeho povrchu v pokojové teplotě rychle množí. Proto, pokud na něm krájíte syrové maso nebo ryby a vzápětí jej použijete pro nakrájení zeleniny, děláte velkou chybu. Po každém použití je třeba prkénko ihned důkladně omýt horkou vodou (případně s přídavkem trochy octa).
6. Skořápky nikdy zpět do krabičky
Ukládáte použité vaječné skořápky zpět do kartonové krabičky, ve které jste je donesli z obchodu? Neděláte dobře. Při manipulaci s vejci se vyplatí opatrnost, jsou potenciálním zdrojem škodlivých bakterií, například salmonely. Po práci s vejci si proto vždy umyjte ruce a také veškeré kuchyňské povrchy, kam vám třeba ukápl bílek. A prázdné skořápky ihned vyhazujte do odpadkového koše. Pokud je vrátíte zpět do krabičky mezi ostatní nepoužitá vejce, hrozí jejich kontaminace. Když je poté důkladně nepovaříte, můžete se nakazit bakteriální infekcí.
7. Syrové maso musí být odděleně
Syrové maso, zejména drůbeží, může být zdrojem bakteriální infekce (salmonela, Campylobacter), proto je více než vhodné skladovat ho odděleně od ostatních potravin. V lednici ho ukládejte na spodní polici, aby případná vytékající šťáva či krev nekapala na suroviny uložené pod ním. Tomuto prosakovaní je samozřejmě třeba v první řadě zabránit, maso uložte na talíř nebo do misky s vysokým okrajem. Stejně tak během přípravy pokrmů se snažte syrové maso oddělovat od ostatních potravin, zejména těch, které se konzumují tepelně neupravené.
8. Dřez je semeništěm bakterií
Opláchnete ve dřezu syrové maso nebo rybu a poté v něm bez obav omyjete čerstvou zeleninu či ovoce. Jenže pokud dřez mezitím nevyčistíte, existuje riziko, že v něm zůstaly patogenní bakterie (E.coli, salmonela, Campylobacter), které mohlo obsahovat zmíněné maso, a ty mohou snadno kontaminovat i tyto potraviny. Podobně, když jste zvyklí rozmrazovat maso ve dřezu, nezapomeňte jej poté důkladně umýt teplou vodou a vhodným hygienickým čisticím prostředkem.
9. Rozlité tekutiny v lednici
Každému se občas stane, že otevře chladničku a zjistí, že některá z uskladněných potravin takzvaně „vytekla“. Ať už jde o rozlité mléko nebo jogurt či „zapomenutá“ paprika, jablko nebo jiné ovoce, které bez povšimnutí shnilo a rozteklo se do nevábné kašovité konzistence. Při podobné nehodě je nezbytné nenechat skvrny zasychat, ale okamžitě je vyčistit. V opačném případě se v nich rychle začnou množit patogeny a plísně, které se mohou rozšířit i na ostatní potraviny, jež se budou rychleji kazit. Snažte se prostory chladničky pravidelně čistit a umývat, ideálně vlažnou vodou s pár kapkami octa nebo k tomu určeným čisticím prostředkem.