Hlavní obsah

V džínách můžete i na svatbu. Ale jen při správné kombinaci, jinak můžete být za burana

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Víte, jak se správně obléct na pohovor, do divadla či jinou společenskou akci? Ne vždy je předepsaný dress code na pozvánce, přesto se očekává vhodné oblečení. Kdy můžeme sáhnout po džínách a kdy už je nutný oblek, šaty nebo kostým? Poradí vám Ladislav Špaček.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak udělat dobrý první dojem na schůzce? Je dobré na ni dorazit v džínách a tričku, nebo je vhodnější dámský kostým či pánský oblek? Pokud nechcete způsobit z hlediska etikety módní a společenské faux pas, držte se následujících rad.

Džíny na večírek i rande

Džíny obecně označujeme spíše za neformální oblečení. Hodí se tedy především na mítinky, kde jsou obchodní vztahy již stvrzené a vládne na nich uvolněnější atmosféra. Vhodné jsou také mnohem víc do kreativnějších oborů. Řeč je samozřejmě o klasických džínách, které si v dnešní době našly cestu i na společenské události. „Na večírek, do restaurace, malého divadla nebo na schůzku do kavárny je mít můžeme,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Ovšem máme na mysli džíny solidního střihu a bez uměle vytrhaných děr. „Horké módní varianty, jako barrel nebo baggy jeans, jsou určeny pro specifickou věkovou kategorii a specifické prostředí,“ vysvětluje Ladislav Špaček a dodává: „Džíny vznikly už před sto padesáti lety, ale módním hitem se staly až v polovině minulého století a od té doby je už nic nevytěsnilo ze šatníků obou pohlaví.“

Muži versus ženy

Velmi důležitá je správná kombinace džín s dalšími prvky oblečení. Tričko a kšiltovka profesionálně rozhodně nepůsobí. Džíny je vhodné u mužů doplnit košilí a sakem. Dobře k nim ladí čistě bílá košile s dlouhým rukávem a jednobarevná světlemodrá. Štíhlé postavy mohou mít košili zasunutou v džínách.

Silnější muži ji mohou nechat splývat přes džíny. Přes košili by si měli pánové obléct sako, které mohou například v kavárně podle situace odložit. „Podle toho, jak přijde oblečený náš obchodní společník, si sako na sobě ponecháme, nebo ho odložíme,“ radí Špaček. Dámy mohou džíny doplnit o halenku a lodičky v neutrální barvě. Ve hře je také sáčko s vhodným množstvím bižuterie.

Foto: DocPhotos, Shutterstock.com

Bílá košile je vhodná nejen do obleku, ale i k džínámFoto: DocPhotos, Shutterstock.com

Na otevřené boty zapomeňte

Otevřené sandály k džínům a saku jsou naprosté tabu. Ty si ponechte na výlet do přírody. A to platí jak pro ženy, tak pro muže. „K vypasovaným džínům s úzkými nohavicemi lze ženám doporučit vše, co mají doma: baleríny, lodičky na vysokém podpatku, kotníčkové boty, ba i kozačky. Muži mohou sáhnout třeba po mokasínách, semišových botách, teniskách, nicméně ani černé polobotky nelze vyloučit,“ vysvětluje Špaček.

Džíny na svatbu

Dilema, zdali vklouznout do džín a vyrazit na akci, nastává ve chvíli, když džíny mají zaujmout vyšší příčky společenského outfitu. Hodí se tedy džíny například na svatbu?

„Svatba je z tradice nejslavnostnější událost v životě, proto je zcela namístě pánský oblek s kravatou a bílé svatební šaty,“ tvrdí Ladislav Špaček. Jenže co když se svatba koná na zahradě, na lodi, v balonu, na chalupě nebo ve venkovské hospodě? Snoubenci jsou v rozpacích, zdali je černý oblek s kravatou a nabírané šaty s vlečkou tou správnou volbou. „Do takového prostředí jsou pak džíny pro ženicha a bílé šaty méně okázalého střihu pro nevěstu dobrá volba. Ovšem na Staroměstskou radnici se džíny nehodí, tam zvolíme formální verzi. Stejně tak se nehodí na pohřeb, na slavnostní akce v honosných sálech, do Národního divadla, Státní opery či Rudolfina,“ uzavírá Ladislav Špaček.

Načítám