Hlavní obsah

Jak o sebe pečuje Olga Menzelová? Cvičí každý den, spí v saténové čepici a vystačí si se rtěnkou

Foto: CK Blue Style

Foto: CK Blue Style

Přemýšlíte, kdy si Olga Menzelová najde každý den chvilku pro sebe na cvičení? Možná tomu nebudete věřit, ale daří se jí to každý den! Pohyb je pro ni už zajetá rutina a cítí se pak jednoduše lépe. Péči o sebe samu bere také jako investici do budoucna. Co používá na pleť a jak se stará o svoje kudrnaté vlasy?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Olga Menzelová inspiruje svojí energií i vzhledem. Měly jsme možnost potkat se při cestách Marokem, kde i přes nabitý program a nedostatek spánku vždy našla ráno chvilku na cvičení. Jak o sebe pečuje, jakou kosmetiku vozí na cesty a co je jejím nejlepším anti-age trikem?

Beauty dotazník pro Olgu Menzelovou

Jak vypadá vaše běžná péče o pleť?

Zásadní je pro mě si pleť vyčistit ráno i večer. Čím jsem starší, tím méně se líčím, a v tom spatřuji určitou výhodu. Používám séra, oblíbila jsem si značku Retreatment Botanics z Austrálie, kterou založila hvězda z Pomády Olivia Newton-John. Je to kosmetika, která je vyrobená z endemitů, jež rostou pouze v té oblasti. Pak mám v oblibě i korejskou kosmetiku, která mi velmi vyhovuje.

Máte osobní anti-age trik?

Každé ráno si masíruju obličej. Když si člověk obličej důkladně promasíruje speciálními tahy, tak je to obrovský rozdíl oproti tomu, když kdyby si sérum nebo krém jen obyčejně namazal. Protože, co se prokrvuje, to lépe funguje. A to se netýká jenom obličeje, ale jakékoliv další části těla.

Ale vše funguje komplexně. Nezáleží jen na kosmetických přípravcích, ale také na tom, co jíme, jestli máme dobrý pitný režim a jak spíme. Mimochodem, spaní je další velká kapitola. Je dobré spát na polštáři, který vám nedeformuje obličej, protože mnoho zbytečných vrásek vzniká právě kvůli špatně položenému obličeji.

Masáže obličeje děláte intuitivně, nebo podle různých videí?

Cvičím roky jógu, a s tím souvisí i face jóga. Postupem času jsem nasbírala různé zkušenosti, jak od mojí letité učitelky a jógové guru Lucie Königové, tak od kosmetičky, která se masážemi obličeje intenzivně zabývala.Ta mi právě říkala, že každá vráska lze rozmasírovat. A myslím, že měla pravdu.

Nejlepší anti-age triky podle Olgy Menzelové:

„Dobře se vyspat, dobře se najíst, pít hodně vody, použít kvalitní sérum a krém a namasírovat si ráno a večer obličej.“

Dopřáváte si nějaké salonní procedury pravidelně?

Rozhovor děláme v Maroku a dnes jsem zde byla v úžasných lázních hammam. To byla naprostá fantazie, protože to byly lázně pro místní ženy. Začalo to nahřátím párou, pak jsme dostaly jemný peeling obličeje i celého těla, následovala jílová maska, pak nás namazali arganovým olejem a celá procedura byla zakončena masáží celého těla.

Lázně miluju a kdekoliv na světě jsem, mám potřebu je vyzkoušet, protože patří ke kultuře dané země. Třeba v Jižní Koreji byly skvělé. Lázně tam jsou totiž součástí kulturního propojení žen. Chodí si do lázní popovídat, stmelit se, sdílet zážitky a tady to vlastně bylo to samé.

Jakou kosmetiku nikdy nenecháte doma, když cestujete?

Je to rozhodně sérum nebo různé zvlhčující spreje na pleť, které si beru i do letadla, protože speciálně tam pleť hodně trpí a je vysušená. Protože jsem ekzematik, mám věčně suché rty a pokožku, takže se určitě neobejdu bez tyčinky na rty s SPF a bez dobrého krému. Nic víc ale nepotřebuju. Při líčení si vystačím pouze s rtěnkou. Teď se tomu vtipně říká multilíčidlo. Pamatuju si, když jsem byla malá, že si moje maminka rtěnku mázla na pusu i na tváře a bylo to vyřešené.

Foto: Archiv firem

Oblíbená kosmetika Olgy Menzelové: Multilíčidlo trend IT UP, 90 Kč, prodává dm drogerie; 2: Obnovující olejové sérum Retreatment Botanics, 2 380 Kč (30 ml), prodává Elabela; 3: Výživný regenerační olej Granátové jablko Weleda, 499 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Jak se staráte o vlasy?

Tak to je kapitola sama pro sebe, protože já mám vlasy hodně kudrnaté, a tím pádem i suché. Příliš je nezatěžuji, tedy nefénuji, nežehlím a zbytečně je nemyji, když to není vyloženě nutné. Takové vlasy, jako mám já, je potřeba hodně vyživovat. To znamená, že používám vyživující šampony, kondicionéry a také jsem objevila skvělou věc - spím v saténové čepici a vypadá to dost legračně. Vždycky jsem spala s gumičkou, ale ta vlasy různě mačká, tlačí a ničí strukturu kudrnatého vlasu. Ale když spím v čepici, ráno vlasy nikde netrčí a vypadají krásně, protože po saténu kloužou. Je to skvělé a já jen zírám, co jsem se na prahu padesátky dozvěděla!

Zajímá nás i to, jak cvičíte. Na instagramu inspirujete spoustu žen!

I tady v Maroku mám s sebou jógamatku a před snídaní si zacvičím. Být bez cvičení a pravidelného pohybu je pro mě jako si ráno nevyčistit zuby. Jsem bývalá atletka a neumím si život bez cíleného pohybu představit. K tomu, abych mohla dobře fungovat i psychicky, potřebuji aktivní fyzickou zátěž. Mám pocit, že bych se jinak rozpadla, protože mám tři děti, na starosti domácnost, řídím svoji firmu, Nadační fond Jiřího Menzela a mnoho dalších dobročinných aktivit. Nic z toho bych nezvládala, kdybych o sebe tímto způsobem nepečovala.

Co přesně cvičíte?

Mám svoji sestavu z jógy, je to takové intenzivnější 40minutové cvičení. Dávám si cviky na ty části těla, které nejrychleji ochabují, což je střed těla, spodní, šikmé a horní břicho, protože přece jenom postupem věku, gravitací a po třech porodech ty hluboké břišní svaly nejvíc povolují. Když pár dní cviky na břicho vynechám, je to hned znát!

Obdivuju, že si na to najdete čas a energii navzdory vašemu programu.

Cvičení je ale hodně o návyku, a když vidím, jaké jsou výsledky, tak mě to prostě baví. Sval je také zdroj energie, a když se vám něco stane, onemocníte, tak si tělo bere energii právě odtud, takže je důležité svalovou hmotu budovat.

Jaké je vaše beauty a fitness motto?

Mojí motivací je trend dlouhověkosti. To znamená, že cílem je vysoký věk, ale ideální je dožít se ho ve zdraví. Na prvním místě je prevence, nikoliv až řešení následků. Vybalancovat svůj život v dnešní zrychlené době, aby vše ideálně fungovalo, není snadné, ale jde to, i když to stojí nemalé úsilí. A to nejdůležitější nakonec. Je potřeba naučit se pozitivnímu smýšlení, dobré náladě a optimismu. S takovým přístupem ke světu se i lépe žije.

  • Olga Menzelová je majitelkou produkční společnosti zabývající se uměleckými výstavami, trojnásobnou mámou a také zakladatelkou Nadačního fondu Jiřího Menzela. V současnosti žije s egyptologem Miroslavem Bártou, s nímž má nejmladšího syna Alberta.

Načítám