Hlavní obsah

Příběhy z olympiády plné emocí a slz: Vášnivá pusa zlatého páru, euforie šermířů a dojatý Djokovič

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry jsou v plném proudu a již přinesly krásné příběhy, které dojímají diváky a fanoušky na celém světě. Ať už jde o vítěze, nebo poražené, na tyto krásné okamžiky se jen tak nezapomene.

Článek

Nejen skvělé sportovní výkony tvoří rámec olympiády v Paříži. Přicházejí dojemné chvíle, kdy se po letech splní medailový sen, ale také okamžiky, v nichž se všechny naděje náhle zbortí jako domeček z karet… Sportovní svět je plný nádherných příběhů, které stojí za to si připomenout.

Vlna dojetí Novaka Djokoviče

Poslední skvělý míč, přátelské objetí se soupeřem Španělem Carlosem Alcarazem, pozdrav divákům – a pak už legendu světového tenisu zcela ovládly nahromaděné emoce. Klekl si na kurt a kamera zabírala jen jeho třesoucí se ruce. Později si schoval tvář do ručníku, dojatě plakal a celý se nekontrolovaně třásl. Chvíle, na které se nezapomíná. Novak Djokovič, kterému bude za čtyři roky už 41 let, dobře věděl, že jde o jeho poslední šanci získat Golden Slam, tedy vyhrát nejen všechny grandslamy, ale i olympijské zlato… Touze po vítězství podřídil úplně všechno a vyplatilo se. „Byla to neuvěřitelná bitva. Že vyhraju, jsem uvěřil až ve chvíli, kdy můj poslední úder prosvištěl kolem Carlose,“ řekl legendární tenista po životním zápase.

Senzační bronz čtyř mušketýrů

O český šerm se zajímá málokdo, když ale sympatická čtveřice našich reprezentantů vybojovala v srdceryvné bitvě nečekaný bronz, zachvátila republiku vlna nadšení. Hrdinou dne byl pětadvacetiletý dlouhán z Olomouce Jakub Jurka, který v nádherném duelu porazil favorizovaného Francouze. Jakubův životní příběh je stejně dojemný jako jeho olympijské vítězství. Tenhle kluk to v životě neměl vůbec lehké. Poté, co ho ve 12 letech opustila matka, se o něj a jeho dva bratry staral pouze tatínek Tomáš, sám šermíř. „Kubo, Kubíku, pojď!“ křičel spolukomentátor, otec dalšího účastníka bojů Jiří Beran, při přenosu. A Kuba šel! Pro nádhernou, senzační medaili, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat.

Vášnivý polibek zlatého páru

Kousla do právě získané zlaté medaile a při české hymně se dojatě rozplakala. Když se tihle dva rozešli, všichni se ptali, zda spolu budou dál hrát. Kateřina SiniakováTomáš Macháč své fanoušky ale nezklamali a pokračují. A jak! Pro Českou republiku získali ve smíšené čtyřhře první zlatou medaili a už během zápasu bylo jasné, že tenisová chemie mezi nimi jiskří dál. A ta partnerská? Podle vášnivé pusy, kterou si po výhře uštědřili, je to více než pravděpodobné, přestože o svém vztahu oba mlží nebo jen vtipkují…

Slavný návrat Simone Biles

Ta holka je snad z gumy, muselo napadnout každého, kdo sledoval finálová klání v ženské sportovní gymnastice. O nadání a skvělých výkonech Američanky Simone Biles, která v Paříži vyhrála, co mohla, asi netřeba diskutovat. Před třemi lety na olympiádě v Tokiu však bylo všechno jinak. Ve 24 letech ji bolely kotníky natolik, že téměř nemohla chodit. Mívala okamžiky, kterým se v gymnastice říká „twisties“, kdy sportovec při skocích neví, kde je nahoře a kde dole. Připadala si unavená a stará, svazovaly ji psychické problémy. Ale teď jako by ji pokropili živou vodou. Fenomenální Simone vyrovnala rekord Věry Čáslavské a získala jako druhá žena olympijské historie podruhé zlato ve víceboji. A úsměv jí tentokrát z tváře nezmizel.

Olympijské střípky, na které svět nezapomene

  • „Vypadalo to, že jsme na planši dva, ale ve skutečnosti jsme tam byli tři,“ napsala egyptská šermířka Náda Háfiz na sociálních sítích. Probojovala se do osmifinále, ale že je přitom v sedmém měsíci těhotenství, o tom neměl nikdo tušení.
  • Medailový ceremoniál smíšené čtyřhry v badmintonu doprovázelo romantické zakončení. Poté, co Číňanka Chuang Ja-čchiung vyhrála se svým deblovým partnerem Čeng S’-wej zlatou medaili, poklekl přímo pod stupni vítězů její reprezentační kolega Liou Jü-čchen a požádal ji o ruku. Řekla ano!
  • „Vypadal, jako by si šel nakoupit, a oni ho poslali střílet,“ žertovali lidé na sociálních sítích o jednapadesátiletém tureckém sportovci. Sevval Tarhan a Yusuf Dikec vybojovali na olympiádě stříbro v závodě smíšených týmů ze vzduchové pistole na 10 metrů. Yusuf zaujal tím, že do závodu nastoupil bez ochranných pomůcek, mířil jen ve svých dioptrických brýlích s lakonickým vysvětlením, že střílení je pro něj úplně přirozené.

Načítám