Hlavní obsah

Umíte si správně mýt ruce, aby nestárly? Pravidlo třiceti vteřin a tipy na šetrná mýdla

Foto: Marina April, Shutterstock.com

Foto: Marina April, Shutterstock.com

Pokožce obličeje věnujete mimořádnou péči a investujete nemalé částky do kvalitní pleťové kosmetiky. I kůže na rukou si žádá náležitou péči. Dokáže nemilosrdně prozradit váš věk, a když je v nepohodě, pocítíte to nepříjemným svěděním, pálením a pnutím. Správnou péči začněte už při mytí rukou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před jídlem, po návratu z venku domů, po každém použití toalety… Ruce si máte mýt několikrát za den, k umyvadlu můžete mířit ještě častěji, pokud to vyžaduje vaše profese nebo například pečujete o miminko. Hygiena rukou je sice potřebná, současně ale pokožku vysušuje a narušuje její přirozenou ochrannou vrstvu. Zejména, pokud používáte nevhodné mýdlo.

Mýdla bez konzervantů

Máte-li kůži na rukou často suchou a citlivou, dejte pozor na výběr mýdla. Upřednostněte přípravky s nižším PH, které jsou k rukám šetrnější, tolik je nevysušují a podporují přirozenou obranyschopnost kůže. Vybírejte přípravky bez pěnidel a konzervantů. Místo tvrdých kostek volte spíše tekutá mýdla s krémovou konzistencí, pomáhají lepší hydrataci. Nadměrné vysušování a narušování pH pokožky může vést k suché a rozpraskané kůži, zánětům a ekzémům.

Antibakteriální

V době covidové pandemie jste nejspíš měli antibakteriální mycí přípravek po ruce nonstop, běžně ale není jeho užití při každém mytí třeba. Svým složením s obsahem alkoholu a dezinfekce není ke kůži tak šetrný jako mýdla, která na běžnou špínu stačí, mají na svědomí ono obávané zvýšené vysušování, zarudnutí a rozpraskání. Antibakteriální mýdlo zařaďte spíše v čase zvýšené nemocnosti. V kabelce je ale dobré mít antibakteriální gel, který můžete během dne používat v nouzi místo mytí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pro hodně citlivé ruce je lepší tekuté mýdloFoto: New Africa, Shutterstock.com

Olejové mýdlo pro atopiky

Šetrnější volbou pro citlivou, vysušenou a atopickou pokožku jsou olejová a marseilleská mýdla, která neobsahují sodu a mají neutrální pH. Ruce umyjí stejně dokonale jako ta klasická, přitom dokážou v pokožce udržet vodu, podpořit její přirozenou hydrataci a jsou vhodná při zvýšené potřebě mytí rukou. Kromě olejového mýdla můžete zařadit do pravidelné péče i olejové zábaly. Jednou týdně večer smíchejte olivový nebo kokosový olej a med a vmasírujte do pokožky rukou. Obalte potravinářskou fólií nebo si nasaďte speciální kosmetické rukavice a nechte působit půl hodiny.

Dětské mýdlo nejen pro děti

Hledáte-li levnou a současně šetrnou alternativu pro citlivou pokožku, sáhněte po dětských mýdlech. Jsou dostatečně šetrná nejen pro pokožku novorozenců, hodí se i pro osoby s citlivou pletí, prasklinami a záněty kůže i pro pacienty s atopickým ekzémem. Dětská mýdla jsou obvykle bez parfemace, která může být pro citlivou kůži dráždivá, naopak často obsahují pokožce prospěšný lanolin.

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Dětským mýdlem nikdy nic nezkazíteFoto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Půl minuty a dost

Pozor na časté a zbytečně dlouhé mytí, i to pokožku nadbytečně vysouší. „Vlastní mytí by mělo trvat asi 30 vteřin, je třeba důkladně umýt všechny záhyby, konečky prstů i prostor mezi jednotlivými prsty,“ připomíná správnou techniku doktor Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Vhodná není ani příliš studená nebo teplá voda. Někdy stačí ruce jen krátce opláchnout, nemusíte je mýt mýdlem za každou cenu. Ručníkem poté ruce osušte jemným poklepáváním, nijak je nedrhněte, zejména hřbety jsou na to citlivé.

Krém na ruce

Mýdlo bere rukám přirozenou hydrataci. „Zvláště pacientům s chronickými ekzémy rukou doporučuji, aby měli hydratační krémy na ruce na každém umyvadle,“ radí dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic. Krémování rukou prospěje nejen majitelům citlivé a vysušené pokožky, ale i starším ročníkům. „Pokud se s věkem objevují na hřbetech rukou více prosvítající žíly a pigmentové skvrny, jedná se o projevy ztenčení neboli atrofie kůže v důsledku stárnutí. Atrofická kůže má pak výrazné problémy s vlastní hydratací, rychle schne i popraská, dezinfekce ji velmi snadno podráždí,“ dodává Kučera. Takovou je třeba promašťovat s větší intenzitou.

Načítám