Hlavní obsah

Sociální sítě ovládly tzv. tradwives. Dokonalé hospodyně. Je to možné? Ne!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Instagram ovládly ženy, které mají dvě a více dětí, vzorně se o ně starají, mají naklizenou domácnost a k tomu vaří, žehlí a zvládnou i manuální práci. Alespoň podle fotek to tak vypadá. Jaký je rozdíl mezi tradwife, tedy tradiční manželkou, a moderní matkou a partnerkou? Prostý: tradiční manželka nikdy nechybuje.

Článek

Obsah na sociálních sítích, kde vidíte, jak se žena stará o děti, každý večer připravuje teplou večeři a nakládá maso na oběd na další den, vyrobí si domácí sýr, žehlí pleny a v neposlední řadě jen tak mimochodem spíchne dítěti převlek na maškarní, je přitažlivý. Zdání ale klame. Jen hrstka z těchto influencerek je skutečně tak bezchybná, jak se chce na sociálních sítích prezentovat. Jsou to ženy z masa a kostí, nikoli stepfordské paničky. Pojďme se trendu zvanému tradwife podívat pod pokličku.

Kdo je tradwife a jak by se měla chovat?

Za tradewives jsou považovány ženy, které upouštějí od feminismu. Zvládání domácích prací považují za dovednost a navrací se k genderovému postavení tak, jak bylo běžné u našich předků. A sice, že muž je hlava rodiny a žena ta, která by se mu měla přizpůsobit, starat se o teplo rodinného krbu a vychovat z dětí slušné dospělé. To by měla být její jediná starost. Zatímco v 19. století to bylo zcela běžné, dnes to bez jistého finančního polštáře (ať už od rodičů nebo manžela), zkrátka možné není. Pokud se tedy nesvezete na osvědčené vlně těchto žen a neuděláte si z toho byznys. Věřte, že žádná spolupráce, kterou na svém profilu mají, není zadarmo. Neplatí tak úplně, že jediný, kdo přináší domů peníze, je muž. Už to by mělo napovědět, že je to jen skvěle zvládnutý marketing.

Méně nakupovat, hodně vařit

Influencerka Estee Williams je jednou z žen, které se na svém profilu prezentují vždy dokonalým make-upem, účesem a oblečením s volánky a květinkami. Jako správná tradwife - dokonalá manželka. Vysvětlila, jaké hodnoty uznává: „Muž odchází z domu, pracuje, stará se finančně o rodinu. Žena zůstává doma a stará se o domácnost a děti.“ Aby se vyhnula kritice, okamžitě dodala, že nevěří, že by byly ženy podřízeny mužům. Mají podle ní stejně důležitou životní roli, jen odlišnou.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tradwife je nový trend, který rezonuje společností. Všechno není ale tak dokonalé jako na sociálních sítíchFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Další zástupkyní těchto žen prezentující se coby tradwife je Nara Smith, na instagramu známá jako @naraaziza. Proslavila se zejména tím, že svým dětem připravuje výhradně domácí stravu, nejlépe z doma vypěstovaných potravin. Typické video od Smith začíná ve stylu: „Moje děti touží po marshmallows. Tak jsem se dnes rozhodla je sama udělat.“ V jejím vidění světa není žádná touha od jejích dětí nebo manžela nad její schopnosti. Navíc je u všeho, co dělá, vždy dokonale nalíčená.

Fenomén v podobě Ballerinafarm

Smith je však malá ryba oproti modelce Hannah Neeleman, jejíž profil @ballerinafarm sleduje neuvěřitelných 9 milionů lidí. S manželem a jejich osmi dětmi spravuje statek a prodává maso z vlastního chovu i mléčné výrobky. Nejedna žena při zhlédnutí jejího profilu řekne: „A já se hroutím ze dvou dětí a úklidu bytu v paneláku?“ Není divu, že při pohledu na ni nebo jí podobné se mohou ženy na mateřské dovolené dostávat do deprese nebo se cítit méněcenné. Není to však namístě, protože sociální sítě skutečně neodráží realitu. I když na jejím profilu není nikdo další vidět, je kolem Hannah spoustu lidí, kteří jí s hospodářstvím i péčí o děti pomáhají.

Jestli Hannah s Estee něco spojuje, je to mormonská víra, jedna z odnoží křesťanství. Influencerka Kelly Havens Stickle (@kellyhavensohio), také oddaná křesťanka, zase zveřejňuje pod téměř každou fotkou biblické verše. Někteří lidé před tradwives varují. „Náboženské základy nelze ignorovat,“ říká například americká novinářka Jo Piazza, autorka a moderátorka podcastu Under the Influence, která se tímto fenoménem zabývá.„Zásady tradičních manželek, které říkají, že ženy by se měly podřizovat manželům a vzdát se veškeré svobody, jsou přímo spojeny s extrémními patriarchálními evangelickými názory,“ uzavírá Piazza.

Vzhledem k tomu, že Česko patří k nejateističtějším národům světa, k nám trend trandwife zatím nedorazil, alespoň ne ve velkém a přehnaném balení. Ale kdoví, třeba se vlna tradicionalismu dovalí až k nám. A co vy, přivítali byste ji, nebo je to krok zpátky?

Načítám