Hlavní obsah

Jak zabránit štípancům? Citronová tráva i česnek zajistí, že hmyzu nebudete chutnat

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Bodance a štípance od komárů, vos, včel, ale i mravenců. I když o ně nikdo nestojí, k létu prostě patří. Lze to ale zařídit tak, abyste komárům, vosám a dalším „hmyzákům“ nechutnali? Potěšíme vás, že ano, a dokonce i zcela přírodní cestou!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letní vlahé večery, kdy můžete sedět venku, odpoledne u rybníka nebo vyrazit na výlet do přírody či na houby, to jsou chvíle, na které se všichni těší celý rok – tak proč si je nechat kazit otravným hmyzem? Existuje naštěstí několik způsobů, jak je od sebe odehnat. No a pokud vás už „ďobnou“, poradíme , jak bodanec či štípanec co nejlépe ošetřit, aby nesvědil.

Komáři

Nejběžnějším hmyzem během léta je komár. Obtěžuje nejen venku, ale stává se nevítaným návštěvníkem i u nás doma. Jistě také znáte ten pocit, když vám v noci bzučí kolem uší a nastává většinou zběsilý, urputný, ale mnohdy o to víc neúspěšný lov. Rozhodně lepší je komáry odpudit.

Jak odpudit komáry?

„Komáři nesnášejí vůni citronové trávy. Lze si z ní doma vyrobit i vlastní repelent – stačí ji nadrtit a nechat dva týdny louhovat na tmavém místě v olivovém oleji. Pak olej přeceďte a můžete si jím potírat kůži. Pokud potřebujete rychlou pomoc, lze si kůži potřít rozemnutými listy libečku nebo pelyňku,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Komáři nemají rádi ani vůni máty, meduňky, bazalky a levandule.

Dlouhodobější ochranou může být i konzumace vitaminu B, klasikou je B-komplex. Musíte začít dostatečně dopředu, pokud jedete například na dovolenou pod stan, tak alespoň 14 dní předem. Znáte další způsoby, jak komáry odpudit?

Jak ošetřit štípance od komára?

Štípnutí od komára je většinou jen nepříjemné a trochu svědí, ale pokud si je rozškrábete, mohou být i závažnější. Když vás štípance svědí, lze je ochladit. Pokud byste byli poštípáni víc a následně jste měli horečku, zvětšené uzliny a otok, může se jednat o alergii, ale i další potíže, raději vyhledejte lékaře.

Včely

Včely běžně člověka nenapadají, takže musí jít spíš o „nehodu“, kdy se dostanete moc blízko úlu a cítí se vámi ohroženy, nebo dojde ke kontaktu, kdy se brání. Občas také mohou podrážděně reagovat na zvuk sekačky, motorové pily nebo na jiné hlasité zvuky – proto poblíž úlů nehlučte nebo to dělejte brzy ráno. Včelu může vyprovokovat i velmi intenzivní vůně, například parfém nebo jiná kosmetika.

Jak odpudit včely?

Včelám se nelíbí kouř, takže třeba na terase lze zapálit aromatickou svíčku, osvědčený je olej z hořkých mandlí a tea tree olej. Nemají rády ani vůni hřebíčku nebo pačuli.

Jak ošetřit bodnutí od včely?

Pokud vás včela bodne, seškrábněte žihadlo opatrně nehtem, nevytahujte ho, protože tím byste si do kůže vypustili ještě víc jedu. Místo pak ochlazujte, babské rady říkají, že je dobré přiložit kapesník namočený do roztoku vody a jedlé sody nebo mýdlové vody.

Rozhodně byste ale měli zpozornět, pokud začne místo výrazně svědit, otéká, začnete pociťovat dušnost, slabost, zmatenost nebo zvracíte, volejte záchranku, protože může nastat kolaps a bezvědomí.

Foto: ISEN STOCKER, Shutterstock.com

Včelí bodnutí je třeba bedlivě sledovatFoto: ISEN STOCKER, Shutterstock.com

Vosy

Vosy jsou agresivnější než včely, ale stejně je většina žihadel od nich výsledkem i vaší nepozornosti. Vosy rády hodují na jídle, hlavně sladkostech, které necháte na stole, milují sladké nápoje, ale i maso – takže pokud jim prostíráte stůl hojnosti, dříve nebo později žihadlo asi dostanete, až si sáhnete pro koláč, na kterém sedí. Dávejte ale pozor, abyste vosu nevypili nebo nesnědli s jídlem, žihadlo v dutině ústní nebo krku může mít nebezpečné následky, podobně jako po včelím bodnutí.

Jak odpudit vosy?

Vosy nemají rády vůni citronu a hřebíčku, takže si můžete právě z těchto dvou surovin vyrobit zcela přírodní odpuzovač – stačí do citronu hřebíčky zapíchat. Hřebíčky můžete ale i rozdrtit a dát do misky na stole. Nemají rády ani vůni česneku – někteří jím proto natírají kousky dřeva, která pak zavěšují například kolem pergoly. Rády se vyhnou místům, kde je chilli nebo pepř.

Jak ošetřit bodnutí od vosy?

Odstraňte žihadlo a místo ochlaďte, můžete na něj položit i něco kyselého – plátek citronu, kapesník navlhčený vodou s citronem nebo octem, ale i plátek cibule.

Úlevu od bolesti i nepříjemného otoku přinese i to, když na místo bodnutí přiložíte rozemnutý lístek jitrocele. „Na obklady nebo omývání lze použít listy ořešáku královského - 40 gramů listů louhujte čtvrt hodiny v půl litru vody. Místo listů ořešáku lze použít i květy heřmánku lékařského v poměru 25 gramů květů na půl litru vody, opět louhováno čtvrt hodiny. Vhodné je také místo po bodnutí hmyzem potřít navlhčenou kostkou cukru, bolest ustane a zmizí také skvrna,“ upozorňuje bylinkářka Podhorná.

Mravenci

Mravenci dovedou být urputným a stále se vracejícím návštěvníkem, ale pokud je máte na zahradě a nedělají škody v domě, měli byste je nechat být. K poštípání dochází většinou ve chvíli, kdy jim stoupnete do mraveniště, aktivně vás vyhledávat a napadat nebudou. Štípanec od mravence svědí a pálí, ale tato reakce rychle mizí. Může vzniknout i otok, ale ten by měl také do pár dní zmizet. Alergické reakce bývají vzácné.

Jak odpudit mravence?

Jestliže si pokojně žijí na vaší zahradě, není proč je jakkoli odpuzovat. Pokud vám ale lezou do domu a chcete je od toho odradit, můžete vyzkoušet některou z rad, které najdete v článku Zastavte invazi mravenců rychle a bez chemie! Pomůže dětský pudr, lógr i pepř.

Jak ošetřit kousanec od mravence?

Mravenec se do vás opravdu zakousne, takže většinou je třeba ho odstranit, pak místo omýt vodou s mýdlem a ochladit třeba ledem, což sníží i bolestivost. Rozhodně místo neškrábejte, abyste si do ranky nezanesli infekci – což ale platí obecně.

Načítám