Hlavní obsah

Svatomartinská hostina: kolik dáte za husu a proč ji začíná válcovat kachna?

Foto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Foto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Zatímco kachny od loňska zlevnily, husy jsou stejně drahé nebo dražší a ve slevách je nepotkáte. Právě proto najdete v pekáčích mnohde místo husy kachnu. Na kolik vás tradiční svatomartinské menu přijde doma a kolik za něj zaplatíte v restauraci?

Článek

Svátek svatého Martina, tedy 11. listopad, se blíží a s ním i počet lidí, kteří se začnou shánět po klasické svatomartinské huse. Nejčastěji se ji vypraví koupit víkend před tímto svátkem, pokud ji tedy už dávno neměli objednanou přímo u chovatele nebo neplánují si na ni zajít do restaurace. A kolik letos za husu dáte?

Husy týden před Martinem a bez slev

Mnoho spotřebitelů, kteří jsou odkázáni na nabídku běžné obchodní sítě, kupuje husu mraženou nebo chlazenou, ovšem většinou za plnou cenu, v akci bývají jen velmi výjimečně. Aktuálně mají obchody v akci jen mraženou husu v průměru za 125 Kč za kilo, chlazená vychází průměrně na 183 Kč za kilo. „Nabídka hus může být letos omezená i kvůli ohniskům ptačí chřipky v České republice. Dá se tedy předpokládat, že porostou jejich ceny,“ uvádí Monika Kopčilová, analytička srovnávače cen Kupi.

Například v síti obchodů se husy objevují týden před svatým Martinem. „Letos ale očekáváme větší zájem o kachny, které jsou na rozdíl od hus dostupné celoročně,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Tesco. Největší zájem o nákup hus i kachen bývá o víkendu před svatým Martinem.

Kolik letos stojí husa?

Loni stálo kilo chlazené husy průměrně 188 Kč, mražené jen o pár korun méně. Běžně pak kilo husy stálo okolo 250 Kč. Nejdražší byla husa v roce 2022, kdy se její průměrné akční ceny pohybovaly okolo 235 Kč/kg a mraženou verzi jsme mohli v akcích pořídit okolo 189 Kč/kg. Běžná cena se pak pohybovala okolo 300 Kč/kg.

„Pokud si lidé chtějí opravdu pochutnat, měli by sáhnout po huse domácího původu. Je kvalitnější, její maso je křehčí a celkově je chutnější i proto, že neputovalo v kamionech stovky kilometrů napříč Evropou. Chov hus je navíc v Česku tradiční záležitostí,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

I když si za husy z českého chovu zákazníci připlatí, je o ně větší zájem než o ty z dovozu. Letos jich podle odhadu Českomoravské drůbežářské unie chovatelé vykrmili skoro 179 tisíc, a protože jedna vydá na šest porcí, bude na trhu přes milion porcí kvalitní české husy.

Chovatelé nabízeli svatomartinské husy většinou za cenu 250-360 Kč za kilo. Dovozové husy můžete koupit kolem 110 Kč za kilo chlazené a i těsně pod stovku za kilo mražené.

Foto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Svatomartinskou husu s knedlíkem a zelím nabízí i mnoho restaurací, ale udělat si ji můžete i domaFoto: Martin Mehes, Shutterstock.com

Kolik letos stojí kachna?

Cena hus způsobila, že ji mnozí nahrazují kachnou, která bývá navíc častěji v akci. „Průměrná akční cena za kilo chlazené kachny se letos pohybuje okolo 87 Kč, což je o 28 % méně než před rokem, kdy stála 121 Kč. A zatímco běžná cena se od loňska nezměnila a zůstává na 170 Kč za kilo, průměrná výše slevy se v porovnání s loňským rokem zvýšila z 30 % na téměř 50 %. Před nadcházejícími svatomartinskými hody tedy jde o pozitivní zprávu,“ říká Monika Kopčilová. V aktuálních slevách lze chlazenou kachnu pořídit už od 69,90 Kč za kilo.

Kromě ceny je pro zákazníky argumentem i to, že je kachna méně tučná. „A přitom je chuťově podobná. Pečená kachna je navíc šťavnatější a křehčí než husa,“ doplňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a uzeniny z e-shopu Košík.

Kolik bude stát husa v restauraci?

Ke svatomartinským zvykům mnoha rodin patří si na husičku zajít do restaurace. Tam ale ceny svatomartinských specialit rok od roku rostou a není výjimkou, že stehýnko stojí kolem 300-500 Kč, s přílohou i kolem 700 Kč a celé menu, včetně husí paštiky, kaldounu a dezertu, už mnohde sahá k tisícovce. Celou husu jsme v nabídce restaurací našli za cenu kolem tří tisíc.

Načítám