Hlavní obsah

Slavní, kteří mají vinný sklípek na Moravě. Od herce přes zpěváky až po hokejisty

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Za dobrým vínem, procházkami vinicemi, výhledy do magické krajiny a dostatkem sluníčka nemusíte jen do Provence, Champagne nebo Toskánska. Krásně je i u nás na Moravě. Region vína a folkloru si zamilovaly i mnohé tuzemské celebrity, které našly na jižní Moravě svůj druhý domov.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plánujete-li o prázdninách vyrazit za krásami jižní Moravy, možná tam v kavárně, na procházce městem nebo v některém z pohostinných sklípků potkáte slavné zpěváky, herce i sportovní hvězdy. Turisticky atraktivní města jako Mikulov či Znojmo, ale i malé vinařské obce se staly jejich druhým domovem.

Radek John si splnil v Mikulově sen z mládí

Bývalý politik, moderátor a publicista Radek John snil o vlastním sklípku už za minulého režimu, to na něj ale ještě zdaleka neměl, byť stál zlomek toho, co dnes. V moravském sklípku ale vždy nacházel klid a útočiště. Po revoluci si svůj sen splnil a pořídil si v Mikulově pod kopcem Turold sklípek, který pojme několik desítek tisíc lahví, a nad ním menší domek s výhledem do vinice. Tady nachází klid na práci a psaní, u kterého si rád vychutná sklenku moravského vína.

Tatiana Dyková vlastní historický sklep

Jeden z nejstarších sklepů ve vinařské obci Vrbice patří herečce Tatianě Dykové, pořídila si ho před dvěma lety. Ráda by přikoupila i kousek pozemku, zatím ale neuspěla. Získat sklep či pozemek ve vinařských obcích je celkem složité, většinou se předávají z generace na generaci. Až se rodilé Pražačce poštěstí, možná se s manželem, zpěvákem Vojtěchem Dykem, na jižní Moravu přestěhují.

Hokejisté užívají důchod ve Vrbici

Zdá se, že Vrbice na Břeclavsku je také oblíbenou vinařskou obcí hokejistů. Potkat tu můžete hned čtyři bývalé hvězdy NHL i naší hokejové reprezentace. Jakub Voráček (34), Ondřej Pavelec (36), Jiří Tlustý (36) a stále ještě aktivní Michael Frolík (36 let), útočník Rytířů Kladno, tu našli svůj druhý domov. Domek s vinným sklípkem si tu hokejisté koupili společně. Pokud se tu letití kamarádi sejdou všichni společně, musí být pěkně veselo. Voráček a Frolík jsou totiž trojnásobnými tatínky, Tlustý má děti dvě, jen Pavelec je zatím bezdětný.

Laďa Kerndl proměnil ruinu v muzeum

Domovem zpěváka Vladimíra Kerndla byla dlouho zaoceánská loď, na které vystupoval se svou kapelou 24 let. Když pak hledal místo, kam by se s rodinou uchýlil, rozhodl se pro Žernovník na Blanensku. Nejprve si tu pořídil jen chalupu, kterou přebudoval k pohodlnému rodinnému bydlení. Nenechal ho ale klidným nedaleký statek, který se mu nakonec podařilo získat. Chátrající ruinu předělal nejen na luxusní obytné sídlo pro sebe s manželkou, ale i dceru Terezu, má tu i vinný sklípek či soukromý hudební klub pro přátele, který je i jeho osobním muzeem. Vystavuje zde obrovské množství suvenýrů a artefaktů ze své více než šedesát let trvající hudební kariéry.

Rocker David Koller si zamiloval Mikulov

Zpěvák a bývalý frontman kapely Lucie je doma v samém srdci Prahy, na Malé Straně. Z ruchu velkoměsta donedávna rád utíkal do pohostinné náruče jižní Moravy, konkrétně do srdce Mikulova, kde vlastní domek přímo pod Svatým kopečkem. Na základech historické stavby ze 17. století vybudoval moderní bydlení, ve kterém nechybí vinný sklípek, venkovní vířivka nebo nahrávací studio.

Původně to měla být jen rekreační chalupa, později Koller uvažoval, že se tu s bývalou rodinou usídlí natrvalo. Se svou třetí manželkou Annou a čtyřletým synem si ale opět více užívají atmosféru velkoměsta, do Mikulova jezdil stále méně, a tak se letos nakonec rozhodl nemovitost nabídnout k prodeji. Rád by si k odpočinku našel něco blíž Praze, líbila by se mu třeba chaloupka někde u Berounky.

Načítám