Hlavní obsah

Olympiáda pod zlatou Eiffelovkou začíná! Her se účastní i Louis Vuitton a Seina je po 100 letech čistá

Foto: Paris 2024

Foto: Paris 2024

Dnes v 19:30 budou slavnostně zahájeny Letní olympijské hry 2024. Olympiáda se do francouzské metropole vrací už potřetí, tentokrát po celých sto letech, a chystá mnohá překvapení. Jak se město kvůli hrám proměnilo?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Paříž je rozhodnutá ohromovat návštěvníky od prvního do posledního okamžiku her. Poprvé v historii se zahajovací ceremoniál neuskuteční na olympijském stadionu. Místo toho národní týmy sportovců nastoupí na lodě a poplují šest kilometrů centrem po řece Seině. Tuto slavnost má sledovat až 600 tisíc diváků – vše budou pozorovat z nábřeží a mostů, vstup na nábřeží má být zdarma. Vedle 160 lodí pro sportovce nebudou chybět ani další plavidla pro orchestry, tanečníky a ostatní účastníky show. V hlavní arénu večerního programu se pak promění náměstí Trocadéro nedaleko Eiffelovky. A to není zdaleka všechno.

Pověstná francouzská elegance

Francouzi se rozhodli, že tuto olympiádu si svět rozhodně zapamatuje. A bude „très chic“! Jako kulisu pro ceremoniály i řadu sportovních klání se pořadatelé rozhodli využít to nejkrásnější, co mají: centrum Paříže, řeku Seinu a ikonické pařížské památky v čele s noblesní Eiffelovou věží, pod níž se na Martově poli odehrají utkání v plážovém volejbale.

Dalším proslulým a krásným místem je zámek ve Versailles. V jeho zahradách a v přilehlém rozsáhlém parku s rozlohou 815 hektarů se diváci mohou těšit na závody v moderním pětiboji či v jezdeckých disciplínách. A u monumentálního obelisku na náměstí Svornosti bude zase možné obdivovat triky na skateboardech a BMX kolech, dále break dance a také původně pouliční verzi populární míčové hry basketbal 3×3. Francouzi též modernizovali řadu slavných stadionů – včetně toho, na němž se hry konaly před sto lety.

V hlavní roli zlatá Eiffelovka

Úspěšní sportovci si z pařížské olympiády odvezou i cenný symbol francouzské metropole. Medaile pro vítěze byly vyrobeny podle návrhu luxusního šperkařství Maison Chaumet a ve středu každé trofeje je zapracován kousek kovu. Jedná se o materiál, který pochází přímo z Eiffelovy věže a zbyl po jejích opravách v roce 1900. Vzácný kus je na medaili upraven do šestiúhelníku, který má připomínat tvar Francie na mapě. A dále je zde tvář Marianne, symbolu Francouzské republiky.

Medaile budou ke stupňům vítězů přinášet asistentky a asistenti na speciálních podnosech, které navrhla firma Louis Vuitton. A z dílny slavné značky pocházejí také unisex stejnokroje, jež přitom budou mít tito „nosiči“ na sobě.

Nejznámější symbol Paříže se kvůli hrám oděl do speciálního žlutohnědého nátěru, který má vytvořit dojem zlaté věže. Eiffelovku navíc zdobí výrazné olympijské kruhy. Jsou vyrobené z recyklované oceli a každý má průměr devět metrů, celou třicetitunovou strukturu, dlouhou 29 metrů a vysokou 13 metrů, vyzvedly do výšky dva obří jeřáby. V noci kruhy osvětlí 100 000 LED žárovek.

Čistá Seina

Olympijské hry, které toto léto Paříž hostí, stály podle informací deníku The New York Times přibližně 4,75 miliardy dolarů a velký důraz byl od začátku příprav kladen i na udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí. Pořadatelé se mimo jiné rozhodli vyčistit Seinu a zpřístupnit ji plavcům, úkol to byl ale nelehký. Už jen proto, že koupání v této „hlavní stoce Paříže“ bylo zakázáno již před 101 lety.

„Chtěli jsme kapku něco revolučního, na co by Francouzi pohlíželi s hrdostí,“ řekl pro The New York Times šéf organizačního výboru Tony Estanguet. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, zda se v řece budou moci uskutečnit závody v triatlonu. Poté, co si tu ale krátce před olympiádou zaplavala sama starostka Paříže Anne Hidalgo, naděje stouply. Francouzi dokonce plánují, že přímo u Seiny příští rok otevřou tři nová koupaliště.

Paříž není jediná

Mnoho soutěží se ale bude konat i mimo francouzskou metropoli. Fotbalový turnaj se neodehraje jen na slavném stadionu Parc des Princes (Park princů), ale zápasy se budou konat také na stadionech v Nantes, Lyonu, Saint-Étienne, Nice, Marseille a Bordeaux. Jihofrancouzský přístav Marseille Marina pak bude výchozím bodem pro soutěže v plachtění.

Pro surfing organizátoři využili území Francouzské Polynésie, což je oblast, kde tento vodní sport vznikl. Soutěže se budou konat ve vesnici Teahupo’o na Tahiti. Na ostrově už přes 20 let pořádají mezinárodní závody v surfování – zdejší vlny jsou vyhlášené svou záludností.

Načítám