Hlavní obsah

Slabé a křehké řasy jsou minulostí. Přestaňte dělat tyhle chyby při líčení a odličování

Foto: Juta, Shutterstock.com

Foto: Juta, Shutterstock.com

Ať si potrpíte na propracovaný make-up, nebo vám ke každodennímu líčení postačí dva tři produkty a minuta před zrcadlem, v kosmetické taštičce vám jistě nechybí řasenka. Stačí pár tahů a řasy jsou černé, husté a dlouhé. Víte ale, jak večer oči odlíčit, aby vám řasy zbytečně nezkřehly a nelámaly se?

Článek

Nalíčené oči dokážou zvýraznit a rozzářit tvář, dodat jiskru, svěží a mladší vzhled. Dnešní kosmetické přípravky by měly zároveň pečovat a vyživovat. Máte ale pocit, že jsou vaše řasy každodenním líčením a odličováním zkřehlé, lámají se a vypadávají? Chyba nemusí být ani tolik v používané kosmetice, ale v technice. Neděláte některou z častých chyb?

Chyby v odličování

Nejzásadnější hřích v péči o řasy je jejich neodlíčení. Možná vám připadá, že večer už toho po řasence moc nezbylo. Skutečně se během dne vlivem dotyků, slz a potu odrolí, rozhodně ale ne úplně. Čištění pleti by mělo k večerní rutině patřit, i pokud se vůbec nelíčíte. Pod nánosem nečistot, které na obličeji během dne ulpívají, nedokáže pleť dýchat a regenerační procesy, které jsou právě během spánku nejintenzivnější, neproběhnou. Zaschlá řasenka navíc řasy vysušuje, a tak není divu, že při dlouhodobém neodličování nebo nedostatečném odlíčení řasy křehnou a lámají se.

Řasy nedrhněte, netlačte na ně

Další chybou při odličování je přehnané drhnutí. Řasy nejsou hadr. Drhnutím totiž křehnou nejen samotné řasy, zbytečně namáháte i oční okolí a koledujete si o výraznější vrásky. Pokud spotřebujete hromadu ubrousků nebo tamponků a kolem očí máte stále temné šmouhy, které by vám mohla závidět i panda, zkuste změnit odličovací přípravky. Než drhnutí téměř nasucho tamponem s trochou odličovače je lepší zvolit mycí pěnu, mléko nebo gel a jemně ho aplikovat prsty. Zkuste i dvoufázové odličovače kombinující vodní a olejovou složku.

Po odlíčení se umyjte

Odličovač nechte na očích vždy chvíli působit, ať se řasenka uvolní, teprve pak ji setřete. Oči pak na závěr dočistěte pleťovou vodou, která odstraní i zbytky použitých přípravků. Mnoho žen to nedělá například po odlíčení micelární vodou, ta by ale na pleti ani řasách rozhodně neměla zůstávat, absorbuje do sebe totiž přirozenou vláhu i výživu z následně aplikovaných pečujících přípravků.

Za řasy netahejte

Chybovat můžete nejen při odličování, ale i při nanášení řasenky. Tu byste měli nanášet lehce krouživým nebo cik cak pohybem. Nesnažte se nikdy řasenkou řasy vytahovat, kvůli tomu křehnou a oslabují se jejich kořínky. Totéž platí, pokud používáte kleštičky na řasy, nikdy jimi nemanipulujte nešetrně, za řasy netahejte. A platí to i při odličování, barvu z řas stírejte vždy směrem od shora dolů, nikoli do stran.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Aby byly výrazné a zároveň přirozené, jsou ideální dvě vrstvy řasenkyFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Dvě vrstvy stačí

I nalíčené řasy by měly vypadat přirozeně. Na spodní řasy naneste jednu vrstvu, na horní maximálně dvě vrstvy řasenky, víc by řasy jen slepilo a přehnaně zatížilo, tím je jen oslabíte. Pozor i na nehezké žmolky, které nevypadají na očích dobře a jsou jen známkou toho, že vám řasenka vysychá a je zralá na výměnu.

Jak dlouho vydrží řasenka

Tušíte, jak dlouho byste měli řasenku používat? Její životnost je půl roku, používáte-li ji ale denně, je lepší vyhodit ji už po třech měsících. Dostávají se do ní různé nečistoty, které představují nápor pro řasy i celé oko, koledujete si dokonce o nepříjemný zánět. Pozor i na pumpování řasenkou ve snaze nanést na štěteček více barvy. Tímto nešvarem dovnitř spíše vháníte vzduch, který může urychlit vysychání i kažení řasenky.

Ráno řasenku, večer sérum

Máte-li jemné, krátké a světlé řasy, řasenka to může změnit, ale nečekejte zázraky. Hustý vějíř zkrátka nevykouzlí. Chcete-li výraznější pohled, můžete si nechat řasy zahustit a prodloužit v salonu nebo se zaměřit na jejich výživu. Dnes seženete různá růstová a vyživující séra a kondicionéry na řasy, po kterých můžete během pár týdnů dosáhnout viditelného rozdílu.

Pečujte i zevnitř

Stejně jako v kvalitě vlasů a nehtů, i v kvalitě řas se může odrazit vaše životospráva a životní styl. Dbejte na pitný režim, dostatek ovoce a zeleniny a také vitaminy a minerály z různých semínek a oříšků. V jídelníčku by vám neměly chybět omega-3 mastné kyseliny, zinek, měď a železo a vitaminy A, B a E.

Načítám