Hlavní obsah

Závislost: Dvacet let bral vše, co měnilo vědomí. Michalovi s návratem do normální života pomohla neziskovka Magdaléna

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Jak těžké je porazit závislost na drogách? A jaké to je, když do toho ještě bojujete s psychickým onemocněním? Michalu Růžičkovi pomohla najít světlo na konci tunelu neziskovka Magdaléna. V pobytové komunitě strávil víc jak rok, kde závislosti konečně překonal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Se závislostí na lécích, alkoholu, pervitinu i opiátech bojoval Michal Růžička víc než dvacet let. Vždycky si říkal, že ho drogy nepřeperou, ale nakonec se tak stalo. Dokázal se ale závislostem postavit a prošel komunitní léčbou v Magdaléně o.p.s. O této neziskovce mluví jako o místě, kde se podruhé narodil.

Jak se dostat ze závislosti

„Zůstal jsem na ulici, přišel jsem o všechno. Měl jsem i sebevražedné myšlenky, ale nakonec jsem to překonal a rozhodl se, že se budu léčit,“ popisuje Michal období před léčbou. Do terapeutické komunity ve Včelníku nedaleko Mníšku pod Brdy nastoupil v roce 2016 a strávil tam celkem 16 měsíců. „Nejhorší na tom je, že na detox vás nevezmou hned. Čekal jsem na místo měsíc,“ vypráví. Do pobytové léčby může totiž klient nastoupit pouze za podmínky, že aktuálně drogy neužívá.

Nejen drogy, ale i schizofrenie

Michal se zkoušel léčit několikrát, ale vždy u něj došlo k relapsu. Jak to, že to v Magdaléně bylo nakonec úspěšné? „Vždycky říkám, že je to jako láska na první pohled. Prostě to vyšlo,“ vzpomíná. Michalovi zde diagnostikovali i psychické onemocnění schizofrenii. „Že mám duální diagnózu, jsme zjistili po půl roce mého pobytu. Po psychické stránce jsem upadal, tak se to začalo řešit,“ popisuje.

  • „Pro Michala bylo velmi důležité, že jsme se v programu CHRPA nevěnovali pouze závislosti na návykových látkách, ale začali jsme se společně zabývat i jeho duševním rozpoložením. Michalovi bylo poté diagnostikováno duševní onemocnění. Mohl tak získat náhled, jaké problémy a limity mu nemoc v životě přináší, pokusit se je přijmout a naučit se s nimi žít. Věnoval se tedy jak svému duševnímu onemocnění, tak i závislosti. Obě věci jsou u klientů s duální diagnózou propojené a s klientem by se mělo pracovat na obou problematických stavech současně,“ dodává vedoucí programu CHRPA Lucie Krejčíková z Magdalény.
Foto: Archiv Michala Růžičky

O svém příběhu a léčbě vyprávěl Michal Růžička i v rámci pořadu Péče o duši (2022) pro Českou televiziFoto: Archiv Michala Růžičky

Pomohla mu i práce na farmě

V rámci léčby v terapeutické komunitě je klíčové, aby klienti přijali sami sebe. „Když jsem do Magdalény nastupoval, nenáviděl jsem se. S diagnózou schizofrenie se mi tyhle pocity pak zase vrátily. Říkal jsem si, že jsem se měl začít léčit ze závislostí dřív. Terapeutka mi ale vysvětlila, že by ta nemoc propukla pravděpodobně i bez závislostí,“ vysvětluje Michal.

V komunitě žil víc než rok a nejvíc mu pomáhala péče o zvířata na farmě. „Máte tady nějaký stabilní počet lidí. Je to dlouhodobá léčba, takže si na sebe zvyknete. Pak vás vypustí do světa a člověk zjistí, že nikoho nemá.“

Rodina uvěřila až po roce

Jak žije dnes? Sedmým rokem pracuje pro kavárnu Café Therapy, která patří pod sdružení Sananim (Nezisková organizace pro léčbu závislostí). Schizofrenie mu do života už příliš nezasahuje. „Člověk se s tím musí naučit bojovat. Asi jednou za tři měsíce do něčeho spadnu. Když je ale člověk zaléčený, jde to.“

Podařilo se mu napravit i vztahy s rodinou, která v rámci pobytové léčby může docházet na společná sezení s terapeutem. „Když se podívám zpátky, závislost vám vezme úplně všechno. Zdraví, psychiku, rodina se tím užírá…,“ vzpomíná Michal. „Máma s tátou začali až po roce věřit, že to s léčbou myslím vážně. Předtím jsem vždycky vydržel maximálně čtrnáct dní a pak se k drogám zase vrátil,“ dodává na závěr Michal Růžička.

Článek je součástí projektu Rok pro dobro, v rámci kterého představujeme různé neziskové organizace. Magdaléna o.p.s. pomáhá překonávat závislost na lécích, alkoholu a drogách. Nabízí poradenství pro veřejnost i ambulantní nebo pobytovou léčbu.

Jak můžete pomoci vy:

Přispějte na chod Magdalény o.p.s., její provoz stojí několik desítek milionů korun. Vámi zvolenou částku zasílejte na číslo účtu: 388061319/0800.

Načítám