Hlavní obsah

Triky proti stresu, které fungují na počkání. Koukejte do modré a zkuste čmeláčí dech

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Vytočil vás šéf v práci, prodavačka v obchodě, rozjívení cestující ve vlaku nebo vlastní děti? Cítíte, že za chvíli už to nevydržíte a vybouchnete? Zkuste některou z antistresových metod, které slibují uklidnění na počkání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stresových situací, kvůli kterým se cítíte nekomfortně, můžete během dne zažít nepočítaně. Závidíte lidem, kteří dokážou i pod tlakem zůstat v klidu a jednat racionálně, zatímco vy se kvůli prkotině měníte v lítou saň? Naučte se lépe stres zpracovávat. Dlouhodobě na něj pomáhá jóga, meditace nebo dechová cvičení, existují ale i metody, které slibují okamžitý účinek. Co dělat, když jste na nervy?

1. Hluboké dýchání

Hodně relaxačních metod je postaveno na práci s dechem. Zavřete oči a soustřeďte se jen na svůj dech. Zkuste to s počítáním. Pomalu a zhluboka se nadechněte nosem zhruba na čtyři doby, zadržte na další čtyři doby dech a pomalu vydechněte ústy, vydržte pět až šest dob. Zopakujte pětkrát po sobě, mělo by to zrelaxovat celý váš nervový systém. Klidně si při výdechu vizualizujte, jak ze sebe vydechujete svou zlobu, výtky, ostrá slova, až už nic nezbyde.

Foto: brizmaker, ČTK

Soustřeďte se na dech, ať v hlavě nemáte žádnou myšlenkuFoto: brizmaker, ČTK

2. Čmeláčí dech

Skvělou a naprosto jednoduchou metodou k odbourání stresu je jógové dechové cvičení čmeláčí dech (Bhrámarí pránájáma). „Sedněte si, narovnejte záda a zavřete oči. Uvědomte si své mimické svaly a celý obličej uvolněte. Zacpěte si uši pomocí palců, ukazováčky jemně stiskněte oči a prostředníčkem a prsteníčkem uzavřete ústa. Uvolněte čelisti, nadechněte se nosem a s výdechem se pokuste o zvuk, jaký vydávají čmeláci při letu. Zvuk bude rezonovat vaší lebkou a vibrace, které tato pránájáma vytváří, pomohou stabilizovat a uklidnit mysl, zmírnit frustraci, stres nebo úzkost, stejně jako uvolnit mentální napětí,“ popisuje instruktorka jógy Pavla Křečanová z pražských Domů Jógy. Opakujte třikrát až pětkrát nebo podle pocitu a potřeby.

3. Mindfulness neboli zpřítomnění

Zkuste odvést pozornost od toho, co vás rozčiluje, a věnujte ji naopak věcem, které jsou vám libé a dokážou vaši mysl potěšit. Soustřeďte se na přítomný okamžik, to je mindfulness. Pozorujte své okolí, věnujte pozornost zvukům, vůním nebo tomu, jak se cítíte. Nemusíte dělat nic jiného, jen si uvědomovat přítomnost.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Žít tady a teď znamená, že vás netrápí minulost a nebojíte se budoucnostiFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

4. Zahleďte se do modré

Když už sledujete dění a věci kolem sebe, zkuste se soustředit na ty barvy, které pomáhají zklidnit a harmonizovat. Zahledíte-li se do modré, která evokuje jemnost, klid a harmonii, reaguje na to celé vaše tělo, zkrátka se zahleďte na oblohu. Zklidní se mysl, zpomalí srdeční frekvence, klesne krevní tlak a pocity úzkosti odezní. Podobně funguje i zelená (trávník, louka), pohled do přírodních barev pomáhá rozptýlit úzkostné pocity a osvěží vás. Podle feng-šuej nastoluje mír v duši také růžová, očistit myšlenky pak pomáhá bílá.

5. Pomalé pití vody

Vezměte si sklenici vody a pomalu se napijte. Soustřeďte se na každý doušek a vnímejte, jak voda klouže hrdlem. Jednoduché fyzické aktivity mohou pomoci mysl uklidnit.

6. Uvolněte svaly

Jemně protáhněte krk, ramena nebo záda. Protažení uvolní ztuhlé svaly a přesměruje vaši pozornost od stresujícího podnětu. Zkuste také svaly střídavě napínat a uvolňovat, kontrast bude ještě intenzivnější. Začněte u nohou a skončete u hlavy. Při napnutí se nadechněte, při uvolnění pomalu vydechněte.

7. Krátká chůze

Pokud máte možnost, projděte se, ideálně na čerstvém vzduchu nebo alespoň u otevřeného okna. Krátká procházka pomůže vyčistit hlavu. Vsaďte na intenzivní tempo nebo přidejte pár cviků. „Pohyb významně napomáhá lepšímu zvládání stresu. Každá aktivita totiž pomáhá uvolňovat hormony štěstí neboli endorfiny, takže dochází ke zlepšení nálady, které je výhodné jak pro vás, tak pro vaše okolí,“ vysvětluje Jiří Neumann, sportovní lékař Sportklinik.

8. Vděčnost

Připomeňte si tři věci, za které jste momentálně vděční. Zaměření na pozitivní věci může rychle změnit náladu a snížit stres.

5 dalších způsobů, jak se rychle zbavit stresu: Vypište se z něj, udělejte masáž dlaně nebo vymyslete mantru

Načítám