Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Každý z nás má jiný životní rytmus, zvyky i možnosti, přesto ohledně snídaně jsou odborníci na zdravou výživu v podstatě za jedno. Snídat je důležité. První jídlo dne ovlivňuje nejen naši náladu, ale také zdraví. „Lidé, kteří pravidelně snídají, mají tendenci mít nižší hmotnost než ti, kteří ji vynechávají,“ upozorňuje Monika Bartolomějová, zakladatelka Nutričního institutu Praha. „Souvisí to s lepší regulací chutí a příjmu energie během dne i prevencí přejídání, což je klíčové pro úspěšné korigování tělesné hmotnosti,“ dodává Bartolomějová.
Důležité také je, že vyvážená snídaně má pozitivní vliv na metabolismus i hladinu cukru v krvi, a také na udržení pozornosti, jak připomněla Rhian Stephenson pro magazín Glamour. Takže snídat ano, ale kdy?
Jednoduchá metoda
Udávat přesnou hodinu, kdy snídat, prakticky nelze, proto odborníci na zdravý životní styl a výživu nejčastěji uvádějí, že by to mělo být zhruba do hodiny či maximálně dvou po probuzení. S trochu odlišným doporučením přišla výživová poradkyně Rhian Stephenson, která radí dodržovat pravidlo 12 hodin mezi večeří a snídaní. Tedy pokud se navečeříte, řekněme, v sedm večer a pak už nic nejíte, nasnídat se můžete v sedm ráno nebo o něco později. Ale ne dříve. A pokud si dopřejete i jakoukoli menší svačinku ještě před spaním, posuňte snídani také na později. „Stejně jako vaše buňky a tělo přecházejí během spánku do režimu regenerace, i váš střevní mikrobiom potřebuje dostatek času na odpočinek a opravu,“ říká Rhian.
Výhody přerušovaného půstu
Této teorii dává za pravdu i studie, která považuje pozitivní účinky přerušovaného půstu na lidské zdraví prakticky za jisté. „Existuje skutečně velké množství výzkumů na podporu zdravotních přínosů půstu, ačkoli většina z nich byla provedena na zvířatech, nikoli na lidech,“ tvrdí autoři této studie. Přesto, jak dodávají, byly výsledky velmi slibné. Podle Marka Mattsona, hlavního výzkumníka amerického Národního institutu zdraví, bylo prokázáno, že krátkodobý půst zlepšuje biomarkery různých onemocnění, snižuje stres a zlepšuje funkci učení a paměti. „Během období půstu jsou buňky pod mírným stresem,“ vysvětluje Mattson. „A reagují na něj adaptivně tím, že posílí svou schopnost vyrovnat se s ním a pravděpodobně i odolávat nemocem,“ dodává odborník.

Dobře poskládaná snídaně má víc přínosů, než si obvykle připouštímeFoto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com
Co ideálně snídat?
Podstatné také je, z čeho se vaše snídaně skládá. Jak upozorňuje Rhian, měla by obsahovat především dostatečné množství bílkovin, které jsou důležité pro tvorbu svalů, správné nasycení i udržení a regulaci hmotnosti. Sladkým snídaním se raději vyhýbejte. „Zvažte zařazení potravin, jako jsou celozrnné produkty (vločky, celozrnné pečivo, 100% žitné pečivo), ořechy, semínka, avokádo, bílkoviny (vejce, tvaroh, sýr), zelenina a ovoce do svých snídaňových pokrmů,“ doporučuje Monika Bartolomějová. A dodává, že tímto způsobem maximalizujete příjem důležitých živin, které podporují vaše zdraví a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Podstatné je samozřejmě také poslouchat své tělo a zvolit režim, který nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu. „Důraz na pravidelnou a kvalitní snídani však zůstává i nadále klíčovým faktorem pro zdravé hubnutí, nebo udržení optimální hmotnosti a udržení dlouhodobé vitality,“ uzavírá Bartolomějová.