Hlavní obsah

Dojemné poděkování do nebe Barbory Krejčíkové. Další Češka ovládla Wimbledon!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Česko může opět slavit úžasný sportovní úspěch. Wimbledon vyhrála další rok po sobě Češka. Po loňské vítězce Markétě Vondroušové letos turnaj turnajů vyhrála Barbora Krejčíková, která tím navázala na úspěch své trenérky Jany Novotné v roce 1998.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Wimbledon má svoji vítězku! Ve finále ženské dvouhry se o ikonickou „Venušinu“ mísu reprezentující grandslamový titul utkala Barbora Krejčíková a Jasmine Paolini. Barbora nakonec v dramatickém finále nad Italkou zvítězila a zařadila se tak po bok dalších Češek, kterým se podařilo této absolutní mety ve světě tenisu dosáhnout.

Jde ve šlépějích trenérky

Tři roky Barboru Krejčíkovou v minulosti trénovala někdejší vítězka Wimbledonu, tenisová legenda Jana Novotná. Známá je dojemná vzpomínka, kdy Barbora, coby 18letá tenistka, zaklepala na dveře Novotné, aby ji poprosila o pomoc ve sportovní kariéře. Letos je to 26 let, kdy zlatou mísu držela v rukách právě Jana Novotná. Lepší motivaci než navázat na odkaz své oblíbené trenérky mít Barbora nemohla. Na závěr utkání tak pohledem vzhůru svému vzoru poděkovala.

„Nemám slov, je to neskutečné. Je to nejlepší den celé mé tenisové kariéry, možná i nejlepší den celého mého života,“ promluvila emotivně Barbora bezprostředně po výhře. Na otázku, co její vítězství znamená pro Českou republiku, odpověděla: „Myslím si, že nikdo nevěřil, že jsem se dostala do finále. Já sama stále nevěřím, že jsem vyhrála Wimbledon!“

Bohužel Novotná nemohla být svědkem jejího dnešního triumfu - v roce 2017 zemřela na rakovinu vaječníků ve 49 letech. Barbora ji během letošního Wimbledonu několikrát zmínila na tiskových konferencích a neudržela slzy. Byla pro ni velkou inspirací a moc jí chybí.

Oslaví to smažákem

Zavzpomínala na ni i na konci Wimbledonu: „Když jsem končila juniorské kategorie, nevěděla jsem, zda hrát tenis na profesionální úrovni. Jana mi řekla, že mám potenciál a že bych měla rozhodně zkusit dráhu profesionálního tenisu. Před tím, než zemřela, mi řekla, abych vyhrála grandslamový turnaj.“ To se Barboře podařilo už v roce 2021 na French Open, nyní si může na seznam připsat Wimbledon. Gratulujeme jí z celého srdce! Oslaví to prý smažákem s hranolkami a tatarkou!

Češky na Wimbledonu

Loni slavila triumf na jednom ze čtyř grandslamů Markéta Vondroušová. Cenu převzala z rukou princezny Kate - ta se letošního klání žen nezúčastnila. Podle vyjádření Kensingtonského paláce si tradiční tenisový zápas nenechá ujít a objeví se zítra na mužském tenisovém finále. Vondroušová byla po loňském úspěchu, kdy vyhrála titul jako první nenasazená hráčka v historii, žhavou favoritkou. Bohužel vypadla v prvním kole.

Předtím excelovala na Wimbledonu Petra Kvitová, a to rovnou dvakrát - v roce 2011 a 2014. Nyní je tenis na druhé koleji, před pár dny se totiž stala maminkou syna Petra. V roce 1998 zvítězila na nejprestižnějším grandslamu už zmiňovaná Jana Novotná.

Martina Navrátilová vyhrála Wimbledon celkem devětkrát (poprvé v roce 1978), jen ne za Českou republiku. V roce 1975 totiž emigrovala do USA a během všech vítězství reprezentovala Ameriku. Letošní finálové utkání sledovala samozřejmě z hlediště, vedle další z historických vítězek Wimbledonu, Billie Jean King.

Načítám