Hlavní obsah

Zdřímnutí během dne? Vědecké závěry mluví jasně: Nezmenší se vám mozek a začnete víc vydělávat

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Také patříte k těm, kdo jsou přesvědčeni, že přes den spí jen malé děti, velmi staří lidé a lenoši? Vyvedeme vás z omylu. Krátký šlofík během dne má víc benefitů, než tušíte a je rozhodně prospěšný pro každého. Jak moc?

Článek

Kdo by nechtěl omládnout, zbohatnout a cítit se lépe a zdravěji? Přitom k tomu, s trochou nadsázky, stačí opravdu málo, jen si denně na chvilku během dne zdřímnout. Hloupost? Ani zdaleka! Vědci došli ohledně krátkého spánku přes den k jednoznačným závěrům. Šlofík nám jednoznačně prospívá. V mnoha směrech!

Zvětší se vám mozek

K celkem překvapivému výsledku dospěla studie vedená odborníky z University College London, která na lidech ve věku od 40 až 69 let zkoumala, zda existuje příčinná souvislost mezi denním zdřímnutím a zdravím mozku. Vědci dospěli k závěru, že pravidelná půlhodina denního spánku pomůže snížit rychlost, jakou se mozek přirozeně stárnutím zmenšuje.

„Naše zjištění naznačují, že denní spánek skutečně může velmi pozitivně ovlivnit výkon mozku a zpomalit jeho stárnutí,“ potvrdila pro server Independent vedoucí autorka studie Victoria Garfield. Výsledky tak navazují na dřívější zjištění, že lidé, kteří si během dne pravidelně na chvíli zdřímnou, podávají - na rozdíl od těch, již to nikdy nedělají- lepší výsledky v kognitivních testech.

Jak dlouho přes den spát?

Je ovšem rozdíl mezi krátkým zdřímnutím a delším spánkem. Zatímco maximálně dvaceti- až třicetiminutový šlofík vás osvěží a jste po něm schopni hned fungovat, delší denní spánek způsobuje mírnou otupělost a trvá déle, než se opravdu probudíte. Důvodem je, že při něm už vstupujete do dalších fází spánku, kdy začíná mozek už skutečně regenerovat. Takže mu pak trvá delší dobu, než se zase přepne do bdělého stavu.

Na druhou stranu i delší denní spánek má zejména na starší lidi pozitivní vliv, zlepšuje totiž funkci těch částí mozku, které jsou zodpovědné za schopnost učení se a paměť. To potvrdila i studie provedená v Číně na 2 200 lidech starších 70 let. Bylo zjištěno, že ti, kteří si pravidelně přes den zdřímli, měli menší pravděpodobnost kognitivních poruch než ti, kdo to nedělali. To platilo bez ohledu na věk nebo úroveň vzdělání.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Krátký spánek během dne je prospěšnější, než si mnozí myslíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Mělo by se spát v práci?

Pro naprostou většinu lidí je tahle myšlenka sci-fi, ale kdyby bylo možné si i během pracovní doby zdřímnout, měli by z toho prospěch všichni, vy i zaměstnavatel. Alespoň k tomu dospěl výzkum dvou ekonomů Pedra Bessoneho a Franka Schilbacha. Ti při svém testu zjistili, že po více než třech týdnech každodenního třicetiminutového zdřímnutí byli sledovaní zaměstnanci při zadávání dat produktivnější a lépe investovali své peníze. Krátký odpočinek také zlepšil jejich psychickou pohodu, trpělivost a pozornost.

V rámci pokusu výzkumníci rozdělili sledované na dvě skupiny. Jedné cíleně prodloužili noční spánek o 30 minut a té druhé dopřáli onu půlhodinku navíc po obědě. Výsledek? Ve skupině nočních spáčů velký rozdíl ve výkonu neznamenali (zhruba 2,3 %), ti, co spali přes den, vykazovali lepší produktivitu až o 15 %.

Což je už přinejmenším k zamyšlení, zda by vám šéf neměl přispět na kanapíčko k pracovnímu stolu, co říkáte?

Anketa

Dopřáváte si odpoledního šlofíka?
Na to opravdu nemám čas ani možnosti
9,5 %
Když můžu, tak kdykoli a s velkou chutí
80,1 %
Většinou jen o víkendu, ale je to moc příjemné
10,4 %
Celkem hlasovalo 2408 čtenářů.
Související témata:

Načítám