Hlavní obsah

Co vás čeká, až se začnete pravidelně hýbat? Lepší spánek, vyšší sebevědomí a nižší riziko alkoholismu

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Věda má jasno! Pravidelný pohyb prospívá nejen fyzické kondici (jak by se dalo očekávat), ale má také velmi pozitivní vliv na psychické zdraví. Co se stane, když zařadíte sportování do každodenního života? Téměř zázrak!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Že má sport a pravidelný pohyb blahodárné účinky? To už jste slyšeli nejméně stokrát. Jenže když přijdete unavení večer domů, málokomu se chce něco víc než si dát dobrou večeři a svalit se na gauč. Vyrazit na procházku, do tělocvičny anebo si jít zaběhat? Takovou disciplínu má v sobě jen málokdo. Chcete pár důkazů, že opravdu stojí za to, překonat pohodlnost a pustit si pohyb do života? Tady jsou! Co tím získáte?

1. Silnější odolnost proti stresu

Větších či menších psychických šťouchanců zažije každý za den několik. A jako jeden z nejúčinnějších nástrojů, jak zvládat stres, se jeví právě pravidelný pohyb. „Když cvičíte, uvolníte napětí, což vede k okamžitému zlepšení nálady,“ říká Matěj Ptáček, trenér fitness sítě Form Factory. Potvrzují to i odborné studie, podle kterých i krátká fyzická aktivita může výrazně zlepšit náladu a snížit vnitřní neklid. Za jednu z nejúčinnějších aktivit pro uvolnění úzkosti a nervozity se považuje jakékoli aspoň půlhodinové kardiovaskulární cvičení, při kterém se trochu zadýcháte. Velmi dobře tak vyplavíte negativní emoce. Podle trenéra to může být třeba běh, rychlá chůze nebo jízda na kole či rotopedu.

2. Lepší spánek

Pravidelný pohyb má vliv také na kvantitu i kvalitu spánku. Jak potvrdila jedna studie, zásadní je přitom pravidelnost, přičemž nebyly shledány velké rozdíly mezi náročným a lehkým cvičením – výsledky byly obdobné. Stačí tedy jakýkoli pohyb, ideálně ale každý den. A také ve správný čas. „Pokud cvičíte až ve večerních hodinách, může to naopak rozhodit váš organismus a spánkový rytmus. Za nejlepší dobu pro pohyb se považuje ráno či během dne, případně dvě až tři hodiny před spaním, aby měl organismus čas se uklidnit a připravit na odpočinek,“ upozorňuje Matěj Ptáček.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Po fyzické aktivitě se spíše dostaví klidný, zasloužený spánekFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

3. Vyšší sebevědomí

Pravidelná fyzická aktivita vede také k lepšímu vnímání vlastního těla a k pocitu kontroly nad životem. „Dosahování cílů, ať už se jedná o zvyšování fyzické síly, vytrvalosti, nebo budování svalů či štíhlejší postavy, posiluje sebevědomí a přispívá k pocitu spokojenosti,“ dodává svou zkušenost trenér. Jednoduše ze sebe máte radost a to se na vyšším sebevědomí odrazí prakticky okamžitě.

4. Prevence depresí a závislostí

Studií, že fyzický pohyb pomáhá pacientům s depresí, existuje víc. Některé dokonce došly k závěru, že v mnoha případech může být sport účinnější než antidepresiva. Bez zajímavosti však nejsou ani výsledky výzkumu, během něhož vědci zjistili, že pravidelný pohyb snižuje bažení po alkoholu až o 40 %! Je tedy skvělou podpůrnou terapií při sklonech k alkoholismu.

„Pozitivní účinek na duševní zdraví má v tomto směru jóga, která kombinuje cvičení s dechovými technikami a meditací, dále plavání nebo třeba zahradničení. Práce s rostlinami a půdou má doslova terapeutický účinek,“ tvrdí trenér. Je tedy jen na vás, jakou fyzickou aktivitu si vyberete. Důležité je se jí věnovat aspoň chvíli nejlépe každý den.

Načítám