Hlavní obsah

Je špatné být obyčejný? Sociální sítě ukazují „dokonalé“ životy. Nemusíte být výjimeční, abyste byli šťastní!

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Podle sociálních sítí se zdá, že den průměrného Čecha vypadá zhruba takto: k snídani fotogenický avotoast, místo oběda lekce jógy, odpoledne na golfu a večer návštěva nové restaurace… Že o tomhle si můžete nechat jen zdát? Věřte, že váš „obyčejný“ život je mnohem víc autentický a není žádný důvod toužit po změně!

Článek

Digitální doba přinesla mimo jiné sociální sítě a s nimi možnost nakouknout ostatním do talíře či skříně anebo je doprovodit na dovolenou. Každý den lze tak sledovat, jak ostatní cestují, cvičí – a jejich těla jsou stále pevnější, stavějí – a jejich domy jsou jako z katalogu. Příspěvky jsou plné štěstí, splněných snů a dobrodružství…

Jste to jen vy, kdo žije spíš obyčejně, řeší nejrůznější problémy a zažívá stereotyp a rutinu? A měli byste se to snažit změnit? Zcela jistě ne. Věřte, že není třeba kvůli dokonalému a zajímavému online světu zpochybňovat ten vlastní – obyčejný, až nudný. Co když právě tahle obyčejnost je ve skutečnosti něčím výjimečná a je načase objevit kouzlo života bez filtru?

Realita s filtrem a instantní emoce

Ač je těžké si to neustále připomínat, sociální sítě nejsou navržené, aby odrážely a ukazovaly běžný život, tedy skutečnost bez úprav a příkras. Jejich uživatelé číhají na ty nejzajímavější situace a speciální příležitosti, které si zaslouží být sdíleny, fotky i videa pak hojně prohánějí filtry, v popiscích trochu přehánějí a přidávají humor i emoce.

Věnujte svůj čas aktivitám, které vás naplňují, a nesnažte se neustále dokumentovat všechno, co zažíváte, a neřešte, jak u toho vypadáte…

Na obrazovce a displeji tak nevidíte realitu, ale pouze její fragmenty. Většina lidí sdílí jen nejhezčí (či nejvypjatější) chvíle a ne ty, kdy kysnou v zácpě nebo plní nudné pracovní úkoly. Nefotí se ve dnech, které jako by z oka vypadly těm předešlým. A to, že někdo postuje fotky plné úsměvů, nemusí vůbec znamenat, že přitom nepadal na pusu únavou, že se do dokonalé pozice hodinu nešteloval, protože ho trápí mindráky a nejistota.

Přitom jde právě o obyčejné okamžiky, které vytvářejí většinu lidského života, a mnozí si až pozdě uvědomí, že šlo o jeho základní stavební kameny. Protože život, to není dokonale barevné smoothie bowl, ať je sebevíc instagramově atraktivní.

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Dokonalé jídlo na dokonale prostřeném stole… Vypadá to krásně, ale ve skutečnosti to nic neznamená a o opravdovém životě to nic neříkáFoto: leungchopan, Shutterstock.com

Kouzlo je v obyčejnosti

Být obyčejný rozhodně není špatné, špatné je si toho nevážit. Obyčejnost v sobě nese klid, stabilitu a do jisté míry i svobodu. Dává prostor pro reflexi, osobní růst a hluboké vztahy. Nesoutěžíte o „nejzajímavější život“ a přibývající počet followerů, neženete se neustále za něčím výjimečným, abyste „konečně našli štěstí“, abyste ukojili touhu po vzrušení a měli co sdílet.

Jen se zkuste zamyslet. Jste šťastnější, když si s partnerem sednete po dlouhém dni s kávou na gauč a děti vám jedno přes druhé vykládají, co zažily, nebo když sedíte v cool restauraci, kde se necítíte sami sebou, ale na fotce vypadá jídlo skvostně?

Objevit kouzlo obyčejnosti znamená žít přítomným okamžikem a umět ocenit, co máte a čeho jste dosáhli, aniž byste neustále srovnávali svůj život s druhými. Vy totiž na fotografiích vidíte úspěšnou a obdivovanou krásku, ale už nevíte, že se třeba dodnes nevyrovnala se šikanou v dětství…

Jak se osvobodit od tlaku na dokonalost?

Jak tedy přestat zpochybňovat vlastní život a začít si ho skutečně vážit? Jednou z cest, jak se vyrovnat s tlakem sociálních sítí, je zaměřit se na autenticitu: být sám sebou, i když bez atraktivního a sexy obsahu, nesdílet každý detail svého života, ale žít jej, nehonit se za jakýmsi ideálem. Neměřit štěstí počtem lajků, ale pocitem naplnění.

Není to snadné a někdy je třeba radikální změny, například digitální detox či digitální hygiena. Věnujte svůj čas aktivitám, které vás naplňují, a nesnažte se neustále dokumentovat všechno, co zažíváte, a neřešte, jak u toho vypadáte. Vyjdete z toho jako vítěz, když uvěříte, že nemusíte být neustále výjimeční, abyste byli šťastní.

Načítám